Giderek daha teknolojik hale gelen günlük hayatımızda, evlerimizde kullandığımız internet bağlantılı cihazların sayısı da her geçen gün artıyor. Bilgisayar, tablet, telefon, buzdolabı, televizyon, bebek monitörü derken bağlantılı cihazların bu kadar fazla olması güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor. Ancak pek çoğumuz bu risklerin farkında değiliz. Evde güvenilir olmayan bir Wi-Fi ağı kullanmak aslında evimizin ön kapısını açık bırakmaktan farksız.
Çünkü bilgisayar korsanları hırsızlar gibidir, güvenlik açıklarını değerlendirmek için fırsat kollarlar. Bu kişiler ev ağınıza eriştiklerinde, kişisel ve finansal bilgilerinizi çalabilir, cihazlarınıza virüs ve kötü amaçlı yazılım bulaştırabilir, sizin adınıza siber suç işleyebilir veya (DDOS) saldırıları başlatabilirler.
Siber saldırganları dışarıda tutmak ve verilerinizi korumak için ev ağınızın güvenliğini sağlamak son derece önemlidir. Bu haftaki yazımda ev ağınızı korumak için yapmanız gereken basit adımları bir araya getirdim. Evinizin W-Fi ağını bilgisayar korsanlarından korumak için şu 10 adımı uygulamanızda fayda var.
1.Varsayılan kullanıcı adını ve şifreyi değiştirin
Evinizin Wi-Fi ağının güvenliğini sağlamak için yapmanız gereken ilk ve en önemli şey, varsayılan kullanıcı adını ve parolayı daha güvenli bir şifre değiştirmektir. Wi-Fi sağlayıcıları, ağa otomatik olarak bir kullanıcı adı ve şifre atar ve bilgisayar korsanları bu varsayılan şifreleri çevrimiçi olarak kolayca bulabilir. Ağa girebilirlerse, parolayı istedikleri gibi değiştirebilir, kilitleyebilir ve ağı ele geçirebilirler.
Kullanıcı adını ve parolayı değiştirmek, saldırganların ağa giriş yapmasını zorlaştırır. Bilgisayar korsanları, binlerce olası şifre ve kullanıcı adı kombinasyonunu test etmek için gelişmiş araçlara sahiptir, bu nedenle, kırmayı daha zor hale getirmek için harfleri, sayıları ve sembolleri birleştiren güçlü bir şifre seçmek çok önemlidir.
2. Kablosuz ağ şifrelemesini açın
Şifreleme, ağ verilerinizi korumanın en etkili yollarından biridir. Şifreleme, verilerinizi veya bir mesajın içeriğini bilgisayar korsanları tarafından deşifre edilemeyecek şekilde karıştırarak çalışır.Ev Wi-Fi ağınız için kullanabileceğiniz en güvenli şifreleme türü WPA2’dir. Cihazınız 10 yaşından büyükse WPA2 ile uyumlu olmayabilir, bu nedenle ev cihazlarınızı gelişmiş güvenlik ve performans sunan bir cihaz ile değiştirerek yükseltmeniz hayati önem taşıyacaktır.
Router’ınızın WPA2 şifrelemesi kullanıp kullanmadığını kontrol etmek için ağ ayarlarınıza bakın ve kablosuz özelliklerini kontrol edin. Bu, bir kablosuz ağa katıldığınızda en iyi şifreleme yöntemini seçmenizi sağlayacaktır.
3. VPN (Sanal Özel Ağ) kullanın
VPN, güvenli olmayan, şifrelenmemiş bir ağ üzerinden özel bir şekilde iletişim kurmanıza izin veren bir ağdır. VPN, verilerinizi şifreler, böylece bir bilgisayar korsanı çevrimiçi olarak ne yaptığınızı veya nerede bulunduğunuzu göremez.
Bir VPN ayrıca IP adresinizi değiştirerek, bilgisayarınızı ev adresiniz dışında başka bir yerden kullanıyormuşsunuz gibi görünmesini sağlar. Masaüstüne ek olarak, bir dizüstü bilgisayarda, telefonda veya tablette de kullanılabilir.
