Sinemada film izlemenin keyfi başka, buna kimsenin itirazı yok. Ama neden aynı ya da yakın bir keyfi evde almayalım? Sonuç olarak her filmi sinemada izlememizin teknik olarak dahi imkanı yok ve evde izlediğimiz filmlerden de sinemadaki kadar keyif almak istiyoruz. Eskiden evde sinema keyfi oldukça pahalı bir zevkti ama teknolojinin gelişmesi ile birlikte ekipmanların fiyatları düştü ve daha alınabilir hale geldi. Ama bütçeniz yüksekse evde iMAX keyfi bile mümkün. Bizim şimdilik konumuz bu değil, konumuz biraz daha cep yakmayan evde keyifle film seyredebileceğimiz (arada futbol maçı da seyretsek iyi olur tabi) bir sistem.
Ev sinema sisteminin aslında üç ana parçası var ama sistemin kurulacağı ortam da büyük önem taşıyor. Sistemin kurulacağı odanın tavan yüksekliği, içindeki eşya miktarı, halılar ve penceresi sistemin ses ve görüntü kalitesini etkileyebiliyor. Seçiminize göre televizyon ya da projeksiyon perdesinin takılacağı duvarda yeterince alan bulunmalıdır. Ekran ya da projeksiyon perdesinin boyutuna göre koltukların yeterli uzaklığa (örneğin 120 ekran bir televizyon kullanılıyorsa 240 cm uzaklık uygun bir mesafedir) sahip olması gerekir. Ev sinema sistemini kurarken her zaman en nefret ettiğim şey ortalıktaki kabloların çokluğu olmuştur. Ama teknolojinin gelişmesi ile hem kablo sayısı azaldı hem de kablosuz teknolojiler hayatımıza girdi. Bu yüzden artık bunu dert etmiyorum. Tekrar yerleşime dönersek, televizyon ya da perdenin ve hoparlörlerin kirişe ve pencereye yakın bir yere yerleştirilmemesi gerekir. Eğer odada çok fazla eşya varsa, yerler halı kaplıysa sesi etkiler. Eğer eşya da azsa bu sefer yankı sorunuyla karşılaşılır. Bu yüzden az miktarda eşya bu işin olması gerekenidir. Bu arada perde yerine ışık geçirmeyecek bir jaluzi perde tercih etmenizde fayda var.
Sistemin kurulacağı odadan bahsettikten sonra gelelim sinema sistemimizin parçalarını ne şekilde seçeceğimize. Bana sorarsanız her birisini ayrı ayrı seçmenizde fayda var. Komple satılan sistemlerde her bir sistemin istediğiniz özellikte olması biraz zor.
Görüntü sistemi
Görüntü sistemi olarak projektör ya da televizyon arasından seçim yapabilirsiniz. Son dönemde hem projeksiyon cihazlarının hem de televizyonların fiyatları oldukça düştü. Örneğin 2600 TL’ye Full HD bir projektör satın alabiliyorsunuz. Ya da 55 inç bir televizyonu 2600 TL gibi bir rakama almak da mümkün. Eğer film izlemenin yanında sürekli televizyon da seyredecekseniz televizyon almanızda fayda var. Size uygun projeksiyon cihazlarını buradan, televizyonları ise buradan inceleyebilirsiniz.
Ses sistemi
Kendinizi gerçekten sinemadaymış gibi hissetmek istiyorsanız hoparlör seçerken çok dikkatli olmanız ve en iyi kaliteyi veren seçimi yapmanız gerekiyor. Sesi odanın içinde dağıtabileceğiniz kaliteli bir 5+1 ses sistemi çok iyi bir şekilde işinizi görecektir. Böyle bir ses sisteminin fiyatı 800 TL’den başlayıp çok daha yüksek fiyatlara kadar çıkabilir. Kampanyaları takip ederek kesenize en uygun, size en iyi ses kalitesini sağlayacak sistemi kolayca bulabilirsiniz. Bu yüzden biraz önce de belirttiğim gibi her bir parçayı ayrı ayrı almakta fayda var. Ses sistemlerini buradan inceleyebilirsiniz. Bu arada Subwoofer’ı mobilyaları titretmeyecek bir noktaya koymanızı öneririz yoksa mobilyaları titreterek size rahatsızlık verebilir.
Medya Oynatıcı
Ev sinema sisteminin bir diğer parçası ise medya oynatıcı. Önünüzde üç farklı seçenek bulunuyor, DVD Player, Blu-Ray Player ve belirli bir depolama kapasitesine sahip olan farklı medya türlerini oynatabilen bir medya oynatıcı. USB bağlanabilen bir Blu-Ray Player ya da medya oynatıcısı bence daha iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Güzel bir medya oynatıcısı seçerseniz yıllarca başka bir oynatıcıya ihtiyaç duymazsınız. Elbette bu tamamen sizin bütçenizle alakalı bir şey. Medya oynatıcıları buradan inceleyebilirsiniz.