Facebook kullanırken güvende olmanın ipuçları

0

Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kişilerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağlamak amacıyla kurulan bir sosyal paylaşım sitesi olarak şu anda dünyada en çok tanınan sosyal ağ konumundadır. Çok fazla kullanıldığı için bu sosyal paylaşım sitesine üye olanları güvenlikle ilgili bazı tehlikeler beklemektedir.  Üyelerin hesaplarını güvende tutabilmek ve bu tehlikeleri bertaraf edebilmeleri için neler yapmaları gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Eğer aşağıda belirtilen maddelere harfiyen uyulursa Facebook kullanırken çok daha fazla güvende olacağınız söylenebilir.

Facebook’ta Güvende Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Şifrenizi İyi Koruyun

Facebook şifrenizi internette başka yerde kullanmayın ve asla başkalarıyla paylaşmayın. Kolay tahmin edilebilecek bir şifre kullanmayın. Adınızı veya yaygın kelimeleri kullanmayın.

Giriş bilgilerinizi asla paylaşmayın

Bilgisayar dolandırıcıları Facebook’a bire bir benzeyen sahte internet siteleri oluşturarak e-posta adresiniz ve şifrenizle giriş yapmanızı isteyebilir. Giriş bilgilerinizi girmeden önce internet URL’sini mutlaka kontrol edin. Şüphe duyduğunuzda, Facebook’a gitmek için tarayıcınıza www.facebook.com yazın. Çünkü bunu yapmazsanız Facebook sitesine giriş yaptığınızı düşündüğünüz bir bağlantıda kendinizi birebir aynı ekran görüntüsünde olan sahte bir sitede bulabilirsiniz.

Kullandığınız Başka Bilgisayarlara Dikkat

Başkalarıyla paylaştığınız bir bilgisayarı kullandıktan sonra Facebook’tan çıkış yapın. Eğer çıkış yapmazsanız siz bilgisayarın başından ayrıldıktan sonra o bilgisayarı kullanan kişi Facebook’unuzu kullanmaya devam edebilir. Aynı durum cep telefonlarınız için de geçerli. Cep telefonunuzu bir arkadaşınıza verirken ya da eskiyen telefonunuzu kullanılsın diye birilerine bağışlarken çok dikkatli olun. Facebook’a giriş yapılmış telefonunuz ciddi bir güvenlik açığı yaratabilir.

Tanımadığınız kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmeyin

Çünkü dolandırıcılar insanlarla arkadaş olmak için sahte hesaplar oluşturabilir. Bir sahtekarın arkadaşlık isteğini kabul ettiğinizde, Zaman Tünelinizde SPAM paylaşmasına, sizi gönderilerde etiketlemesine ve kötü niyetli mesajlar göndermesine izin vermiş olma ihtimaliniz vardır.

Şüpheli Bağlantılar

Arkadaşlarınızdan veya tanıdığınız bir şirketten gönderilmiş gibi görünse bile, asla şüpheli bağlantılara tıklamayın. Facebook’un sizden asla e-posta aracılığıyla şifrenizi vermenizi istemeyeceğini aklınızda bulundurun.

Etiketler önce onayınıza sunulsun

Etiket onayı insanların gönderilerinize eklediği etiketleri onaylamanıza veya reddetmenize olanak sağlayan bir seçenektir. Bu özelliği açtığınızda, birinin paylaştığınız bir şeye eklediği etiketler siz onaylamadan görünmeyecektir. Etiket onayı açıkken, gözden geçirmeniz gereken bir gönderi olduğunda, bununla ilgili bir bildirim alırsınız. Gönderiye giderek etiket isteğini onaylayabilir veya reddedebilirsiniz.

Bir etiketi onayladığınızda, etiketlenen kişi ve arkadaşları gönderinizi görebilecektir. Gönderinizin etiketlenen kişinin arkadaşları tarafından görülebilmesini istemiyorsanız, bu ayarı değiştirebilirsiniz.

Etiket Onayını Açmak İçin

Tüm Facebook sayfalarının sağ üst köşesinde bulunan simgesine tıklayın ve Ayarlar’ı seçin. Soldaki sütunda Zaman Tüneli ve Etiketleme’ye tıklayın. İnsanların senin gönderilerine eklediği etiketler Facebook’ta gözükmeden önce onayına sunulsun mu? ayarını bulun ve en sağındaki Düzenle’ye tıklayın. Açılır menüden Açık’ı seçin.

Belirli bir gönderiyi görebilen herkes, sizinkiler dahil insanların gönderideki beğenmelerini ve yorumlarını da görebilir.

Bir şeyi paylaşan kişi, gönderiyi görebilen hedef kitle üzerinde kontrole sahiptir. Her gönderide hedef kitleyi görmenizi sağlayan bir simge vardır.

Hedef kitle seçenekleri arasında Arkadaşlar, Herkese Açık ve özelleştirilebilen daha belirli seçenekler bulunur.

Birinin bir şeyi paylaştıktan sonra hedef kitleyi istediği zaman değiştirebileceğini ve bunun size bildirilmeyeceğini unutmayın.

Örneğin, bir arkadaşınız bir fotoğrafı arkadaşlarıyla paylaşabilir ve daha sonra hedef kitleyi güncelleyip Herkese Açık yapabilir. Fotoğrafa yorum yaptıysanız, hedef kitle önceden Arkadaşlar olarak ayarlandıysa bile artık yorumunuz da herkese açık olur.

Özetlersek; güvenlik ayarlarını yapmadan asla Facebook’ta güvende olamazsınız.

Cevap bırakın