Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Satın Alma RehberiEn iyi sanal gerçeklik başlıkları

    En iyi sanal gerçeklik başlıkları

    Kısa bir süre öncesine kadar bilim kurgu dünyasının bir parçası gibi duran sanal gerçeklik gözlükleri, birkaç yıl içerisinde trend olmayı başardı. Her üreticinin bir modeli satışa sunulurken, en iyisi hangisi seçmek zorlaştı. Geliştiriciler ve üreticiler giderek gelişen, 360 derecelik içerikler ve yeni uygulamalarla karşımıza çıkıyorlar. Bunlar arasından size en uygun olanı seçebilmeniz için ufak bir rehber hazırladım.

    sanal gerceklik
    Öncelikle sanal gerçeklik gözlüklerinin nasıl çalıştığına bakalım. Temelde İki farklı metot var. Bir oyun konsolu ya da bilgisayarına bağlanan sanal gerçeklik gözlükleri, görüntü sinyalini bu cihazdan alarak, içeriği dahilî ekrana yansıtıyorlar. Her gözün önüne başlık içindeki bir lens geliyor ve görüntü göze üç boyutlu olarak iletiliyor.

    Diğer metot ise akıllı telefonun ekran olarak kullanılması. Böylece hem bilgisayar ya da konsol gibi bir cihaza bağlı kalma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve başlığın kendisi mobil hâle geliyor, hem de toplam mâliyet düşüyor. Telefonu gözün önündeki hazneye yerleştirip, sanal gerçeklik destekli uygulamayı ya da oyunu çalıştırdığınızda içerikler karşınıza geliyor. Aradaki lens, uygulamanın özel olarak her göz için böldüğü görüntünün bir bütün gibi algılanmasını sağlıyor.

    Bunun dışında cihazlarda algılayıcılar, ana cihazın konsol, PC ya da telefon  olmasından bağımsız, kumanda aygıtları ve kulaklıklar ya da hoparlör sistemleri gibi özelliklere de sahip olabiliyorlar.

    Burada hemen akla gelen bir soruyu yanıtlamak lazım. Gözlük kullananlar sanal gerçeklik başlığı takabilir mi? Birçok cihaz için evet ama pek rahat olduğu söylenemez. Zira cihazlarda göz ve lens arasında bir boşluk oluyor. Burası gözlük takmak için uygun, fakat gözlüklerinizin en fazla 142 mm eninde ve 50 mm yüksekliğinde olması gerekiyor.

    samsung-gear-vr

    Samsung Gear VR
    Özellikle akıllı telefon kullanımı için hazırlanan bu cihaz, firmanın Galaxy S6, S7 ve Note 5 modelleri ile uyumlu. Bolca oyun desteği sayesinde eğlenceli bir deneyim sunan Samsung Galaxy VR, kolayca kurularak sanal gerçekliğe adım atmayı sağlıyor.

    google-daydream-view

    Google DayDream View
    Önceden Cardboard adlı mukavvadan üretilen ve son derece ucuza mâl olan gözlüklerle sanal gerçeklik ateşini yakanlardan birisi olan Google, kısa süre önce DayDream View adlı ikinci gözlüğünü tanıttı. Artık daha sağlam duran bir kasaya sahip olan Google sanal gerçeklik çözümü, şirketin Pixel telefonlarıyla çalışacak ve daha yüksek çözünürlük destekleyecek. Ayrıca hareket algılayıcılarına sahip kumandasıyla oyun oynamak da mümkün olacak.

    oculus-rift

    Oculus Rift
    Sanal gerçeklik fikrinin yeniden onlarca yıl sonra yeniden hayatımıza girmesini sağlayan Oculus, bir Kickstarter projesi olarak başladı ve daha sonra Facebook tarafından satın alındı. Dahilî ekrana sahip cihaz, Full HD çözünürlüğe erişiyor. Kutudan başlığın konumunu anlamayı sağlayan algılayıcılar, Xbox kumandası ve bir de oyun çıkıyor. Rift için içerisinde NVIDIA GTX 970 ya da AMD R9 920 ya da daha iyi ekran kartına sahip, güçlü bir PC’niz olması gerekli.

    htc-vive

    HTC Vive
    Yüksek çözünürlüklü (2.160×1.200 piksel) HTC Vive, ilk çıktığı günden bu yana etkisini kaybetmedi. Başlıktaki 37, baz istasyonları ve kumandalarındaki dahil olmak üzere, toplam 70 adet algılayıcısıyla, geniş bir alanda rahatça dolaşabilmenizi sağlayan ve bunu içerikle birleştirebilen Vive da güçlü bir PC istiyor. Bir USB 2.0 yuvası ve 4 GB bellek dışında, ekran kartı gereksinimi Oculus Rift ile aynı.

    playstation-vr

    PlayStation VR
    Sony’nin tanıttığı başlık, kendi Full HD ekranına sahip. Bununla her göze 960×1.080 piksel çözünürlük sunan PS VR, özellikle PS4 ile çalışmak üzere tasarlanmış. Her oyun cihazla uyumlu değil, ancak tanıtımla 50 oyun müjdesi verildi. Bunun sayısı da hızla artacaktır. Cihazı kullanabilmek için PS4’ün yanı sıra, PlayStation Camera’ya da sahip olmanız gerekiyor. Ayrı satılan bu aparat hareketlerinizi takip ediyor. Bazı oyunların Move kumandasıyla oynanabildiğini de hatırlatalım.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN