En iyi oyun bilgisayarı nasıl toplanır? Bilgisayar toplama mevzuya ne kadar haiz olduğunuza bağlı olarak eğlenceli ya da can sıkıcı olabilir. Az bir bütçeyle sınırlanabilir, bilgi eksikliği yüzünden yanlış parça alabilir, elde etmek istediğiniz performansı küçük bir hata yüzünden alamayabilirsiniz. Modern oyunlarla başa çıkabilecek bir PC’yi bir araya getirirken dikkat etmeniz ve bilmeniz gerekenleri paylaşıyorum.
En iyi oyun bilgisayarı nasıl toplanır?
İşlemci ve soğutucu seçimi
İşlemci ve ekran kartları için eşitlik söz konusu değildir. İçinde milyarlarca transistör bulunan bu parçalar, aynı model ve marka bile olsa aynı şekilde hız aşırtılamaz. Örneğin bir i7 8700K işlemci voltaj ayarına dokunmadan 5,3 GHz hızına çıkabilir ama diğer bir i7 8700K işlemci için bu garanti değildir. Bu yüzden soğutma sisteminizi işlemci sonrasında seçmenizi öneririz. Belki çok pahalı bir su soğutma sistemine ihtiyacınız yoktur.
Güç kaynağına aman dikkat!
Çoğu yeni PC oyuncusu ilk makinelerini toplarken görece yüksek özellikli parçaların yanına kötü bir güç kaynağı ekliyor. Ayağımızı yerden kessin yeter, düşüncesi yanlış. Güç kaynağı güvenlik açısından bir sistemin en önemli noktasıdır diyebiliriz. Ülkemizin elektrik hatları malum, aşırı voltaj, dalgalanma, kötü hava şartları vb gibi sebeplerle güç kaynağının yanmasıyla anakart, bellek, ekran kartı ve diğer parçalarınız da kullanılmaz hâle gelebilir. Sadece verim ve Watt oranı değil, güvenlik özelliklerine de dikkat etmenizi öneririz.
Kasa iş yapsın, ses yapmasın
RGB ve afili görünüm derken, bir kasanın hava akışını ve sessizliğini görmezden gelmek de önemli bir hatadır. MicroATX tarzı konsoldan hâllice bir PC toplama girişiminiz yoksa, içerisinin havadar olacağından, alacağınız ekran kartının sarkma yapmayacağından emin olun. Bunun yanında sıkıştırılmış hava ya da kompresörle de her altı ayda bir temizliğini yapın. Toz, parçaların ısınmasına sebep olur ve kısa devre riski yaratabilir.
Retro oyun oynuyor musunuz?
Retro ağırlıkta oyun oynuyorsanız bir PC’yi en iyi konfigürasyonda toplamaya çalışmanız gerekmez. Orta hatta giriş seviyesi bir PC ile de bu oyunları rahatça oynayabilirsiniz. Ekstra bütçenizi Nvidia G-Sync ya da G-Sync onaylı monitörlere aktarmanızı öneririz. Zira eski konsol oyunları tam 60 Hz değil, 59,94 Hz’de çalışır ve bu ekran senkronlanması anlamında sorun yaratabilir. Bu senkronlanma problemi G-sync monitörlerde yaşanmamaktadır.
Gerekli yazılımları tanıyın
MSI Afterburner, HWinfo ve CPU-Z gibi yazılımlarla dost olun ve kullanmayı öğrenin. Özellikle MSI Afterburner oyuncular için biçilmiş kaftan. Bir oyunun ne kadar CPU, bellek ve grafik işlemci kullandığını oyunla eş zamanlı takip edebilirsiniz. Darboğaz yaratan bir senaryo olursa çözümlemek için bilgi edinmiş olursunuz.
Düşük disk hızı her şeyi bozabilir
SSD ile sistem hızınızı artırabilirsiniz ama günümüzde AAA oyunlar 50 ilâ 100 GB arasında, yanına illa ki bir sabit disk eklemeniz gerekir. Alacağınız sabit diskin SMR tabanlı olmadığından emin olun zira bu sürücüler depolama amaçlıdır ve okuma yazma hızları oyunların ihtiyaç duyduğu oranı yakalayamayabilir.