Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiEn iyi tost makinesi nasıl seçilir?

    En iyi tost makinesi nasıl seçilir?

    En iyi tost makinesi nasıl seçilir, bu konuda yazmadan önce uzun süre bir tost makinesi seçimi için araştırma yaptım ve birçok kişiyle konuştum, çeşitli yazılar okudum, ürün yorumlarını takip ettim ve gerçekten haftalar boyu bu konu aklımdan çıkmadı. Bu yazı da, bu haftaların eseri…

    En iyi tost makinesi nasıl seçilir?

    Ülkemizde her öğün yenebilen mucizevi bir yiyecek olan tost, “büfe tostu” kavramıyla da efsaneleşmiş durumda. Ben de bunu yeni bir tost makinesi almak için araştırma yaparken fark ettim. Evde büfe tostu yapmak için sanayi tipi makine almak isteyen birçok kişinin olması şaşırtıcı, ancak biz o kadar ileri gitmeyelim ve evde ev tipi tost makinesiyle büfe tipi tost yapabilmek için nelere dikkat etmeli toparlayalım.

    Boyut önemli ama açılınca geldiği boyutu da atlamayın

    Öncelikle boyut ile başlayalım. Tost makinesi açılıp kapatılabilen, üzerine bir şey konamayan, üzerinde de tost yapılacağı ve yağ sürmek ya da kırıntıların dökülmesi gibi durumlar sebebiyle bir şeyin de üzerine konamayan bir mutfak aleti. Dolayısıyla kapalıyken olduğu kadar açıldığında alacağı boyutu da bilmek önemli.

    Tost makinesini kullanıp kaldırmak gerçekten mümkün mü?

    Başlarda insan ben bu makineyi bir yere koyarım, sonra da tost yapacağımda çıkarırım diyorsa da, bu gerçek hayatta pek kullanışlı bir önerme değil. Sadece makineyi taşıyıp, işiniz bitince soğumasını bekleyip sonra bir yerlere kaldırmak, kırıntıların da ortalığa saçılmasına sebep olabiliyor. Tabii, karar sizin!

    Boyutu geçtikten sonra, bir seferde kaç tost yapacağınızı iyi belirlemeniz gerek. Başlarda bir hevesle çok sayıda yapma davranışı sürdürülebilir mi? Bunu yemek masası alışverişine çok benzetiyorum. Kaç sandalye almalıyım, eve kaç kişi gelir, en fazla 3-4 kişilik misafir ağırlaycaksam 12 sandalyelik kraliyet masasına ihtiyacım var mı düşüncesinin bir paralelini tost makinesi için düşünebilirsiniz. Bu arada, merak etmeyin, yazı tost makinesi satın alma rehberinden başka bir yere gitmiyor : )

    Tost makinesi için hangi kaplama daha iyi?

    Artık “büfe tostçularının” en sevdiği yere geldik. Hangi kaplama, hangi yüzey, nasıl bir güç, nasıl bir ergonomi sorularını yanıtlayalım. Ben bunları, kendi zevkime göre değil, her ihtiyaca göre anlatacağım. Dolayısıyla internetin bir ucundaki döküm fanatikleri üzerine alınmasınlar.

    Büfe tostu dediğimiz şey, dışı çıtır, içi yumuşak, her şeyin piştiği tosta verilen ad. Tostu ezen, her şeyi pişiremeyen bir makinenin tostunu yedikten sonra, farkı anlamamak mümkün değil. Tost deyip geçmeyin, aradaki fark, hayatında ilk kez makarna yapan (ve beceremeyen) birinin elde ettiği sonuçla bir İtalyan ustanın makarnası arasındaki kadar olabiliyor.

    Bu yüzden ısıtma kapasitesi ve yüzey önem taşıyor. Döküm yüzeyler, bu anlamda en iyisi. Geç ısınıyorlar, ancak ısıyı iyi muhafaza ediyorlar. Döküm makineler oldukça ağır ve bakımları da zaman alıyor. İlk aldığınızda temizlemeniz, ara sıra yağlamanız gerekiyor. Öyle makinede yıkayayım, suda fırçayı vurayım diye düşünmeyin, çizersiniz, dökümü bozarsınız. İkide bir tost yapıyorsanız ve büfe tostunu konser verse ilk sıradan seyredecek kadar çok seviyorsanız, bu yüzey size uygun.

