Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelEndüstri 4.0

    Endüstri 4.0

    Nesnelerin İnternet’i (Internet of Things, kısaca IoT), fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle İnternet altyapısı üzerinden bağlantıya geçmesi ve bu sayede küçük parçaların toplamından daha büyük değerler oluşturulması olarak ifade ediliyor. Endüstri 4.0’ı da hisseden robotlar ve akıllı makinelerin devri olarak ifade edebiliriz.

    Endüstri 4.0’ın amacı; birbirleriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak, ihtiyaçları fark edebilen robotların üretimi devralıp; daha kaliteli, daha ucuz, daha hızlı ve daha az israf yaparak üretim yapmasıdır.

    Endüstri 4.0’da modüler yapılı akıllı fabrikalarda, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemler ile izleyerek, nesnelerin birbirleriyle ve insanlarla iletişime geçmesi ve bu sayede de merkezi olmayan kararların verilmesi hedeflenir. Endüstri 4.0’ın amacı; insandan arındırılmış bir fabrika değil, daha çok bilgi teknolojileri kabiliyetlerinin kullanımıyla insan odaklı, bütün paydaşlara katma değeri yüksek organizasyon oluşturmaktır.

    4. Endüstri Devrimi ya da 4. Sanayi Devrimi terimi ilk olarak 2011 yılında Almanya Hannover Fuarı’nda kullanıldı. Endüstri 4.0’da yeni nesil yazılım ve donanım yani bugünün klasik donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından ekonomik şekilde entegre  olması hedeflenir.

    ‘Her şey için internet’ veya ‘endüstriyel internet’ olarak da bilinen Endüstri 4.0, akıllı bir fabrika vizyonuyla bugünkü üretimin teknolojik değişimini tarif eder ve siber fiziksel üretim tekniklerini tanımlar. Bugün bilindiği haliyle çok daha karmaşık sistemleri yönetebilen bir fabrikanın oluşturulabilmesi için, bilişim, yerleşik sistemler, üretim, otomasyon tekniği ve makine mühendisliği alanlarındaki inovasyonlar bu yeni sürecin gelişimini ifade eder.

    Endüstri 4.0’de fabrikaların belli bir hedefe yönelik olarak tamamen otomatik hale getirilmesi, iş yükünü adım adım makinelere devredilmesini amaçlanmaktadır. ‘Akıllı’ ürünler ve makineler bir ağ içerisinde birbirlerine bağlanarak, üretim sürecini daha az kırılganlık ve daha fazla verimlilikle yönetip kontrol edilmesi hedeflenir.

    Cihaz Tabanlı İnternet yani nesnelerin interneti kapsamında  yeryüzündeki tüm cihazların birbiriyle bilgi ve veri alışverişi içinde olması yatar. İnternet bağlantılı sensör ve işlemcilerle donanmış akıllı elektronik sistemlere Siber-Fiziksel Sistemler denir. Üretim sürecinde fabrikalardaki makinelerde siber-fiziksel sistemlerin kullanılmasıyla, insanlardan neredeyse bağımsız olarak, kendi kendilerini koordine ve optimize edilmiş üretim yapabilecek ‘akıllı fabrikalar’  akla gelir.

    4. Sanayi Devrimi; birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren bir kavramdır.

    Endüstri_40_111jpg

    İlk Sanayi Devrimi 18. yüzyılda başladı. Su gücünden faydalanılan mekanik tezgahlar ile birlikte buhar gücü gittikçe daha fazla kullanılmaya başladı.

    İkinci Sanayi Devrimi, 1870 yılında elektrikle çalışan ve bir kitle üretim hattı (montaj hattı) kullanılmasıyla başladı.

    Üçüncü sanayi devrimi 1969 yılından sonra başladı. İlk programlanabilir mantıksal denetçi sayesinde, imalatın otomasyonu ileri safhalar taşımayı başaran elektronik ve bilgi teknolojileri kullanılmaya başlandı.

    Dördüncü sanayi devriminin yaşamaya başlayacağı yakın gelecekte; İnternete bağlı her nesnenin üretim alanında daha fazla kullanımını içeren bu trend ile birlikte, endüstriyel alanda köklü değişimler olacak.İnternetin üretimde kullanılması, iş geliştirmeden-mühendisliğe birçok yeniliği de beraberinde getirecek.

    Bu gelişmelerle üretim tesisleri, makinelerini, depo sistemlerini, araç-gereçlerini küresel ağlara dönüştürecekler. Üretimde akıllı cihazlar, birbirleri ile gerçek zamanlı etkileşim kurarak daha verimli halde çalışacaklar. Böylece ürün geliştirme aşamasında, tasarımdan gerekli malzeme kullanımına, pazarlamadan sevkiyata birçok süreçte daha şeffaf ve birbirine bağlı bir sistem kurulacak. Birbiriyle konuşan, bağlantılı akıllı cihazlar, ürünün kalite kontrolünü yapıp, üretim sürecindeki hataları daha hızlı tespit edebilecek. Tüm bu sürecin yönetildiği akıllı fabrikalarda büyük veri değerlendirilerek, üretim daha verimli hale gelecek.

    İnsanların, nesnelerin ve sistemlerin birbirine bağlı hale gelmesi; şirketlerin hem kendi içlerinde hem de birbirleri arasında dinamik, kendi kendini düzenleyen, gerçek zamanlı olarak iyileştirilmiş katma değerli bağlantı yapması sağlanacak.

    Endüstri 4.0  riskleri

    1. Bilişim Güvenliği

    2. Yeni sanayi devriminin içinde olmak için yeterli beceri ve bilgi eksikliği.

    3. İş gücü talebinde azalma.

    4. Üçüncü sanayi devriminin ritmine ayak uyduran firmalarda Endüstri 4.0 için genel isteksizlik.
    Kaynak:
    http://www.kpmg.com/tr/tr/blog/sayfalar/dorduncu-sanayi-devrimi-yarinin-fabrikalari-neye-benziyor.aspx
    http://www.gelecekhane.com/nesnelerin-interneti-ile-gelen-4-endustri-devrimi/
    http://www.elektrikport.com/teknik-kutuphane/endustri-4-0-nedir–4-sanayi-devrimi-gerceklesiyor/11563#ad-image-0
    https://tr.wikipedia.org/wiki/End%C3%BCstri_4.0
    http://www.endustri40.com/endustri-tarihine-kisa-bir-yolculuk/
    http://www.endustri40.com/hakkimizda/
    http://www.muhendisbeyinler.net/4-sanayi-devrimi-nedir/
    https://tr.wikipedia.org/wiki/Nesnelerin_%C4%B0nternet%27i

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN