Kitap okumaya vakit bulamıyor musunuz? O zaman sesli kitaplar tam da size göre. Kitap maliyetlerinin arttığı bu zamanlarda sesli kitaplar ve dijital yayınlar okurlar için iyi bir alternatif. Bu hafta sizler için binlerce kitaba ve kütüphaneye ücretsiz olarak erişebileceğiz sesli kitap uygulamalarını araştırdım.
Okumak mı, dinlemek mi?
Gelişen dijital teknolojiler sayesinde hikaye anlatımı artık işitsel bir sanat olmaya başladı. Özellikle dikkatinizi toparlayıp kitap okuyamıyorsanız, zihniniz sürekli meşgulse ve kendinizi yorgun hissediyorsunuz sesli kitapları dinleyebilirsiniz. Hatta güzel bir uyku çekmek istiyorsanız, iyi bir hikaye dinlemek size masal gibi gelecektir. Zaman zaman bu yöntemi deneyerek, uykuya daldığım çok oluyor. Ayrıca görme engelliler için de oldukça faydalı uygulamalar.
En iyi sesli kitap uygulamaları
Son zamanlarda sesli kitaplara oolan ilgi oldukça artmış durumda. Peki sesli kitaplar neden bu kadar talep görüyor,? Her şeyden önce, en sevdiğiniz eserleri her yerde dinleyebilirsiniz – işe gidip gelirken, çalışırken, spor salonunda, seyahat ederken, plajda güneşin tadını çıkarırken… Sosyal medyanın bu kadar pençesine düştüğü bir toplumda sesli kitaplar, giderek azalan dikkat süremizi tatmin ediyor. Yalnızca tatmin edici eğlenceleri tüketmekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda sesli kitaplarla yıllık okuma hedeflerinizi her zamankinden daha kolay bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Sesli kitap dinleyebileceğiniz bir çok uygulama bulunuyor. Sizin için en iyi uygulamaların bir listesini çıkardım.
Storytel
Storytel, Amazon’dan Audible ile birlikte en kapsamlı sesli kitap platformlarından biri. Uygulama 200.000’den fazla sesli kitabı hizmetinize sunuyor ve bize 14 günlük bir deneme süresi sunuyor. Sesli kitap uygulaması Storytel, bize en sevdiğimiz sesli kitapları indirip nerede olursak olalım dinlememizi sağlayan bir dijital kütüphane sunuyor.
Storytel, içerisinde her türlü içeriğin yer aldığı geniş bir kataloğa sahip, özel olarak tasarlanmış bir sesli kütüphane. Ayrıca uygulamadaki eserlerin profesyonel anlatıcılar ve seslendirme sanatçıların okunması gayet güzel. İnsan sesli kitap dinleyecekse, hikayeyi profesyonel bir sanatçının ağzından duymak istiyor.
Ayrıca uygulamayı kullanmak oldukça basit. Sesli kütüphanenize daha basit bir şekilde erişmemizi sağlayacak olan filtreler sayesinde çok hassas aramalar yapabiliyoruz. Dilerseniz, sesli kitaplarınıza özel notlar da ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca internet bağlantısı olmadan dinlemek ve hatta arkadaşlarınızla önerilerimizi paylaşmak için Storytel indirme imkanı da sunuyor.
Google Play Kitaplar
Çizgi romanları ve mangaları seviyorsanız, sizin için en iyi seçenek Google Play Kitaplar’dır. Çizgi romanlara ek olarak, sizi en yeni kitaplarla tanıştırmak için standart e-kitaplar ve sesli kitaplar da mevcut. Kişiselleştirilmiş okuma önerileri sayesinde tarzınıza göre en iyi seçenekleri keşfedebilirsiniz. Yaptığınız her satın alma işlemi için, Google Play kredileri kullanabilir, en popüler yayınlara erişebilirsiniz. Bonus olarak, özel indirimlerden de faydalanabilirsiniz.
Apple Books
Apple Books uygulaması yalnızca e-kitap okumak için değil, aynı zamanda sesli kitapları da dinleyebileceğiniz bir platform.
Uygulamada türre, en çok satanlara, fırsatlara ve kullanışlı listelere ayrılmış bir mağazası var. Ücretsiz sesli kitapların da bulunduğu mağazada, lidersiniz kitapların bir bölümünü de ücretsiz dinleyebiliyorsunuz.
Spotify
Spotify üzerinden sesli kitap dinleyebileceğinizi biliyor muydunuz?
Spotify’da müzik ve podcastleri dinliyorsanız, sesli kitap ve masalları da dinlemenizi öneririm. Uygulamada ayrıca TED konuşmaları, meditasyon ve doğa seslerini de bulabilirsiniz. Benim en çok sevdiğim sesler kuş sesleri ve su sesleri. Tolstoy’un bütün kitaplarının özetlerini de Spotify’da dinledim.
KitUP
KitUP, konsept kitap listeleri sunuyor. Barış Özcan’ın tanıttığı uygulamaya merak edip,, satın almıştım. Ancak uygulama sürekli hata verdiği için kullanamadım. Teknik problemler çözülürse şans verilebilecek bir uygulama.