Ekmek Türk insanı için vazgeçilmez bir besin. Öyle ki dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini oluşturan Türk halkı, ekmeğin yüzde 5,45’ini tüketiyor. Bir başka önemli istatistik, Türkiye’de insanların günlük enerjilerinin ortalama yüzde 44’ünü sadece ekmekten almaları. Ekmeğin bu kadar çok tüketildiği ülkemizde son dönemde bu konudaki en önemli tartışma başlıklarından biri Türkiye’de yapılan ekmeğin dünyadaki en sağlıksız ekmekler arasında oluşu. GDO’lu mayalardan katkı maddeleri ve tesislerin temizlik koşullarına kadar bu iddianın ardında yatan birçok sebep var. Tabii atalık buğdayın çok nadir bulunması ve dolayısıyla çok az bir üretici tarafından kullanılması en başta üzerinden durulması gereken mesele olarak dikkat çekiyor. Hal böyle olunca son dönemde pek çok insan ekmeğini kendi evinde hazırlamaya başladı. Aslında yüzyıllardır Anadolu’da Türk halkı evinde farklı yöntemlerle ekmek yapıyor zaten. Ancak zamanı çok kıymetli olduğu koşuşturmacalı hayatlarımızda eski geleneksel yöntemlerle ekmek yapmak pek mümkün değil. Tam bu noktada evde ekmek yapabilmeyi mümkün kılan teknolojik ev aletleri devreye girip, şehir insanını ev yapımı ekmekle buluşturuyor.
Tüm bunların yanında ekmek aslında en fazla israf ettiğimiz besinlerin başında geliyor. Türkiye Ticaret Bakanlığı’nca açıklanan İsraf Araştırması’na göre, ülkede haftada ortalama 2 ekmek israf ediliyor. Bireysel günlük ekmek tüketim miktarı ortalama yaklaşık 0,78 adet olarak tespit edilirken, haftada ortalama iki adet ekmek çöpe atılıyor. Satın aldığı ekmeği tüketemeden çöpe attığını ifade eden bireylerin oranı ise yüzde 11,7 olarak belirlenmiş. Aslında evde emekle hazırlanan ekmeğin dışarıdan satın alınana göre çok daha zor israf edildiğini, hali hazırda daha uzun ömürlü olmasından dolayıda daha uzun sürede ve atılmadan tüketildiğini tahmin etmek zor değil. Ben de tüm bunlardan yola çıkarak bu hafta evinizin konforunda ekmek pişirmenizi sağlayacak cihazları bir araya getirdim.
Ekmek yapma makineleri ile ekmek yapmak çok kolay
‘Arzum Panetti ekmek yapma makinesi’ bu segmentteki en başarılı ürünlerden. Ürün 1000 gramlık geniş pişirme haznesi, 3 farklı kabuk pişirme ayarı, 13 farklı pişirme programı, pişirme sonrası 1 saat sıcak tutabilme özelliklerine sahip.Arzum Panetti, sadece ekmek değil; kek, makarna hamuru ve reçel hazırlayabilme imkanı da sunuyor. Glutensiz ekmek pişirebilme özelliğine de sahip olan Arzum Panetti, çıkarılabilir ve yapışmaz haznesi sayesinde temizleme kolaylığı sağlıyor. 15 saate kadar gecikmeli başlatma özelliği ile zamanlama konusunda pratik bir kullanım sunan cihaz, LCD ekranı ile de kullanım kolaylığı sağlıyor.
Hamur karıştırıcı mutfakta iyi bir yardımcı
Ekmek yapma makineleri son derece pratik olsa da gerek lezzet gerekse kullanım alışkanlığı açısında ekmeği fırında pişirmeyi tercih edenler de olabilir. Fırında pişireceğiniz hamuru hazırlamak için ise iyi bir hamur karıştırıcıya ihtiyacınız olacak. Vestel Tarçın S Stand Mikser bu segmentte başarılı bir ürün olarak dikkat çekiyor. Parçaları son derece kolay birleştirilebilen cihaz, sıçratma önleyici başlığı, paslanmaz çelik karıştırma haznesi, 2 litrelik hamur kapasitesi gibi özelliklere sahip. Birçok parçası bulaşık makinesinde yıkanabilen cihaz temizlik açısından da pratik bir kullanım sunuyor.
360 derece ısı teknolojili fırınlar
Evde ekmek yapımında tercihiniz hamur karıştırıcı ise makinede hazırladığınız hamuru ekmeğe dönüştürmek için iyi bir fırına ihtiyacınız olacak. 360 ısı teknolojisi ile dikkat çeken Beko ankastre fırınlar ekmek yapımı için bir pişirme deneyimi sunuyor. Fırının arka duvarında yer alan ısıtıcıdan üflenen sıcak hava, yan duvarlardaki deliklerden çıkarak pişirilecek ekmeğin üzerinde ve tepsilerin altında sıcak hava oluşturup arka duvardaki deliklerden tekrar emiliyor. Böylelikle ekmeğin her tarafı eşit bir şekilde pişiyor. Ayrıca 360 ısı teknolojisiyle fırın tepsisindeki ekmeğin üzerinde dolaşan sıcak havanın, sadece o tepsi üzerinde kalması sağlanarak alt tepside pişen başka herhangi yemeğin kokusu üst tepside pişen ekmeğin kokusuna karışmıyor.