Dünyada gelişen hızlı teknoloji, artan nüfus popülasyonunu ve zamanın daha değerli olduğunun anlaşılması birçok etmenden sadece birkaçıdır. Örneğin; insanlar işlerini artık yürüyerek yapmak yerine oturarak, internet üzerinden yada toplu taşıma araçlarını kullanarak yapmakta, yemek hazırlamakla uğraşmak yerine vakit kaybını yok etmek açısından hazır gıdalara yönelmektedir. Bu da insanlarda hızla kilo artışına sebep olmakta ve daha fazla hastalığa sebebiyet vermektedir. Bu ay evinizde sağlıklı ve verimli bir şekilde spor yapabilmeniz için Personal Trainer’ım Eralp Terem’in önerilerini aldım.
Günümüz koşuşturmacasında zaman çok değerli ve sağlığımızı korumak hayati derecede önemli. Peki biz bu konuda ne yapabiliriz? Eğer ki yoğun iş temposundan, toplantıdan toplantıya koşuyorsanız veya devamlı mesaiye kalıyorsanız yapabileceğiniz en iyi çözüm evinize birkaç adet spor ekipmanı almak olacaktır. Her boş vaktinizde veya aklınıza geldiği her anda değişik bir ekipman ile 5-10 dakika ayırmanız sizin yaşam kalitenizde ciddi artışa sebep olur.
Evinizde kullanabileceğiniz ürünleri seçerken nelere dikkat etmeliyiz?
Spor aletleri seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ev ortamına rahatça kullanabileceğimiz pratik ve ergonomik spor aletleri almak olacaktır. Eralp Terem, kendisinin de kullandığı ve dikkatini çeken 4 spor aletini Media Trend okurları için seçti.
1. Koşu bandı
Kardiyo ağırlıklı egzersizler olan tempolu yürüyüş ve koşu sayesinde, hem vücutta biriken toksinleri atmak, hem de yağ yakarak formda ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak zor değil. Sürekli yenilenen ve gelişen teknoloji sayesinde son sistemle donatılan koşu bantları, kaç adım attığınızı, ne kadar kalori yaktığınızı belirterek daha bilinçli şekilde spor yapmanızı sağlıyor.
Koşu bandı alırken dikkat edilecek hususlar:
1. Motorun “sürekli olarak” üretebildiği güc önemlidir. Bu güç en az 1.5HP olmalı
2. Koşu alanının genişliği önemli, en az 40cm. olmalı, daha dar bantlarda kenarlara basmamak için çaba sarfedersiniz ve bu durum tempolu koşu anında sizi ciddi sıkıntıya sokabilir, hatta yaralanmalara sebebiyet verebilir.
3. Taşıma kapasitesine dikkat etemniz gerekiyor, örneğin 100 kiloysanız ve 90 kilo kapasiteli bir koşu bandı alırsanız kısa zamanda bandın zarar görmesine sebep olursunuz.
4. İndirme mekanizmasının amortisörlü olması, bir kazaya sebebiyet vermemesi açısından önemli
5. Otomatik eğim, özellikle tempolu koşu anında otomatik olarak yokuş çıkıyormuşsunuz hissi verir.
Eralp Terem’in önerisi: FOX FITNESS Broadway 2,5 HP Motorlu Otomatik Eğimli Masajlı Koşu Bandı
2. Eliptik bisiklet
Eliptik bisiklet kullanmak, işlem sırasında harcanan kalorinin yüksek olması nedeni ile yüzme sporuna benzetilir. Bu benzetme sadece harcanan kalorinin çok olması bağlamında değil , çok fazla sayıda kas grubunu aynı anda devreye sokması ve sıkılaşma sağlaması anlamında da yapılmaktadır. Konu böyle olunca ister istemez kilo problemi olan ve sıkılaşmak isteyen kullanıcıların dikkati bu cihaz üzerine yoğunlaşıyor.
Bu aşamada sizin için en doğru ürünü seçebilmek çok önemli çünkü direk olarak sağlığınızı ilgilendiriyor. Hem sağlığınıza zarar vermeyecek hem de size faydası olacak ürünü tercih etmeniz açısından bazı kriterlere dikkat etmek gerekiyor. Bunlar kısaca:
- Kilonuza uygun Eliptik Bisikleti seçin.Bu konuda çok tavizkar olmayın. Yani 110 kg iseniz ve 100 kg lik taşıma kapasitesine sahip bir eliptik bisiklet alıyorsanız hem verim alamazsınız hem de çok kısa bir süre sonra cihaza zarar verirsiniz
- Disk Ağırlığı önemli dikkat edin!!! Kilonuz arttıkça daha fazla disk ağırlığına ihtiyacınız var.
