Finansal hizmetler sektörü; dijital dönüşüm, gelişen güvenlik tehditleri ve esnek çalışma ortamlarına yönelik artan taleple hızla değişiyor. Peki bankalar, aracı kurumlar, yatırım firmaları, fintech’ler ve sigorta şirketleri gibi bu dinamik sektörde faaliyet gösteren şirketler güvenli dijital çalışma ortamlarını nasıl kuruyor?
Günümüzün rekabetçi piyasasında, finans kuruluşlarının rekabette öne geçmesi daha da zorlaşıyor. Ekonomik baskılar, fintech ve açık bankacılık gibi modern zorluklar sektörde değişime öncülük ediyor. Bugün, üç önemli trend finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin gündeminde yer alıyor: Dijital dönüşüm, gelişen güvenlik tehditleri, dijital çalışma ortamları.
Dijital dönüşümün yön verdiği finans kurumlarının neredeyse üçte ikisi için 2023 yılında en önemli öncelik buluta geçiş oldu ve en iyi kurumların yüzde 63’ü 2023 yılında buluta geçiş yaptı. Dijital dönüşümle birlikte siber riskler de arttı ve gelişen güvenlik tehditleri nedeniyle 2023 yılının ilk yarısında küresel çapta 449,1 milyon dolar siber saldırganlar tarafından gasp edildi. Veri, uygulama, uzaktan kullanıcı, mobil cihaz ve BYOD (kendi cihazını getir) politikalarının patlamasıyla birlikte finansal hizmetler sektöründe de güvenlik riskleri arttı. Finans şirketlerinin yüzde 69’u çalışanlarının çoğunluğunun haftada en az bir kez evden çalışacağını tahmin ediyor ki bu durum siber güvenliğin önemini daha da artırıyor.
Güvenlik risklerinin bu kadar arttığı bir dünyada dijital çalışma ortamlarının güvenliğinin nasıl sağlandığı ise dijital finansal hizmetleri kullananlar tarafından da merak ediliyor. Dijital çalışma ortamlarının lider şirketi Citrix Türkiye’nin Genel Müdürü Sevi Tüfekçi Karahallı konuyla ilgili değerlendirmesinde şunları söyledi: “Günümüz iş dünyasında hangi sektör olursa olsun çalışanlarının diledikleri yerden güvenle çalışabilmesini mümkün kılan iş modellerini dışlayan şirketlerin, zaten nitelikli iş gücü eksikliğinin olduğu istihdam piyasasında rekabette öne geçmesi çok zor. Bu nedenle güvenliğin hayati önem taşıdığı finansal hizmetler gibi sektörlerde de çalışanlarının işlerini aksatmadan, güvenli ve kesintisiz bir şekilde yapabilecekleri altyapılara geçiş yapmak, nerede ve nasıl çalışırlarsa çalışsınlar dijital güvenliklerini sağlamak, kurum içi sistemlere güvenli bir şekilde erişmelerini mümkün kılmak rekabette öne geçmenin en önemli kriterlerinden biri haline geliyor. Çalışma hayatının yeniden şekillendiği, hibrit ve uzaktan çalışma modellerinin ötesine geçildiği bu dönemde bir çalışanın sadece evinde değil bir müşteri ile dışarıda yaptığı bir toplantı veya ofis dışında telefonundan attığı bir e-posta dahi güvenli dijital çalışma ortamlarını zorunlu hale getiriyor.”
“Güvenli dijital çalışma ortamları için sıfır güven yaklaşımı benimsemeli”
Tüm sektörlerde olduğu gibi finansal hizmetler sunan kurumların da Citrix çözümleri ile çalışanlarına; uygulamalara ve verilere anında güvenli erişim sağlayabilme özgürlüğü kazandırdığını söyleyen Karahallı, “Bankalar, aracı kurumlar, yatırım firmaları ve sigorta şirketleri kısacası finansal hizmetler sektöründeki küçük veya büyük tüm şirketler güvenli dijital çalışma ortamları için sıfır güven yaklaşımını benimsemeli. Sıfır güven, kimler arasında olursa olsun her işlemin, varlığın ve kimliğin güvenilmez olduğunu varsayan bir mimari yaklaşım ve ağ güvenliğidir…” şeklinde konuştu.