Türkiye’de ve hatta dünyadaki futbolseverlerin oyun tercihleri yıllar içerisinde farklılık gösterdi. 2000’li senelerin tartışmasız lideri Pro Evolution Soccer, ülkedeki oyuncular tarafından öylesine popülerleşti ki internet kafelere ek olarak yalnızca Konami yapımı oyunun oynanabildiği ‘PES Kafeler’ bile hayata geçirildi. Gerçekçi yüz modellemeleri, Türk yamalarının hayata geçirilmesi ve daha birçok neden insanları FIFA’ya yakınlaştırmazken Asya pazarının lider oyununu, aynı zamanda Türkiye geneline taşıdı. Avrupa kulüp ve liglerinin lisansına sahip olmasına rağmen 2000’leri yıllarda Türk ve dünya pazarının mutlak favorisi olamayan FIFA, sonraki 10 yılda tartışmasız bir üstünlük göstererek marketin daimî birincisi olmayı başardı.
Ultimate Team Nasıl Doğdu ve Nasıl Yükseldi?
2010’lı yıllarda FIFA’nın etkinliğini ilerletmesinde elbette birkaç farklı neden var. Oyunu oynamaya başlayan neslin değişimi bunlardan bir tanesi. Konsol oyunlarına 2000’li yıllarda ‘nimet’ gözüyle bakılması, oyun içerisindeki minör detayların çok umursanmamasına yol açmıştı. O 10 yılda oyunu oynayan jenerasyon için Premier Lig’de aldığınız bir takımın isminin ‘London FC’ olması ne kadar küçük bir sorunsa, 2010’lu yıllarda elini konsol kumandalarına götüren nesil için ise o takımın Chelsea olması bir o kadar önemliydi. Haliyle oyundaki majör detaylar kadar minör detaylara da eğilim başlamalıydı ve elinde hali hazırda lisans gücünü bulunduran FIFA için bu eğilimi yapmak Asyalı rakibine göre çok daha rahattı.
2009 senesinde pazara farklı bir anlayış getirerek Ultimate Team’i oyunseverlerin hizmetine sunan FIFA, oyunun yalnızca çevrimdışı platformlarda değil aynı zamanda internet üzerinden çevrimiçi olarak da oynanabilmesinin önünü açtı. İlk bakışta başkan edasıyla oyun içi paralar kullanarak takım yarattığınız ve kurduğunuz takımla internet üzerinden farklı rakiplerle mücadele ettiğiniz FIFA Ultimate Team, son zamanlarda adeta FIFA’dan koparak yeni bir oyuna evrildi. Özellikle 2013 ve 2014 senesinde tepe noktasına varan Ultimate Team, EA Sports’un ısrarlı bir biçimde kariyer ve diğer oyun modlarına yeteri kadar önem vermemesinden dolayı, ‘online’ oyun pazarında savaş ve FPS oyunları kadar ilgi görmeye başladı.
Oyun İpuçları
Son dört senede iyiden iyiye E-Spor turnuvası gibi lanse edilmeye başlanan UT, aynı zamanda profesyonel futbolcuların da zevkle oynadığı oyun konumunda. Maddi açıdan süper güçlere sahip olan dünyaca ünlü futbolcuların kurdukları takımlar da haliyle kusursuza yakın dizayn ediliyor. Eğer onlar kadar fazla paket açacak maddi gücünüz yoksa sizler için birkaç oyun içi ipucusu hazırlamaya çalıştım. İlk olarak paketlere ‘coin’ harcamak hem maddi gücünüzü oldukça zorluyor hem de oyun içinde yeteri kadar verim alamıyorsunuz. Bu yüzden hemen her gün — ya da kendi düzeyinize göre her hafta da olabilir, esas mesele düzenli olarak devam etmek — verilen kadro kurma görevlerini yerine getirmek, değerli paketleri daha ucuz şekilde elde etmenize yardımcı olabilir.
Takımınızı açtığınız paketlerle kurmaya başladıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de saha içi taktikleri. Maçlara başlamadan önce taktiklerinizi ayarlayıp kimyanızı en üst seviyede tutmaya çalışmak oldukça önemli. Özellikle profesyonel FIFA oyuncularının sıklıkla yaptığı şeylerden birisi de saha içerisinde anlık olarak taktik formasyon değiştirmek. Gol attıktan veya yedikten sonra 5’li ya da 3’lü savunmaya kadar birçok farklı formasyona adapte olmayı başarmak oyunu üst seviyelerde oynamak isteyenler için şart. Ek olarak her son güncellemeyle birlikte gelen bazı taktiksel değişikliklere göz atmaya çalışmanız ve adapte olmanızda fayda var.
Oyundan zevk almanızı sağlayacak detaylardan birisi de oyuna özel olarak dizayn edilen uygulamalar. FUT’a özel oyuncuların değişken fiyatlarını ve formlarını takip edip kadro kurma görevlerinde size yardımcı olabilecek, görevlerin çözümlerini ve fiyatlarını rahatlıkla size sunabilecek bir uygulama oyunu amatörden profesyonele oynayan hemen herkesin tercihi. Detaylı incelemek isteyenler için kendi kullandığım siteyi buraya bırakıyorum.
FIFA Ultimate Team son yıllarda keskin bir şekilde FIFA’dan ayrılarak yeni bir oyun haline geldi. FIFA oyuncuları ve Ultimate Team oyuncuları diye bir farktan bile söz edebiliriz. Her ne kadar aynı CD ile iki oyunu oynuyor olsanız da gerçekten modlar arası farklılığı ilk andan itibaren hissedebiliyorsunuz. Ek olarak genellikle Ultimate Team oyuncuları diğer modları, diğer modlara gönül vermiş oyuncular da Ultimate Team oynamaya fazla sıcak bakmıyor. Hal böyleyken EA Sports’un önümüzdeki 10 yılı da domine etmesi ve üstüne FIFA Ultimate Team’e özel yeni bir oyun çıkarması sürpriz olmaz. O zamana kadar buradan FIFA’nın son oyunu FIFA 20’ye ulaşabilirsiniz.