Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımEn iyi gamepad’ler

    En iyi gamepad’ler

    Oyun, bilgisayarın en yoğun kullanım alanlarından birisi. Hatta öyle ki, mobil cihazların yaygınlaşması sonrasında PC’ye karşı düşen ilgiyi geri getiren de oyunlar oldu. Genelde bizleri dış dünyadan koparacak kadar yoğun bir deneyim sunan oyunlarda başarı için en az bilgisayar kadar önemli bir faktör daha var; o da gamepad, yani oyun kolu.

    Bazı oyunlar oyun kolu olmadan klavyeden oynanınca daha az zevk verdiği gibi, oyundaki karakterleri ya da oyunu yönetmek de güç hâle geliyor. Bu yüzden oyun konsollarındaki gibi oyun kolu kullanmak daha avantajlı olabiliyor ve birçok oyuncu da bu aksesuarları kullanmayı tercih ediyor. Hatta, konsollara özel gamepad’leri kullanmak da mümkün. Ancak seçimi aceleye getirmemenizi tavsiye ederim. Zira sıkı bir oyunseverseniz, oyun kolunuz en yakın arkadaşınız olacak.

    Oturma odasındaki dev TV karşısında klavye fare ile oynamak biraz eziyetli.
    Bu yüzden oyun kolu diyenleri hafife almamalı…

    Az önce bahsettiğim gibi tüm oyun kolları PC ya da konsol için değil, yani her cihazda kullanılabilen modeller mevcut. İlk aşamada bu uyumluluktan emin olmalısınız. Bu arada, neredeyse tüm oyun kollarını PC’ye bir şekilde tanıtabilirsiniz ama tüm işlevleri desteklemezse ya da hiç çalışmazsa sorun yaşarsınız. Bu yüzden uyumluluğun olduğundan emin olun. Bunu da kutu üzerinde ya da üretici web sitesinde görebilirsiniz.

    Tam uyumlu bir cihazın avantajlarının başında ise tüm tuşları ve kolları özelleştirebilmenizdir. Hatta iyi bir yazılımı varsa, oyuna özel ayarlar yaparak her sefer uğraşmadan, oyun kolunuzu dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.

    Bir diğer tavsiyem ise FPS oyunları için oyun kollarından ziyade klavye fare ikilisini tercih etmeniz. Çünkü bu ikilinin sunduğu yüksek kesinlik sebebiyle, oyun geliştiricileri FPS oyunlarının PC sürümlerinde genelde konsollarda olduğu gibi nişan alma asistanı özelliğini koymazlar. Bu da oyun koluyla oynamayı zorlaştırabilir. Tabii bu sizi oyun kolu almaktan alıkoymasın, sonuçta oyun dünyası FPS’lerden ibaret değil. Oyun kolunuzu RPG ve spor oyunlarında zevkle kullanabilirsiniz. Ayrıca oyun kolunun, ikinci bir oyuncuyu da oyuna dahil etmeyi sağladığını unutmayın.

    DInput ve XInput geçişi sağlayan oyun kolları eski oyunlarda da yenilerde de sorunsuz çalışacaktır.

    Oyun kolunun desteklediği biçimin de önemi bulunur. DInput ve XInput olarak bilinen bu biçimler oyunun komutları alış şeklini belirler. Uyumlu bir oyun kolu, tuş özelleştirmenin yanı sıra daha rahat bir kullanım da sunabilir. DirectInput’un kısaltması olan DInput cihazlar genelde 2005 öncesi oyunlarda kullanılmaktadır.

    XInput ise DInput zamanındaki oyunlarda yaşanan belirli kontrol sıkıntılarını gidermek amacıyla ortaya çıktı. Microsoft’un hazırladığı bu kontrol biçimi, Xbox 360 oyun koluyla karşımıza çıktı ve izleyen cihazlarda bir standarda dönüştü. Tavsiyem, oyun kolunuzun ikisiyle de uyumlu olmasıdır. Bunu da kutu ya da üretici web sitesi üzerinden öğrenebilirsiniz.

    Bunun dışında geriye tuş ve kol sayısı, sağlamlık ve konfor açısından malzeme ve bağlantı tipi (kablolu/kablosuz) kalıyor. Bunlar tamamen kişisel tercihinize kalmış seçenekler.

    Sony DualShock 4 Wireless Controller

    Uzun süre kullanım için uygun, Bluetooth ve micro-USB üzerinden bağlanabilen PlayStation oyun kolu, PC için de harikalar yaratabiliyor. Dahili bataryasıyla kablolu şarj olan ve daha sonra kablosuz kullanılabilen DualShock 4, touchpad’i ile fare işlevini de görebiliyor. Windows ve hatta macOS destekli ürünün bir güzel yanı da kulaklık bağlantısı taşıması. Ancak bu bağlantı maalesef konsolda sorunsuz çalışıyor.

    Tuş yerleşimi, boyutu ve kolların yapısı açısından da son derece konforlu ve ergonomik. Son dönemde giderek popüler olan Steam desteğini de 2016’da ekleyen Sony, kendi konsolunda olduğu kadar PC’de de iddialı bir ürün ortaya çıkartmış.

    Microsoft Xbox One Wireless Controller

    Ortalamadan büyük eller için de uygun bir oyun kolu arayanlar, Xbox’ın kablosuz gamepad’i ile rahat edebilirler. Bluetooth desteği ile PC ve Mac’te de ayrı bir cihaza ihtiyaç olmaksızın kullanılabilen kol, AA pil ile çalışıyor. Ayrıca kablolu kullanmak isteyenler micro-USB bağlantısını tercih edebilirler.

    Xbox dışında kulaklık bağlantısı çalışmayan kolun tuş aralıkları, kollar ve tuş malzemesi ile genel konforu üst düzeyde tutulmuş. Microsoft ürünü olmasının avantajı ise kurulumun son derece kolay olması. Sisteme takmanız yeterli. Standart tuş dizilimi birçok oyunda desteklendiği gibi, oyun kolunun Steam desteği de mevcut.

    Logitech F310

    Hesaplı ve uyumlu bir cihaz arayanlar ise aksesuar konusunda yılların uzmanlığını F310’a yansıtan Logitech’i tercih edebilirler. Uygun fiyatı sizi aldatmasın, F310’un sade görünümünün altında bir oyun canavarı yatıyor. Kablolu çalışarak pil ve şarj derdi olmayan kol, sisteme takıldığında otomatik tanınıyor.

    Birçok oyun için hazır profili bulunan cihaz, kendi yazılımıyla desteklenmeyen oyunlar için de özelleştirme sağlıyor. Ayrıca, DirectInput ve Xınput geçiş tuşu bulundurması eski oyunları sevenler için de onu iyi bir seçenek hâline getiriyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN