Sosyal medyayı kullanırken sürekli olarak bir şeyleri kaçırıyorum hissine kapılıyor musunuz? Peki sosyal medya başında geçirdiğiniz zaman gittikçe artıyor mu? Gündemden uzak kalacağım korkusuyla tuvalete bile giderken telefonunuzu yanınıza alıyor musunuz? (texasautotrim.com) İşyerinde toplantıda bile olsanız gözünüz sürekli olarak telefonunuzun ekranında mı oluyor? En derin uykunuzdan uyanıp telefonunuzda mesaj var mı diye bakmak sizi heyecanlandırıyor mu? Eğer bütün bu sorulara verdiğiniz cevap “evet” ise ve tüm bunları yaparken cep telefonunuzdan kopamıyor ve bir bağımlı gibi zevk alıyorsanız sizin FOMO’ya (fear of missing out) yani bir çeşit “gündemi kaçırma korkusuna” maruz kaldığınız söylenebilir.
En Basit Tanımı
FOMO (fear of missing out) en basit haliyle kişilerin çevrimiçi olamadıkları veya telefonlarından uzak kaldıkları zaman yaşadıkları gündemden bir şeyleri kaçırma korkusu olarak tanımlanabilir. Yani FOMO aslında ciddi bir bağımlılık durumudur ve kişinin kontrolünü kaybetmesine yol açabilecek kadar kişinin bilinç kontrolünü olumsuz yönde etkiler.
Ne Tür İnsanlarda Görülüyor?
FOMO, daha çok gençlerde ve mesleği bilgisayar ile ilgili olan kişilerde çok daha fazla görünmesine karşın bugün çevremize baktığımızda her yaş grubundan kadını olsun erkeği olsun bu bağımlılığı yaşıyor. Onları hangi belirtilerden FOMO olduklarını anlarım diyorsanız işte size aşağıda madde madde sıraladım.
Çevrenizdeki Bir Kişinin FOMO Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
* Ellerinden cep telefonlarını hiç bırakmazlar. Şarj etmeleri gerekse bile telefonlarının yakın bir yerde olmasına özen gösterirler ve bir gözleri sürekli telefonlarındadır. En ufak bir uyarı veya ekran ışığının yanmasına anında tepki verirler.
* Sürekli telefonları ile oynarlar ve sosyal ağlarda sıkça sayfa yenilerler. Arkadaş çevrelerindeki birilerinin yaptığı bir şeyi kaçırmamalıdırlar.
* Akılları sürekli cep telefonlarındaki mesajlarda ve okudukları gündemde olduğu için dikkatleri dağınıktır ve sizi pek can kulağı ile dinlemezler. Uzun süre bir konuya odaklanamazlar çünkü akılları hep telefonlarındadır
* Ruh halleri sosyal medyada okudukları mesajlara göre anlık şekillenir. Sinirlenip agresif olmalarına arkadaşlarının içinde olduğu ama kendilerinin aynı kareye giremediği sosyal ağlara gönderilen bir fotoğraf bile sebep olabilir
* Telefonlarının şarjı bitmek üzereyse büyük panik yaşarlar. Telefonlarını o an şarj ettirebilmek için neredeyse yapamayacakları şey yoktur.
* Sinemaya bile gitseler telefonlarını asla tamamen kapatmazlar. Film gösterimi esnasında ara sıra telefonlarını kontrol etmeyi ihmal etmezler. Diğer insanların rahatsız olacaklarını ve kendilerini uyaracaklarını bile bile bunu yapmaya devam edenler çoğunluktadır. Çünkü en büyük korkuları film seyrettikleri esnada bir şeyleri kaçırma korkularıdır.
* Sürekli olarak bağımlısı oldukları sanal dünyada kim nerede ve ne yapıyor diye merak ederler. İlgilerini çeken tüm sosyal ağa gönderilen mesajlara yapılan yorumları sonuna kadar okurlar.
* Gece yatarken yaptıkları son şey ile sabah uyanınca yaptıkları ilk şey aynıdır: Telefondan sosyal ağları kontrol etmek.
* Sosyal ağları kontrol ederlerken eğlence içerikli bir etkinliği kaçırdıklarında büyük bir mutsuzluk ve hayatı kaçırmışlık hissi yaşarlar. Hatta kendilerini dışlanmış hissederler.
FOMO Olmamak İçin Neler Yapılabilir?
İlk önerim sevdiklerinizle beraber olmaya daha fazla zaman ayırmanız olacaktır. Bunu elbette kademeli olarak cep telefonunuzdan biraz uzak kalmayı deneyerek yapabilirsiniz. Telefonunuzu kapatın ve uzak durun diye bir şeyi asla önermiyorum çünkü günümüzde böyle bir şeyin neredeyse olabilirliği yok ama rahatlıkla cep telefonunuzla geçirdiğiniz süreyi azaltabilirsiniz. Yeni ilgi alanları ve dostlarınıza ayıracağınız kaliteli zaman zaten FOMO olmanızı engelleyecektir.
Hayat bir cep telefonunun ekranından ibaret değil ve bu dünyada daha ne kadar zamanımız olduğunu bilmiyoruz. Tadını çıkarmaya bakın…