Hız ve güvenlik genellikle birbirine feda edilen kavramlardır, bu yüzden 2020 için en hızlı ve güvenli web tarayıcılar yazısını hazırladım.
En hızlı ve güvenli web tarayıcılar (2020)
Bu yazıda hem güvenlik ve gizlilik konusunda ayarlar yapabilmenizi sağlayan ve ilgili özellikleri sunan hem de performansıyla size bekletmeyen, sisteminizi yavaşlatmayan web tarayıcıları bir araya getirdim.
Güvenli web tarayıcı nedir?
Güvenli bir web tarayıcı, gizliliğinizi korur ve size güvende tutar. Verilerinizin üçüncü tarafların eline geçmesini önler.
Düzgün bir şekilde ayarlanmazsa, çoğu web tarayıcı bolca kişisel veriyi adeta saga sola dağıtır. Bu verileri şöyle listeleyebilirim:
– Tarama geçmişi, yani ziyaret ettiğiniz web siteleri
– Kullanıcı adı ve parolalar gibi giriş bilgileri
– Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin oluşturduğu ve hakkınızda çeşitli bilgileri toplayan çerezler ve izleyiciler
– İsim, adres, telefon numarası vb. otomatik doldurulan form bilgileri
Bazı web tarayıcıların siz ayarlasanız da bunları kısmen paylaştığını da hatırlatalım. Ayrıca çeşitli açıklar sebebiyle de verileriniz çalınabilir.
Firefox
Güvenlik ve gizlilik için en iyi seçeneklerden birisi olan Firefox, bolca gizlilik özelliği sunuyor ve sık sık güncelleniyor. Ayrıca kişiselleştirme açısından da en gelişmiş seçenek diyebilirim.
Ancak Firefox’u kurup, güvenli bir tarayıcıya kavuştum, diye düşünmek, yanlış. Güvenlik ve gizlilik ayarları altında standard, katı ve özel ayar alanları bulunan tarayıcının kaynak kodu, üçüncü taraflar tarafından incelendiğinden, güvenlik açısından iddiaları yere basıyor. Çok sayıda tarayıcı eklentisi desteklemesi de önemli bir avantaj. Ancak Firefox kullananların güvenli bir tarayıcı için telemetri ve takip özelliklerini kapatmaları şart.
Iridium Browser
Chromium tabanlı Iridium’u, Chrome’un gizlilik için modifiye edilmiş hali gibi düşünebilirsiniz. Böylece bugüne kadar Google Chrome kullananlar için eklentilerinden olmadan ya da önemli değişiklikler yapmadan geçiş yapabilmek de mümkün oluyor.
Iridium’un dezavantajı, Windows, MacOS ve Linux’ta çalışırken, iOS ve Android kullanıcıları için mobil seçenek sunmaması.
GNU IceCat
Bir Firefox çatalı olan GNU IceCat, GNU özgür yazılım projesinin bir parçası. IceCat tamamen ücretsiz ve çeşitli gizlilik eklentileri kurulu ve ayarları yapılı halde geliyor. Bunlar arasında LibreJS, HTTPS-Everywhere, SpyBlock, AboutIceCat yer alıyor.
Tor browser
Firefox’un gizlilik ve güvenlik ayarları artırılmış hali diyebilecğeimiz Tor browser, Tor ağı üzerinde çalışıyor. Tarayıcı parmakizine karşı size koruyan bu web tarayıcının dezavantajlarını da atlamamak gerekiyor.
Tor ağını kullandığından, trafik üç farklı noktadan geçerek istenen yere gidiyor, dolayısıyla indirme hızları oldukça yavaş olabiliyor. Bu yavaşlık, sadece dosya indirme değil, indirme derken, sayfadaki görsellerin ya da sayfanın açılması için gereken diğer bileşenlerin de size ulaşma hızından bahsediyorum.
Tor’u Tor ağı olmadan da kullanmak mümkün. Bu durumda, Tor browser, yukarıdaki web tarayıcılar gibi çalışabilir. Buna ek olarak bir VPN de (diğerlerinde olduğu gibi) kullanarak gizlilik korumanızı artırabilirsiniz.
Brave browser
Chromium tabanlı Brave, hızlı, güvenli ve gizlilik odaklı bir web tarayıcı. Mozilla projesinden ayrılan Brandon Eich tarafından geliştirilen Brave, Iridium gibi çeşitli ayarlar yapılı geliyor.
Bunların arasında reklam ve izleyici betikleri engellemesi, tarayıcı parmakizine karşı koruması, dahili betik engelleyicisi bulunması ve otomatik olarak HTTPS kullanması geliyor.
Ancak şunu da ekleyelim, geçen seneden bu yana, Brave, reklamları engellediği sayfalara kendi reklam ağından reklamlar ekliyor. Dolayısıyla reklamın kendisi değil de, sahibi değişiyor gibi bir durum var. Bu da biraz eleştirildi, ancak bu size rahatsız etmiyorsa, temel gizlilik ve güvenlik özellikleri kurulu gelmesiyle bu anlamda etkili bir seçenek.
Güvenli tarayıcılar hız testi
Hız anlamında bakıldığında, bri JavaScript testi olan SunSpider’a göre Chromium tabanlı sistemler ile Brave başabaş bir performans sergiliyor, Firefox ise yaklaşık yüzde 80 daha hızlı. Ancak bu eski bir test.
JavaScript için Octane adlı, Google tarafından geliştirilen testte ise Chrome, Firefox’tan yüzde 30 daha hızlı, Brave ise Chrome’a çok yakın bir sonuç alıyor.
Google’ın testinde Chromium tabanlı sistemlerin hızlı çıkması aklınıza yeni sorular getiriyorsa, Firefox’un yaratıcısı Mozilla’nın da Kraken adlı bir JavaScript testi var. Bunda da Mozilla birinci sırayı alırken, onu yüzde 15 geriden Brave takip etti, Chrome ise Brave’in de yüzde 8 gerisinde kaldı.
Bir de farklı bir JavaScript testine bakalım. Apple tarafından geliştirilen JetStream 2 sonuçlarına göre Chrome ve Brave çok yakın sonuçlar alırken, Firefox yüzde 33 geride kaldı.
WebKit tarafından geliştirilen MotionMark adlı grafik testi, Chrome birinci sırada yer aldı, Brave onu yüzde 20 geriden takip ederken, Firefox, Chrome’a göre yarıdan az puan alarak kötü bir skor elde etti.
Sonuç
Sonuçlara baktığımızda Chromium tabanlı tarayıcıların genel olarak daha hızlı olduğunu, Brave’in ikinci sırada, Firefox’un ise son sırada olduğunu söyleyebiliriz. Gerisi kullanım alışkanlıkları ve tercihlerinize kalıyor.