Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürEvde sinema keyfi için ses ipuçları

    Evde sinema keyfi için ses ipuçları

    Teknolojik gelişmelerle evden çıkmadan yaşamak mümkün, diyebilmek, bundan 10 sene öncesine göre sonuçları çok daha konforlu olacak bir iddia. Gitmemek için elimizden geleni yaptığımız sinemalar ise bu gelişmeyle, daha da iyi kalite eşliğinde evlerimize taşınabiliyor. Hep bu işin görüntü kısmına takılmamak lazım, zira atmosferin önemli bir parçası (tıpkı oyunlarda da olduğu gibi) ses…

    Sesin oturma odanızda da sinemada olduğu gibi çıkmasını istiyorsunuz, çok kanallı bir ses sistemini fiziksel olarak kurmanız şart. Birçok ekipman iki hoparlörüyle sesleri modifiye ederek sanal çevresel ses sistemi olarak çalışıyorlar, ancak sinema deneyimi için bundan iyisi gerekiyor.

    Örnek 5.1 sistem yerleşimi

    5.1 standart bir oda için gayet iyi, büyük bir oturma odası için de 7.1 kurabilirsiniz. Buradaki fark, izleyicinin arkasına yerleştirilecek iki hoparlör oluyor. Ayrıca iki subwoofer taşıyan 5.2 ya da 7.2 kurulumlar da mümkün. Ancak ideal bütçenin 5.1 sistemde olduğunu belirtmekte fayda var.

    Örnek 5.1 sistem görünümü

    Peki hoparlörler nasıl yerleştirilmeli? Ses odası ölçümleri gibi testler yapan üreticiler, İdeal kurulumun TV’nin sağ ve solunda ikişer hoparlör olması gerektiğini belirtiyorlar. Bunlar TV’ye eşit uzaklıkta ve eşit yükseklikte konumlandırılmalı. Orta hoparlör ise doğrudan ekranın hemen altına konumlandırılabilir.

    Birçok modern ses sisteminde hoparlörlerin mesafesini ayarlayan otomatik seçenekler yer almaktadır. Bunlarla ses mesafesini ayarlayarak gecikmelerin önüne geçebilir ve daha iyi bir sonuç alabilirsiniz.

    Bluetooth teknolojili hoparlörler de kullanabilirsiniz. Bazı modeller, birden fazla benzerlerinin eklenmesiyle bir grup hoparlöre ya da tekil bir ses sistemine dönüşmeye uygunlar. Bunu aynı şekilde müzik için de kullanmanız mümkün, hatta parti moduyla birden fazla telefonun gönderdiği şarkıları listeye ekleyerek sırayla çalabilirler.

    Örnek 7.1 sistem yerleşimi

    TV’lerdeki bir başka enteresan özellik de, giderek daha çok cihazda gördüğüm Bluetooth hoparlör desteği. Artık TV ile Bluetooth hoparlörünüzü eşleştirip kullanabilirsiniz. Böylece etrafı rahatsız etmeden de bir şeyleri havasına girerek izlemek mümkün.

    Örnek 7.1 sistem görünümü

    Bluetooth kullanmak istiyor ancak cihazlarınız uyumsuz diye yenilemek istemiyorsanız, aracı bir Bluetooth adaptör alabilirsiniz. Ses sisteminizin girişine takacağınız bu adaptör alıcı görevi görür, böylece ses sisteminiz Bluetooth uyumlu hâle gelir.

    Yanlış bir kuruluma örnek: Hoparlörler tüm frekansları kulağa iletecek kadar güçlü değil. Bu hoparlörler kafa hizasına konumlandırılırsa daha iyi bir ses deneyimi elde edilir.

    Stereo, yani iki hoparlörden başka bir ses sistemi olmayanlar, sizin yapacağınız ayar ise en basiti. Daha iyi ses kalitesine ulaşmak için iki hoparlörle ikizkenar üçgen oluşturmanız, yani her bir hoparlöre eşit uzaklıkta olmanız gerekiyor. Bu da, sizin TV’nin tam karşısında oturduğunuz, hoparlörlerin de TV’nin tam yanında ve her biri eşit uzaklıkta olduğu bir kurulum anlamına geliyor.

    Örnek 2.1 sistem görünümü

    Ses bozulmaları ya da basın patlamasını önlemek için hoparlörlerinizi yerleştirirken duvara ya da köşeye çok yakın olmamalarına dikkat edin. Hele ses seviyesini yükseltmeyi planlıyorsanız, bu uzaklığın en yakın duvarla 70 cm olması gerekiyor.

    Örnek 2.1 sistem görünümü

    Ufak hoparlörlerin kafa hizasına yerleştirilmesi de daha verimli ses çıkışı için önemli bir tüyo. Böyle yapmadığınız durumlarda sadece yüksek tonları duyarak yavan bir ses çıkışına şahit olursunuz.

    Özellikle sinema sistemlerinde, bir ayağı olmayan, doğrudan yere basan hoparlörlerde, yer yüzeyi de yansıtıcı olarak bazı seslerin bozulmasına sebep olabilir. Bu sebeple dinleyici ile hoparlör arasındaki bir halı, bu yansımaları emerek sesin bozulmasını engelleyer. Tabii işin bu kadar detayına giriyorsanız, evinizdeki perde dahi önem kazanıyor. Büyük camlı odalarda camların önüne çekeceğiniz perde de ses dağılımında oluşacak ufak problemleri giderebilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN