Evde internetin eskisi gibi hızlı olmadığını düşünüyor, internet paketinizi veya yönlendiriciyi değiştirmeyi planlıyorsanız, aşağıda anlatacaklarım sorunları giderme konusunda yardımcı olabilir. Kablosuz internet hızına Wi-Fi sinyal seviyesinin de etki ettiğinden yola çıkarak, Wi-Fi sinyal seviyesindeki azalma, internet hızına da olumsuz yönde etki edecektir. Fiziksel mesafe, engeller, diğer elektromanyetik sinyaller, yönlendirici yazılımı, yetersiz bant genişliği gibi sebeplerden Wi-Fi sinyal seviyesi sorunu yaşanabilir. Evde Wi-Fi sinyalini güçlendirmenin ücretsiz yolları başlıklı yazımda, herhangi bir harcama yapmadan kablosuz internet sinyal sorunlarının nasıl çözülebileceğinden bahsedeceğim.
Evde Wi-Fi sinyal sorunlarını çözmek için yapılabilecek şeylere biraz daha yakından bakalım.
İnternet sorunlarının büyük bir kısmı geçici olarak modemde ya da internet servis sağlayıcısında kaynaklanabilir. Sinyal kalitesi ve modem sorunları dışında, internet hız problemlerinde modemi kapatıp açmak çoğu zaman işe yarayacaktır.
Kablolu İnternet Performansını Ölçme
Kablosuz internet hızının eskisi gibi olmadığı ve sorunun modemin sinyal seviyesinden kaynaklandığını düşünüyorsanız, bilgisayarınızla test yapabilirsiniz. Kullanılan kablosuz modem ile bilgisayarınız arasına bağlayacağınız bir Ethernet kablosu ile internete kablosuz değil de, direk kablo üzerinden çıkarak testi gerçekleştirebilirsiniz.
Kablosuz modem ile bilgisayar arasında Ethernet kablosu ile internet testi nasıl yapılır?
- Ethernet kablosunun bir ucunu modeminize bağlayın.
- Diğer ucunu dizüstü veya masaüstü bilgisayarınıza bağlayın.
- Bilgisayarınızın bir IP almasını sağlayın.
- Yandaki adresi bilgisayarınızdaki bir web tarayıcısında açın: https://www.speedtest.net/ .
- Kablolu internet performansınızı ölçmek için DEVAM düğmesine tıklayın.
- Sonucu, kablosuz internet üzerinden aynı işlemi yaptığınızdaki sonuç ile karşılaştırın.
İnternet hız testi sonucunda, kablolu ve kablosuz bağlantı hızları arasında bariz farklar söz konusuysa, modeminizden kaynaklanan bir sorun olduğu anlaşılabilir. Test yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu; kablosuz internet ve kablo bağlantısı üzerinden internet bağlantılarında, sadece tek cihazın internet çıkışı yaptığından emin olmaktır. Her iki ortamdan yapılan internet çıkış hızlarında fark bulunmuyorsa, internet servis sağlayıcınız ile görüşmeyi ya da servis sağlayıcısını değiştirmeyi düşünebilirsiniz.
Kablosuz Modemin Yerini Değiştirin
Evde her yer modeminiz için eşit derecede uygun değildir. Başlangıç olarak, yönlendiricinizi elektromanyetik dalgalar yayan metal nesnelerin ve cihazların yakınına yerleştirmekten kaçınmak gereklidir. Metal, WiFi sinyalini bozup, yakın bölgede büyük bir ölü bölge oluşturabilir.
Cam, ahşap, plastik, köpük ve karton gibi diğer malzemeler de WiFi sinyalini etkileyebilir, fakat sinyal gücü üzerindeki etkileri daha azdır. Kesin olarak söylemek gerekirse, tüm ev aletleri bir dereceye kadar elektromanyetik dalga yayar, hatta floresan ampuller, devre kesiciler ve elektrikli tıraş makineleri bile. Elektrikli ocak, mikrodalga fırın ve bulaşık makinesi gibi aletler yüzünden Elektromanyetik dalganın en fazla olduğu alan mutfaklardır. Kablosuz yönlendiriciyi mutfak yerine, çevresinde fazla metal cismin olmadığı bir ortamda bulundurmak, kablosuz internet sinyalinde olumlu etki yapacaktır.
