Televizyon teknolojileri her geçen gün hızla gelişiyor. Artık ekranlarımızın kontrast, renk gamı gibi değerleri çok üst seviyede. Her sene çıkan model, bir öncekini teknik olarak aşıyor. Buna istinaden içerik tüketirken görüntünün kalibrasyonunu kolaylaştırmak adına çok fazla seçeneğe sahibiz. Uzun yıllar televizyonlarımızda sinema, oyun gibi seçenekler vardı. İçeriğin türüne göre gelişmiş özellikleri düzenleyen bu seçeneklere son yıllarda bir tane daha eklendi. Evet, bahsettiğim seçenek Filmmaker modu. Şimdi gelin Filmmaker’ın sunduğu yeniliklere göz atalım.
Filmmaker modu nedir?
Benim açıklamamdan ziyade büyük yönetmenlere kulak vererek bu modu daha iyi anlayabiliriz. Bu linkte yer alan videoda Christopher Nolan ve Martin Scorsese çok güzel açıklamalar yapıyorlar. Onların bilgileri ışığında benim yorumum Filmmaker modunun kullanıcıdan çok içerik üreticisini ilgilendirdiği. Çünkü az önce de bahsettiğim gibi filmlerin gösterildiği ekranların teknolojisi çok hızlı değişiyor. Araya birçok geliştirici ya da iyileştirici özellik giriyor. Örneğin aksiyon sahneleri için hareketi daha net göstermek gibi sayısız teknoloji var televizyonlarımızda. İşte Filmmaker ile bu ayarlar “yönetmenin arzu ettiği” formata dönüyor. Yani abartı efektler ve teknolojilerden uzak, renklerin daha disiplinli gösterildiği bir deneyim biz izleyicileri bekliyor.
Ortak Karar Noktası
Tabii ki yönetmenin arzu ettiği ve göstermek istediği görüntü biçimi ve kalitesi yoruma açık bir konu. Dolayısıyla Filmmaker Modu, Hollywood film topluluğu, TV üreticileri ve UHD Alliance’ın ortak bir çabası olarak doğuyor. Amaç tüketicilerin TV’lerini kolayca kurmalarına ve gösterileri ve filmleri gösterilmeleri gerektiği gibi izlemelerine yardımcı olmak. Sinema dünyasının önemli ikonları bu oluşuma destek veriyor. Onlar arasında James Cameron, J.J. Abrams gibi yönetmenler ve Tom Cruise gibi oyuncular da var.
Filmmaker Modu En Doğru Seçenek mi?
Televizyonumuzun donanım ve yazılım özelliklerinin her geçen gün geliştiğinden bahsettim. Filmmaker modu bu ayarları içerik üreticilerinin kriterlerine göre düzenliyor. Kulağa çok ideal bir seçenek gelse de bazen bu özel seçenek size uygun olmayabilir. Çünkü içinde bulunduğunuz ortamın ışığını da hesaba katmamız gerekiyor. Örneğin özellikle OLED ekranlar karanlık ortamda farkını ortaya koyuyor. Ancak her zaman böyle ideal izleme koşullarına sahip değiliz. Sonuçta Filmmaker ile görüntüler ortamınıza göre biraz karanlık kalabilir ya da renkler solgun çıkabilir. Bu nedenle tavsiyem mutlaka film veya sinema gibi diğer seçenekleri de değerlendirmeniz yönünde.
Şu anda Filmmaker Modu’nu birçok marka destekliyor. Hisense, LG, Philips, Samsung ve Vizio markalar son yıllarda televizyonlarına bu modu ekliyor. Sony ise farklı bir isimde kendi geliştirdiği bir standardı tercih ediyor. Modu seçmek ise çok kolay. Genellikle televizyonunuzun görüntü ayarlarına girdiğinizde hemen karşınıza çıkıyor. Zaten üreticiler bizlerin kolayca bu moda erişmesini istiyor. Yine de emin olmak için televizyon modelinizin kullanma kitabına göz atmanızda yarar var.