Eskisi gibi CD, DVD arşivi yapıyor musunuz? Yoksa Spotify, Netflix derken fiziksel medya konusunu rafa mı kaldırdınız? Plak ve kasetin dönüşünden beri bu tarz fiziksel ürünler gündem olmaya başladı. Bunun birkaç nedeni var. Öncelikle satışlara baktığımızda gençler arşiv tutmayı keyifli buluyor. Bir de madalyonun diğer yüzü var. Maalesef filmlerin bazı yeni toplum normlarına göre edit edildiği haberlerini duyuyoruz. Örneğin Geleceğe Dönüş, Oyuncak Hikayesi ve Toy Story gibi yapımlarda sansüre varan müdahaleler var. Sinefil dediğimiz film tutkunu kişiler kullanıcıların bilgisi dahili olmayan bu değişimlerden rahatsız. Telif nedeniyle bazı içeriklerin bazı ülkelerde yer almaması gibi bir durum da söz konusu. Peki, çözüm?
Fiziksel Medya Ünlü Yönetmenlere Göre Bir Görev
Fiziksel medya dediğimizde ünlü yönetmen Christopher Nolan geçtiğimiz günlerde sert bir çıkış yaptı. Nolan’a göre Stream hizmeti sağlayan platformlar er ya da geç maliyet nedeniyle içerikleri kaldırıyor. Bu da tabii ki arşive bağlı izleyiciler için kabul edilemez bir durum. Bu nedenle format konusunda takıntılı sayabileceğimiz Nolan, 4K Bluray’i çok önemsiyor. Fiziksel medyadan yoksun bir kullanıcı, Nolan’a göre büyük tehlikede. Bir diğer ünlü yönetmen Guillermo del Toro da Nolan’a arka çıkıyor. Del Toro, “Gelecek nesiller için bu filmlerin koruyucusu sizsiniz,” diyerek fiziksel medya koleksiyonerlerine övgü yağdırıyor.
Kritik verilerinizi DVD’ye yedekleyin
Belki 2024 yılında bu tavsiye size biraz komik gelecektir. Çünkü dosyaları iCloud gibi bulut ya da harici disklere taşımak çok kolay. Ancak bu formatların büyük riskleri var. Örneğin şifrelerin çalınması veya siber saldırı, buluttaki dosyalar için tehlike. Diğer taraftan diskteki veriler de bozulma, virüs ve fidye yazılımı gibi tehditlere açık. Bu nedenle kritik veriler için DVD hâlâ önemini koruyor. Çünkü iyi korunduğunda DVD’nin, bozulma riski çok düşük. DVD’ye bir daha yazamadınız için verinin bozulma değişme ihtimali de yok.
Elbette DVD’de yaklaşık 4.5 GB yer ile sınırlısınız. Bu nedenle önemli fotoğraf, belge gibi iş ve kişisel dosyalarınızı DVD’de de barındırmayı unutmayın. Asus’un “Dünyanın En İnce DVD Yazıcısı” olarak tanıttığı harici SDRW ürünü bu ihtiyacı pratik bir şekilde karşılıyor. Özetleyecek olursak en önemli verilerinizi bulut ve harici depolamaya taşıyın. Buna ek olarak da DVD’ye de yazarak fiziksel bir kopya edinmeniz önem taşıyor.
Optik Medyada Yeni Teknolojiler
DVD’nin kapasite olarak sınırlığı olduğu bir gerçek. Ancak fiziksel medya bu nedenle rafa kalkacak gibi görünmüyor. Çünkü Çin’de Şangay Bilim ve Teknoloji Üniversitesi çalışanları büyük bir buluşa imza atıyor. Çalışmaya göre 200 terabyte (!) veri yazmak mümkün hale geliyor. Evet, doğru okudunuz. Mevcut DVD ve Blu-ray boyutunda olan bu disklere, özel bir yöntemle 100 katman veri işlemek mümkün. Üstelik bunu yaparken diskleri kalınlaştırmaya da gerek yok. Araştırmacılar disklere 50 ila 100 yıl arasında ömür biçiyor. Bu disklerin henüz ne zaman piyasada olacağına dair kesin bir tarih yok. Fakat tahminim bu tarz optik medya çözümlerinin yakın gelecekte artacağı yönünde.