Kablosuz Modemin Kablosuz sinyal frekansını değiştirin
Yönlendiricilerde kullanılan kablosuz bant frekansları internet hızını da etkiler. Modemlerde genelde 5. GHz ve 2.4 GHz bant frekansları kullanılır. Eğer modeminizde 2.4 GHz frekans bandını kullanıyorsanız; 5 GHz kablosuz frekansı daha kısa mesafelerde daha hızlı veri hızları sağlar ve tipik olarak 2,4 GHz kablosuz frekansından çok daha etkindir. İnternet hız problemi yaşandığında kullanılan bant frekansını değiştirmek yararlı olacaktır. Evde Wi-Fi Sinyalini Güçlendirmenin Ücretsiz Yolları
Kullanılan modemin güncel yazılımını kurun
Modem üreticileri cihazlarında kullanılan yazılımları güncel tutmak için ihtiyaç duyulduğunda yeni cihaz yönetim yazılımı yayınlarlar. Bu yazılımlar; gerek güvenlik açısından açıkların kapatılmasında ve gerekse de cihazda daha önce bildirilen sinyal sorunlarının giderilmesinde oldukça etkilidirler.
Kullanılan yönlendirici eski ve güncel bir yazılımı yoksa, sadece sinyal kaybı değil özellikle güvenlik konusunda da sorunlar yaşanabilmektedir. Kullanılan yönlendiricinin güncellemelerini belli zamanlarda kontrol edilmesi ve yeni yazılımların cihaza yüklenmesi, çıkabilecek sorunların giderilmesi açısından oldukça yararlı olacaktır.
Kablosuz ağınızı kimlerin kullandığını kontrol edin
Bazen kablosuz internet hızına etki sadece cihaz ya da ortamdan kaynaklanmayabilir. Kablosuz internetiniz bilmediğiniz kişiler tarafından kullanılıyor olabilir. Kablosuz internetinizi başkalarının da kullandığından şüpheleniyorsanız, yapmanız gereken oldukça basit. Yönlendiricinin ara yüzüne bağlanarak DHCP sunucusunun ne kadar IP dağıttığına bakabilirsiniz. Halen kullanılan IP ler arasında sadece evde internet kullanan cihazların olduğunu kontrol etmelisiniz. Evdeki cihazların dışında bir IP varsa, modemi sıfırlama başta olmak üzere, MAC adres filtreleme gibi önlemler alarak kablosuz ağınızı koruyabilirsiniz. Hiç bir zaman tam anlamı ile kablosuz ağınızı korumanın mümkün olmadığını da söylemek gerekiyor.
Kablosuz internet sinyal alanını genişletmek ya da alanı daha da güçlendirmek istiyorsanız, aşağıdaki sinyal güçlendiricilere bir göz atabilirsiniz.
- XIAOMI Wi-Fi Amplifier Pro Wireless Güçlendirici Siyah Fiyatı & Özellikleri (mediamarkt.com.tr)
- ASUS RT-N12+ 300 Mbps Access Point Router Universal Menzil Artırıcı Fiyatı & Özellikleri (mediamarkt.com.tr)
- ASUS RP-N12 N300 Roaming Özellikli Evrensel Menzil Arttırıcı / Medya Köprüsü / Access Point Fiyatı & Özellikleri (mediamarkt.com.tr)
- TP-LINK TL-WR940N 450Mbps Kablosuz Access Point Menzil Genişletici Router Fiyatı & Özellikleri (mediamarkt.com.tr)
- TP-LINK TL-WA850RE 300Mbps 2.4 GHz Evrensel WiFi Menzil Genişletici Fiyatı & Özellikleri (mediamarkt.com.tr)
Twitter takip için @salihertugrul YouTube kanalım