- Zorluk Derecesi: Eliptik Bisikletinizi kullanırken bir süre sonra daha yüksek zorluk derecesine ihtiyaç duyacaksınız. Bu yüzden zorluk derecesi fazla ürünleri tercih edin. Ama ilk kullanımda çok düşük derecelerle başlamalısınız. İleriki süreçte zorluk derecesini artırmalısınız.
Eralp Terem’in önerisi: HATTRICK Orio 10 Kademeli Pedal Sistem LCD Ekran Eliptik Bisiklet
3. Atlama ipi
İp atlamak gerçekten önemli bir zayıflama hareketi ve kardiyo egzersizidir Bir vücut kondisyon ve koordinasyon kazanım egzersizi olan ip atlamak hem bacak kol, ve bel kaslarını çalıştıran hem de beyin ile kaslar arasındaki koordinasyon yeteneğini güçlendirici bir fayda da sağlamaktadır.
Koşma ve bisiklete binme egzersizleri gibi ip atlamak bir saatte 600 kalorinin üzerinde bir kalori yakımı sağlamaktadır İp atlamak sadece kilo vermek veya mevcut kiloda kalmak için değil boy uzatmak için de etkilidir İp atlamak çocuklarda boy uzatır mı derseniz uzmanlar ip atlamanın kemikleri uzattığı ve güçlendirdiği için boy uzamasına faydalı bir egzersiz olduğunda hemfikirler Günde 20 dakika ip atlayan kişiler, hiç bir şekilde diyet yapmadan ve yediklerinden kısmadan kilo verebilirler.
Eralp Terem’in önerisi: VOIT 1VTAK9458 N 9458 Atlama İpi
4. Lateral Stepper
Cardio çalışmaları uygulayabileceğimiz pek çok makine bulunmaktadır. Koşu bandı, eliptik bisiklet, yatay bisiklet, dikey bisiklet bunlardan bazılarıdır. Bu makineler içerisinde bir tanesi var ki, çoğu spor merkezinde bulunan fakat diğerlerine göre çok fazla tercih edilmeyen Stepper makinesidir. Bu makine doğru bir şekilde kullanıldığında hem sağlığımız hem kardiyovasküler gelişimimiz hemde güç artışımız yönünden oldukça önemlidir. Pedal sertlik derecesini amacınıza uygun olarak ayarladığınız taktirde faydalarına kısa bir süre içerisinde ulaşabilirsiniz.
Daha fazla kalori harcamanıza yardımcı olur. Pedal sertlik derecesini ayarlayarak amacınız doğrultusunda bir çalışma uygulayabilirsiniz. Dayanıklılığınız artar. Aynı şekilde pedalların sertlik derecesini amaçlarınız doğrultusunda ayarlayabilirseniz, performansınız ve dayanıklılığınız artar. Bu sayede günlük hayatınızda daha aktif bir yaşam sergileyebilirsiniz. Alt ekstremitenin gücü artar. Kalça (glute), ön üst bacak (quadriceps), arka üst bacak (hamstring), alt arka bacak (calf) ve alt ön bacak (tibialis) kaslarınızın kuvveti artar. Stepper pedallarınıza basma şeklinize göre farklı kas gruplarının çalışmasını sağlayabilirsiniz. Karın kasınızı ve yanları çalıştırabilirsiniz. Stepper makinesinde çalışırken el tutma yerlerinden tutabileceğiniz gibi tutma yerlerini bırakarak, kollarınızı öne geri hareket ettirip karın kaslarınızı sıkarsanız, alt ekstremite ile birlikte karın kaslarınızı ve yanları daha iyi çalıştırabilirsiniz. Bu sayede, hem kardiyo bir çalışma yapmış hemde karın, yanlar, kalça ve bacak kaslarınızı harekete dahil etmiş olursunuz.
Eralp Terem’in önerisi: DUNLOP Tutacaklı Lateral Stepper Egzersiz Aleti