Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikEn güvenli mesajlaşma uygulamaları

    En güvenli mesajlaşma uygulamaları

    Son yıllarda mobil kullanıcıların hackerlara ve istihbarat toplamaya karşı kendilerini koruma isteği beraberinde güvenli mesajlaşma uygulamaları popülerlik kazanmaya başladı. Özellikle Snowden olayı patak verdikten sonra çevrimiçi gizlilik, dijital güvenlik, kimlik ve veri hırsızlığının tehlikeleri hakkında çok daha fazla dikkatli olmaya çalışıyoruz. Her ne kadar yazışmalarımız uçtan uca şifrelense de çevrimiçi gizlilik hakkında hala kafamızda soru işaretleri var. Peki şu anda Android ve iOS cihazlar için en iyi mobil şifreli mesajlaşma uygulamaları hangileri? Gelin birlikte inceleyelim.

    Signal Private Messenger (Android/iOS, Ücretsiz)

    Signal, güvenlik bilincine sahip mobil kullanıcılar için mükemmel bir mesajlaşma çözümü diyebiliriz. Uygulama, uçtan uca şifreleme kullanarak, ücretsiz hepsi bir arada mesajlaşma ve sesli arama imkanını ücretsiz sunuyor. PIN kodları veya özel giriş kimlik bilgileri ile uğraşmak zorunda kalmadan metin mesajları, sesli çağrılar, grup mesajları, medya ve ekleri telefon rehberinize gönderebiliyorsunuz. Mesajlar, belli bir süre sonra kendiliğinden silinecek şekilde ayarlanabilir. Yeni eklenen bir Chrome tarayıcı eklentisi ile birlikte Signal’ı masaüstünüzde de kullanabilmeniz mümkün.

    Kolay kullanım ve güçlü, açık kaynaklı, düzenli olarak denetlenen şifreleme teknolojisi Signal, Edward Snowden ve bilgi güvenliği uzmanlarından tam not almış.
    Güvenlikten ödün vermeden kullanım kolaylığı, Signal’i şifreli bir mesajlaşma ve arama uygulaması arayan kullanıcılar için harika bir seçenek haline getiriyor.

    Silent Circle (Android/iOS, Ayda 9,95$)

    Silent Circle, güvenli iletişim yazılımı ve donanımı geliştiren Blackphone’un geliştirdiği, güvenliğin ön planda olduğu bir mesajlaşma platformu. Silent Phone uygulaması ile şifreli, kendiliğinden yok olan mesajlaşma ve dosya aktarımlarının yanı sıra şifrelenmiş video ve sesli çağrıları da hizmetinize sunuluyor. Şifreleme anahtarları, Silent Circle tarafından değil, abonelerin kendileri tarafından saklanıyor. Bu nedenle, şifrelenmiş mesajlarınız Silent Circle’ın şebekesini geçerken, şirket verilerinizi okuyamıyor.

    Telegram Messenger (Android/iOS, Ücretsiz)

    Telegram Messenger , güvenlik bilincine sahip kullanıcılara yönelik bir başka güvenli mesajlaşma uygulamasıdır.. Bir telegram hesabını telefon numaranıza bağladıktan sonra uygulamayı hızlı, şifrelenmiş standart sohbetler için istemci-sunucu şifrelemesi ile bulut üzerinden sohbet edebilirsiniz. Güvenli Sohbet modu uçtan uca şifreleme sağlıyor. Böylece yalnızca sizin ve sizin alacağınız alıcı mesajları okuyabilir. Ayrıca mesajlarınızı kendi kendini imha etmek üzere ayarlayabilir, videoları ve dokümanları paylaşabilir ve en fazla 200 kullanıcıya grup sohbetlerine katılabilirsiniz. Ancak bir uyarı yapmak gerekirse; bu uygulamayı daha güvenli kullanmak için Gizli Sohbetler/Secret Chats yoluyla yazışmanız tavsiye ediliyor.