    Gerçek demir döküm bu yüzeyleri, alüminyum dökümler izliyor. Bunlar daha hafif ve çok daha rahat temizleniyorlar. Isınma süreleri diğer yüzeylerden uzun olsa da, siz tostu hazırlarken çoktan ısınacağı için farkı hissetmeyebilirsiniz. Makinede yıkanabiliyorlar, ancak yüzeyi çizmemek için daha basit temizlik yöntemleri var. Suda hafifçe süngerin yumuşak yanıyla ovabilirsiniz. Düzenli temizlik ise çok daha kolay, makine halen sıcakken bir kağıt peçeteyle üzerini silin ve kırıntıları boşaltın, yeterli.

    Dökümleri, granit gibi kaplamalar izliyor. Bu kaplamalar daha ince ve aslında daha hızlı ve ani ısınıyorlar. Isıyı da uzun süre muhafaza etmiyorlar. Tabii sonuçta ızgara yapmıyoruz diye düşünebilirsiniz, ancak yüksek ısıtma gücünde, yağ tepsisi olan, döküm makinelerle ızgara da yapabilirsiniz.

    Çok işlevli makinelerin yan işlevlerine güvenmemek gerek, her zaman geçerli, ancak ızgara yapılabilen tost makineleriyle sebze ve ince kesilmiş etleri rahatlıkla ızgara yapabilirsiniz.

    Granit gibi kaplamaların avantajı ise çok kolay temizlenebilmeleri. Her ne kadar tavalarda bu önerilmese de, üreticiler tost makinelerinde makineye konulabileceğini rahatlıkla söylüyorlar. Ben yine süngerin yumuşak tarafıyla temizliği öneririm ama makineye atarsanız da, bir şey olmadığını görebilirsiniz. Tıpkı tavalar gibi…

    Tabii bu temizlik seçenekleri için tost makinesinin plakalarının çıkartılabilir olması gerekiyor. Bazı makineler sabit plakalı, bunlara demir dökümler de dahil ama döküm için zaten çıkartmanın yukarıda anlattığım sebeplerden bir avantajı yok. (Ambien)

    Makinenin gerçek ısıtma gücünü anlamak mümkün değil

    Makinenin gücüne gelirsek, Watt değeri dışında bunu öğrenebileceğiniz bir bilgi verilmiyor. Bu da doğrudan ısı değil, harcanan enerjiyi gösteriyor, ancak size bir fikir verecektir. Kademeli makinelerin çok kademeli oluşuna bakmayın, size iki kademe gerekiyor. Bunlar da “tost yapabilecek” ve “daha fazlasını yapabilecek” olarak ikiye ayrılıyor. Makinenin size ızgaraya ne kadar teşvik ettiğine bakarak ikinci kademeyi gerçekleştirip gerçekleştirmediğini anlayabilirsiniz.

    Fiziksel diğer özelliklere de dikkat

    Bunların dışında fiziksel özelliklere de dikkat etmekte fayda var. Örneğin tostla yetinmeyip, büyük bir sandviç ya da burger yapmak isteyenler de var. Bu gibi durumlarda belirli bir yükseklikte pişirme önem taşıyor. Bu artık birçok makinede mevcut, hatta birden çok ayar sunulabiliyor ve hatta, bazı makinelerde minyatür fırın tepsileri de kutudan çıkıyor.

    Dikey saklanabilen makineler var, bunun için kapakları kilitlenen seçenekler göreceksiniz, ancak bu makineyi ikide bir başka bir yere kaldırmakla eşdeğer, hatta daha yüksek zorlukta. Yine kırıntıları ve makinenin soğumasını beklemeniz gerektiğini hatırlatacağım. Özellikle büyük makinelerin ağırlığı da bu durumu tezgah üzerinden başka bir noktada yapmayı güçleştiriyor.

    Son olarak, makinenin sapları, düğmeleri gibi fiziksel unsurların sağlamlığına dikkat etmenizi öneririm. Halihazırda makineyi bastırmadan kullanabiliyor olmanız gerektiğini de hatırlatırım.

    Herkese hayalindeki tostu yapabildiği günler…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN