Kablodan kurtulunca aksesuarlar için en uygun kablosuz teknoloji olan Bluetooth teknolojisiyle bağlantı kuran kulaklıklar, bir zamanlar olduğu gibi tek kulağa değil iki kulağa da hitap edebiliyor. Böylece bir gizli ajan sanılmadan da kulaklığınızı takabilirsiniz.
Bu değişime paralel şekilde, ses kalitesinde de ciddi bir kalite artışı sağlandı. Artık Bluetooth kulaklıklarla kablolu bir kulaklık kadar iyi ses kalitesine erişmek mümkün. Buna kolay kumanda, suya dayanıklılık vb. çeşitli ek özellikler de eklenince, kablosuz kulak içi kulaklıklar 2018’in ilgi gören cihazları arasında yerini almayı başardı.
Ses kalitesinden başlayalım. Kullandığınız, ses yayını yapacak cihazın ve kulaklığın desteklediği Bluetooth standardına göre ses kalitesi değişiklik gösterebiliyor. Bu iş A2DP adlı profilin hayatımıza girmesiyle başladı. Bu profil, SBC codec’iyle yüksek kalitede stereo ses taşıyabiliyordu. SBC, bir teste göre 192 kbit AAC ile denk bir standart sağlıyor ve oluşan gürültü ya da bozulmalar da insan kulağının algılamadığı bir düzeydeydi.
Bunu aptX izledi. Son yıllarda çıkan neredeyse her cihaz bunu desteklerken, 352 Kbit bit oranı ile CD düzeyinde bir ses kalitesi yakalanabiliyor. Kalitenin daha yüksek olmamasının sebebi, aynı zamanda sıkıştırma destekleyen bir biçim olmasından kaynaklanıyor.
aptX HD ise bit oranını 576 Kbit’e taşırken, gecikme süresini de düşürüyor. Samsung Galaxy Note 9, One Plus 5T gibi yeni nesil cihazlar bu standardı destekliyor. Ancak bu özel bir donanımla olduğundan güncelleme ile değil, cihazın desteği ile sağlanan bir özellik.
Apple cihazlar ise aptX yerine AAC kulalnıyorlar. 256 Kbit standardındaki codec, aptX ile eşdeğer bir kalite sunuyor. AAC uyumlu kulaklıklar ve Apple Music kombinasyonuyla ses kalitesini azamî düzeyde tutabilirsiniz.
Peki Bluetooth kulaklıklarda dikkat edilmesi gereken başka bir şey yok mu? Var. Ses sinyalinin iletilmesi ve duymanız arasındaki gecikme, müzik esnasında belli olmasa da, oyun ve filmlerde görüntüyle sesin zamanlamasının kaymasına sebep olabilir.
Kurulumunuza bağlı olarak bu sorunla karşı karşıya kalabilirsiniz. Birçok modern yazılım bu gecikmeyi eşleyecek otomatik ayarlara sahip, ancak sorun yaşarsanız video codec’inin donanım tarafından çözülmesine dikkat edin. Bu işleri hızlandıracak ve gecikmeyi ortadan kaldıracaktır. Bazı yazılımlarda gecikme için kendinizin belirleyeceği bir süre ayarı da yer alır.
Büyük kablosuz kulaklıklar gibi 20-30 saatlere varan pil ömrü mümkün değil, ancak kulak içi kablosuzlar da ellerinden geleni yapıyorlar. Ortalama 4-6 saat pil ömrüne sahip olduğunu gördüğümüz bu cihazların kılıfları ya da kutuları da şarj özelliğine sahip. Kulaklığı bunlara geri koyduğunuzda yeniden şarj oluyorlar, genelde de iki tam şarj daha mümkün oluyor. Böylece sürekli şarj etme derdi olmadan kullanılabiliyorlar.
Elbette bunu etkileyen durumlar mevcut. Örneğin yüksek ses şarjı olumsuz etkiliyor, ayrıca kullanmadığınız zaman kulaklıkları kılıfına koymazsanız pillerinin daha çabuk bitmesine şaşırmayın.
Gelelim en meşhur iki seçeneğe…
Apple AirPods
iOS ile kullanıldığında en kolay eşleşen kulaklık herhalde yine Apple’ın AirPods’udur. Ses kalitesi açısından da başarılı bir seçenek sunan AirPods’un üzerinde herhangi bir kontrol tuşu bulunmuyor. Bunun yerine Siri sesli asistana erişim sağlıyor. Ufak boyutları ve kulağı rahatsız etmeden sıkıca tutabilmesiyle de rahat bir kullanım sunuyor. Tek seferde 5 saate kadar kullanılabilen cihazlar, kutuda şarj ile toplam 24 saate kadar dinleme süresine erişiyor.
Samsung Gear IconX
İlk nesil ürününde dahili medya depolama ve nabız takibi gibi ekstra şık özellikler sunan Gear IconX’in ikinci nesli pil ömrü konusundaki eleştirileri de sileceğe benziyor. Cihaz üzeri kontrolleri de dokunmatik hâle getiren Samsung, böylece kullanıcıların ses açmak, sonraki şarkıya geçmek gibi işlemler için kulağa bastırmasının da önüne geçmiş. Yeni modelde Samsung’un akıllı asistanı Bixby de destekleniyor. Böylece telefonu cebinizden ya da çantanızdan çıkartmadan sesli asistan ile bazı işleri pratik bir şekilde halledebilirsiniz. Pil ömrü ise tek seferde 5 saat, 4 GB’lık depolama alanındaki şarkılarda 7 saat. Şarj kutusu ise bir tam şarj daha sağlıyor. Ayrıca 10 dakikadan fazla yürüyüş ya da koşu yaptığınızda otomatik devreye giren ölçüm ile S Health uygulamasında zaman, mesafe ve yakılan kalori hesaplanıyor.