Ne yazık ki birçok kişi bir felaketle karşılaşmadan önlem almıyor. Özellikle teknolojik cihazlardaki verilerimiz bir yerde yedeklenmiyorsa, disk arızası, cihazın devre dışı kalması, hırsızlık ya da son dönemde yaygınlaşan fidye saldırıları (ransomware) karşısında sizi en iyi ihtimalle çaresiz durumda bırakabilir.
Peki nereden başlamalısınız? En basit yöntem, verilerinizi başka bir diske kopyalamaktır. Ancak bu işleri otomatik yapan yazılımlar gibi pratik olmadığı gibi, sürekli vaktinizi de alacaktır.
Düzenli bir yedekleme planı, özellikle küçük işletmeler için önem taşır. Böylece muhasebe, satış, lojistik bilgilerini de kaybolmaya karşı koruma altına almış olursunuz.
İyi bir yedekleme yazılımı ise hangi verilerin yedekleneceğini, yedeklenme sıklığını, yedeklenecek medya ya da konumu seçenek olarak sunduğu kadar güvenliği de ön plana alarak şifreleme de yapabilmelidir.
Gelin piyasadaki yedekleme yazılımlarını yakından tanıyalım…
EaseUS Todo Backup Free
www.easeus.com/backup-software/tb-free.html
Bazı durumlarda veritabanı gibi tek bir dosyayı yedeklemek de sizin için öncelik olabilir. İşte bu gibi durumlarda EaseUS’ın çözümü tek dosyada disk hatta disk bölümüne kadar yedekleyebildiği gibi tüm sistemin de kopyasını çıkartabiliyor.
Akıllı yedekleme seçeneği ise sık kullanılan konumlardaki dosyaları yedekleyebiliyor. Ayrıca bulut depolama destekleyen yazılım, artan yedekleme ile kısa sürede işlem yapabiliyor. Belirleyeceğiniz aralıklarla ya da belirli bir tarih ve saatte yedekleme yapan yazılımın ücretsiz sürümü komut satırından yedekleme, PC’den PC’ye veri aktarımı, Outlook yedekleme gibi özellikleri ise tam sürüme saklamış.
Cobian Backup
Yedekleme dünyasına yeni giriş yapanlar için biraz karmaşık gözükse de, gelişmiş özelliklere sahip bir yedekleme aracı. İlk kez yedekleme yapacaklar, biraz zaman ayırırlarsa iyi bir sonuca ulaşmaları çok uzun sürmeyecektir.
Birden fazla yedekleme görevi kurulabilen ve bunları aynı anda çalıştırabilen Cobian’da dosyalar yerel diske, ağdaki bir konuma ve FTP sunucusuna aktarılabiliyor. Depolama alanından yer kazanmak için sıkıştırılabilen yedekler, şifreleme seçeneğiyle de güvenle korunabiliyor.
Cobian Backup’ın tek dezavantajı ise yedekleri yerine koymaya geldiğinde ortaya çıkıyor. Basit bir sihirbaz bu işi adım adım halledebilecekken, dosyaları geri kopyalamak size kalıyor. Arşiv dosyaların açmak ve şifrelemeyi kaldırmak da bu işe dahil.
Paragon Backup & Recovery
www.paragon-software.com/free/br-free
Yedeklemeyi olabildiğince basit hâle getiren bu yazılım, her şeyi basit sihirbazlarla çözüyor. Tüm bilgisayarı, disk bölümlerini, seçili dosya ve klasörleri yedekleyebilen Paragon, konum ya da dosya tipine göre de işlem yapabiliyor.
Belirli bir takvime göre hareket edebilen yazılım, yedek türü seçiminden sonra işleri otomatik yapmaya başlıyor. Etkili bir CD ve USB tabanlı veri geri döndürme sistemi bulunan yazılım, Windows’a giremediğiniz durumlarda bile verilerinizi geri getiriyor. Tek yapmanız gereken ücretsiz bir hesap oluşturmak…
FBackup
Office’i andıran ama pek iç açıcı olmayan bir arayüze sahip FBackup’ın içi dışından güzel. İsterseni sihirbaz moduyla hızlıca ilerleyip basitçe işinizi hâlledebilir, isterseniz de gelişmiş modda tüm seçenekleri elden geçirerek detaylı bir yedekleme çözümü hissini alabilirsiniz.
Dosya ve klasörleri yedekleyen yazılım yerel, ağ ya da çıkarılabilir sürücülerin yanında Google Drive’a da dosya yazabiliyor. Güncel yedekler için planlama yapabilen FBackup, içerisindeki reklamlarla sizi tam sürüme geçmeye ikna çalışmaları yapsa da, bunlar çok rahatsız edici değil ve ilgilenmiyorsanız kolayca görmezden gelebilirsiniz. Ücretsiz yazılımda şifreleme, FTP’ye yedekleme, e-posta bildirimleri, artan yedekler bulunmuyor.