Full HD’nin yani 1080p’nin tam dört katı pikseli ekrana sığdıran 4K teknolojisi özellikle oyunlarda yaygınlaşıyor. Yeni nesil işlemciler ve ekran kartlarıyla 4K çözünürlükte oyun oynamak mümkün. Diğer yandan Netflix gibi içerik sağlayıcılar da 4K ve HDR destekli içerikler sunuyor. 4K ile büyüyen monitör boyutlarını da ekleyince, değiştirmek isteyenler için bir rehber kaçınılmaz hâle geliyor.
UHD adıyla da bilinen bu cihazlar 3.840×2.160 piksel çözünürlük sunuyor. Bu sayede de ekran boyutlarının büyüdüğünü ve 24 inç üstü cihazların 4K ile donatıldığını görüyoruz. Ekranın büyürken çözünürlüğün artması, sadece oyun ve medya tüketiminde değil, iş dünyasında da olumlu bir karşılık buluyor.
Aynı anda birden fazla dosyayla çalışmak isteyenler de ofis ortamına bir 4K monitör katabilirler.
Büyük bir ekran alanına kavuşurken çözünürlük ve boyuttan sonra bakmanız gereken özellik, ekran oranı. Ekranın en ve boy oranıyla belirlenen (örneğin sinema formatı 1.85:1 ya da 2.39:1’ken, TV ve monitörlerde yaygın format 16:9’dur) oran, kullanım amacına göre tercih edilebilir. İlk oran eni temsil ettiğinden bu oran büyük olursa, sinematik görüntüye yaklaşır, kareden de uzaklaşırsınız.
Sonrasında panele dikkat etmek gerekiyor. TN paneller uygun fiyatlı monitörlerde karşımıza çıkıyor, renk doğruluğu yüksek ve ekran tazeleme hızında da en iyi sonucu veriyorlar.
IPS paneller görüntü keskinliği ve renk doğruluğu açısından en iyileri. Oyun ya da medya tüketimi için ideal panel türü IPS, ancak IPS panelin en düşük 4 ms ekran tazeleme hızı olacağını unutmayın. Bu durum TN’lerde 1 ms’ye kadar iniyor.
IGZO paneller ise farklı bir tür yarıiletken kondüktör kullanıyorlar, bu sebeple güç tüketimini düşük tutarken çok iyi bir renk doğruluğu oranı yakalıyorlar. Ancak fiyatlarının yüksek olduğunu de ekleyeyim.
Laf renk doğruluğuna gelmişken, desteklenen renk profillerinin çeşitliliği de size daha iyi bir görüntü getirecektir. Bu aynı zamanda, fotoğraf, video gibi görsel işlerle uğraşanların da dikkat etmesi gereken bir nokta.
Tazeleme oranı iyiyse, monitörde oyun oynarken ya da film izlerken bir şey anlaşılmaz. Kendinizi içeriğe kaptırırsınız, ancak kötüyse, yani yüksekse görüntüler üst üste biner, hareketli sahnelerde eski sahnenin izi kalır ve keyif kaçırmada zirve yapabilir. Oyun monitörleri için 144 Hz ve üstü tazeleme oranları idealdir.
Bunun dışında parlaklık ve kontrastın özellikle de dinamik olmayan gerçek değerlerinde yüksek olması tercih sebebidir. Seçim yapmadan önce kullanım amacınıza göre bağlantı çeşitliliğine, görüş açısına, ekran kartınıza göre G-Sync ve FreeSync desteğine dikkat etmenizde fayda var.
Gelelim monitörlere. İki adet HDMI yuvası ile bilgisayarın yanı sıra konsol gibi başka bir cihazı da bağlayabileceğiniz Asus PB287Q, görüntü kalitesiyle öne çıkıyor. 28 inçlik TN panel kullanan cihazın parlaklık oranı da ortalamnın üzerinde. Ayrıca birçok ayar yapılabiliyor. Tek eksiği ise bir USB hub bulundurmaması.
TN panel kullanan bir diğer monitör; Philips 288P6LJEB de 28 inç boyutuyla büyük bir ekran arayanlara hitap ediyor. 130 derece döndürülebilen monitör esnek bir kullanım sağlıyor.
DVI, VGA, HDMI ve DisplayPort ile her tür sisteme bağlanabilen 288P6LJEB, renk doğruluğu konusunda başarılı, USB hub ile çevre cihazlara bağlanabiliyor. Ayrıca menüsü de zengin ve detaylı görüntü ayarı yapılabiliyor. Parlaklık ve ekran tazeleme konusunda ise ortalama düzeyde.
Benzerlerine oranla daha hesaplı bir monitör olan AOC U2879VF, keskinlik ve renk doğruluğu açısından görüntü kalitesinden taviz vermiyor. Yüksekliği ayarlanabilen monitörde, birer adet VGA, DVI, HDMI ve DisplayPort bağlantıları bulunmasına karşın görüntü içinde görüntü (PiP, Picture in Picture) özelliği yer almıyor. Üzerinde hoparlör bulundurmayan monitör, düşük güç tüketimiyle de öne çıkıyor.
Samsung LC49HG90DMMXUF ise 49 inçlik boyutuyla bilgisayarınızı ve çalışma masanızı kesinlikle çok daha havalı hâle getirecek. 32:9 görüntü oranıyla benzersiz bir sinematik deneyim bu üründe sizleri bekliyor. 1 ms’lik ekran tazeleme hızı oyun ve video severler için ideal. Üzerinde hoparlör bulundurmayan cihaz, kavisli ekranıyla 4K çözünürlüğe ulaşıyor. 2 adet HDMI, 1 adet DisplayPort ve 1 adet Mini Display Port bulunduran üründe entegre USB hub da mevcut.