4. Ağınızı görünümden gizleyin
Ev ağınızı kurarken, SSID (Hizmet Kümesi tanımlayıcısı) olarak da bilinen, genel olarak görülebilen bir ağ adı oluşturmanız istenecektir. Çoğu cihaz, üretici tarafından atanan varsayılan bir ağ adıyla yapılandırılır. Komşularınızın aynı üreticiye ait bir cihazı varsa, her iki ağın da şifrelenmemiş olması aynı SSID’ye sahip olma ihtimaliniz yüksektir. SSID gizleme, ağ adınızı çevredeki ağlar listesinden gizlemenizi sağlayacak bir özelliktir. Varsayılan adı değiştirmek ise saldırı olasılığını azaltır.
5. Evde değilken Wi-Fi ağınızı kapatın
Kulağa basit geliyor, ancak ev ağınızı saldırılardan korumanın en kolay yollarından biri, evde değilken onu kapatmaktır. Ev Wi-Fi ağınızın haftanın yedi günü, günde 24 saat çalışıyor olması gerekmez. Evden uzaktayken Wi-Fi’nizi kapatmak, fırsatçı bilgisayar korsanlarının siz evde değilken ev ağınıza girme şansını azaltır.
6. Yönlendirici (Router) yazılımınızı güncel tutun
Evinizin ağ güvenliğini korumak için Wi-Fi yazılımını güncel tutmanız gerek. Yönlendiricinin diğer yazılım türleri gibi ürün yazılımı, bilgisayar korsanlarının yararlanmaya istekli olduğu güvenlik açıkları içerebilir. Çoğu yönlendiricide otomatik güncelleme seçeneği bulunmadığından, ev ağınızın korunduğundan emin olmak için yazılımı manuel olarak güncellemeniz gerekir.
7. Güvenlik duvarlarını kullanın
Çoğu W-Fi yönlendiricisi, geniş bant bağlantılarını koruyan ve izinsiz girişlerden gelen ağ saldırılarını önleyen yerleşik bir ağ güvenlik duvarı içerir. Ayrıca, devre dışı bırakma seçeneğine de sahip olacaklarından, ev güvenliğinize başka bir koruma katmanı eklemek için ev yönlendiricinizin güvenlik duvarının açık olup olmadığını kontrol etmeniz önemlidir.
8. Yönlendiriciyi evinizin ortasına yerleştirin
Ev sahipleri genellikle yönlendiricilerinin konumunun güvenliği etkileyebileceğinin farkına varmazlar. Yönlendiriciniz bir kapı veya pencerenin yakınına yerleştirilmişse, Wi-Fi sinyalinizin kötü niyetli biri tarafından yakalanma olasılığını artırır. Ev Wi-Fi ağınızın güvenliğini artırmak için en iyisi Wi-Fi yönlendiricinizi evinizin merkezine mümkün olduğunca yakın yerleştirmektir ve bu, bilgisayar korsanlarının ağınıza bağlanma olasılığını azaltır.
9. MAC adresi filtrelemeyi etkinleştirin
Çoğu geniş bant yönlendiricisinin fiziksel adres veya Ortam Erişim Kontrolü (MAC) adresi adı verilen benzersiz bir tanımlayıcısı vardır. Bu adres, ev ağına bağlanabilen cihazların sayısını sınırlandırarak güvenliği artırmayı amaçlamaktadır. Ev sahipleri, evdeki tüm cihazların MAC adreslerini yazma seçeneğine sahiptir ve bu, ağı yalnızca bu onaylanmış adreslerden bağlantılara izin verecek şekilde kısıtlar. Bu, bilgisayar korsanlarını uzak tutmaya yardımcı olacak başka bir güvenlik katmanı sağlar.
10. Uzaktan yönetimi devre dışı bırakın
Bilgisayar korsanlarının bir ev ağı bağlantısına girebilmesinin başka bir yolu, yönlendiricideki uzaktan yönetim özelliğidir. Uzaktan yönetim, evinize yeterince yakın olan herkesin Wi-Fi ayarlarınızı görüntülemesine veya değiştirmesine olanak tanır. Kablosuz yönlendiricinize uzaktan bağlanmanız gerekmiyorsa, en iyisi bu özelliği kapatmaktır. Bu, Wi-Fi ayarlarının yönetim bölümüne gidip devre dışı bırak düğmesine tıklayarak yapılabilir.