    Cyphr (Android/iOS)

    Popüler Vypr VPN hizmetinin kurucusu Golden Frog, Cyphr ile şifreli mesajlaşma alanına da girdi . Uygulama, Cyphr sunucularında yalnızca mesajınız alınana kadar geçici olarak saklanan minimum miktarda meta verilerle uçtan uca şifreleme sağlıyor. Cyphr mesajlarınızı sadece siz ve arkadaşınızın okuyabileceğini iddia ediyor ve SSL/TLS şifreleme mekanizmasını kullanıyor. Nitekim son yıllarda bu şifreleme sisteminin kırılmasına yönelik oldukça fazla saldırı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak uygulama geliştirici şirketin bir VPN firması olduğunu da unutmamak gerekiyor. Keza şirket kullanıcılara yeterince güven verebilmek için sunucularını İsviçre’de bulunduruyor. Kullanıcı gizliliği ve koruması için bu detay oldukça önemli.
    Cypher ile şu anda arkadaşlarınızla birebir mesajlaşabilir, group chat yapabilir ve dosya ekleri gönderebilirsiniz. Masaüstü uygulamaları ve çoklu aygıt desteği gibi daha fazla özellik şu anda geliştirme aşamasında. İlerleyen günlerde masaüstü uygulamaları ve bir çok özellik güncelleme ile birlikte kullanıcıların hizmmetine sunulacak.

    Silence (Android/iOS, Ücretsiz)

    Silence , şifreli SMS ve MMS mesajları göndermek ve almak için Sinyal ile aynı şifreleme sistemini kullanan bir mesajlaşma uygulaması. Silence, sizin ve kişilerizin kullanması için ek kayıtlar veya oturum açmayı gerektirmiyor; yalnızca uygulamanın kendisini kullanmanız yeterli. İletileri açmak ve okumak için gereken bir parolayla yerel olarak mesajlarınız şifreleniyor ve cihazınızı kaybettiğinizde ek bir güvenlik prosedürü devreye giriyor.

    Pryvate (Android/iOS)

    Pryvate, profesyonel ve iş dünyasındaki kullanıcılar tarafından akılda kalan başka bir şifreli mesajlaşma uygulaması. Ancak uygulama hala ücretsiz katmanında bile sağlam bir işlevsellik sunuyor. Pryvate Now messenger, RSA 4096 şifreli ses ve sohbet mesajlaşma fonksiyonlarının yanı sıra kendi kendini imha eden mesajları da sunuyor. Uygulamayı ücretsiz olarak telefonunuza indirebiliyorsunuz ancak bütün özelliklerini kullanabilmeniz için uygulama içi satın alma yapmanız gerekiyor.
    Pryvate kullanıcılarına özel sesli ve görüntülü görüşmeler, güvenli konferans aramaları, özel e-posta, dosya depolama ve engelleme gibi seçenekler sunuyor. 30 günlük deneme sürümü ile uygulamayı test edebilirsiniz.

    WhatsApp (Android/iOS, Ücretsiz)

    Dünya üzerinde kullanılan en popüler mesajlaşma uygulaması şüphesiz ki WhatsApp. 1 milyardan fazla kullanıcısı olan uygulama, her ne kadar uçtan uca şifreleme özelliğini başlatmış sayılsa da hala güvenlik konusunda akıllarda soru işaretleri var. WhatsApp’ın gizlilik ayarlarından bahsedecek olursak; son görülme ve sadece arkadaşlarınızın görebildiği durum güncellemeleri ile her ne kadar gizlilik ön planda olsa da çevrimiçi durumunuz gizlenemiyor. Yazılım mühendisi Rob Heaton, kişilerin çevrimiçi etkinliğini WhatsApp web uygulaması aracılığıyla günlüğe yazan bir Google Chrome uzantısı oluşturarak, küçük güvenlik açıklarından neler yapılabileceğine dair bir örnek gösterdi. Heaton’un yazdığı yazılımla WhatsApp kullanıcılarının çevrimiçi bilgileri göz önünde bulundurularak uyku saatleri analiz edilebiliyor. Düşünsenize reklamverenler için ne kadar değerli bir bilgi! Bu durum da gösteriyor ki WhatsApp’ın web uygulaması hackerlara mesajlarınızı okumak için açık kapı aralıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN