Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelEn çok kullanılan görüntü formatları

    En çok kullanılan görüntü formatları

    gorsel25

    Bilgisayar ortamında bir resmi, fotoğrafı veya vektörel çizimi bağımsız ve belirli bir sayfa düzeninde kaydetmemiz gerekir. Bu görüntü formatlarının bazıları sadecec belirli bir görüntüleme uygulama programı ile kullanılabilirken bazı formatlar ise her programda kullanılabilen standart formatlardır. Bunların en çok kullanılanlarını aşağıda kısaca tanıtmaya çalıştım.

    BMP (Bitmap) 

    Belki de en basit resim formatı olarak da adlandırabiliriz. Windows 3.1 ve 95 ile birlikte kullanılan Paint programında resimler bu formatta işlenir. BMP’nin birbirinden ayrı birden fazla  türü vardır. Mesela bir X-Windows kullanıcısı ile MS-Windows ya da OS/2 kullanıcısı için farkları bulunur. Genelde kullanıcının bilgisayarında Paint programından başka bir görüntü gösteren program bulunmadığı zaman kullanılır.

    GIF

    GIF (Graphics Interchange Format), Compuserve’nin geliştirdiği iyi bir sıkıştırma algoritması bulunan ve oldukça yaygın kullanılan bir resim formatı olarak kullanılır. Az sayıda renk bulunduran resim dosyalarında oldukça yüksek sıkıştırma yapabilmesi, bu formatta yapılan animasyonlarda zamanlama ayarı yapılarak farklı resimleri birlikte tutma desteği ve en önemlisi şeffaf renk tanımlanabilmesi ile oldukça sükse yapan ve tanınınan bir format olmuştur.

    Bu formatının 87a ve 89a olarak bilinen iki farklı sürümü mevcuttur.  Bu format bazen de resimlerin hareketli (animated gif) olarak görülmesini sağlayan özellikleri için kullanılır.

    JPG

    Çok renkle uğraşanların en fazla kullandıkları formatlardan biridir. Bu format genelde fotoğrafik yani çizgisel veya grafiksel olmayan görüntülerde kullanılır.

    Aslında bir görüntüyü standart JPG formatında kayıt ettiğimizde görüntü kalitesinde  bir miktar azalma yapılarak bir sıkıştırma uygulanır. Böylece dosyanın boyutu epeyce küçülür. Ne kadar sıkıştırma yapabileceğinizi (0-100 arası) seçebilirsiniz. JPG formatı da aynı GIF gibi, web görüntüleyiciler tarafından görüntülenebilen bir standarttır.

    EPS

    EPS (Encapsulated PostScript) formatı genel olarak tüm çizim ve grafik programları tarafından kullanılabilir. Vektör ve Piksel tabanlı görüntüler bu formatta kullanılabilir. Genel olarak en çok kullanım yapılan yerler baskı yapan matbaa benzeri yerlerdir.

    TIFF

    TIFF genel olarak bilgisayarlardaki tüm programlar tarafından desteklenir. Çok fazla renk ile uğraşıldığında tercih edilse de avantajı hızlı olması dezavantajı ise dosya boyutunun JPEG’e göre daha fazla yer kaplamasıdır.

    PSD

    PSD (Photoshop Document) formatı Photoshop uygulamasının kullandığı, çok sayıda alfa kanalını ve katmanın desteklendiği bir dosya çeşididir.  Üzerinde çalışılan işleri PSD formatında saklamak sonradan aynı dosya üzerindeki düzeltmelerde işinizi kolylaştıracaktır.

    PICT

    Bu formatı aşağı yukarı tüm programların ortak olarak kullanabilir. Bu formatın tek dezavantajı dosyadaki aynı renk olan büyük alanları yüksek oranda sıkıştırmakta ve bu da dosya yapılarında bozulmaya sebep olmaktadır.

    PNG

    PNG (Portable Network Graphics) patentsiz bir görüntü formatıdır. PNG kayıpsız bir sıkıştırma yöntemini kullanır ve daha çok internet ortamında kullanılır.

    PDF 

    PDF bir çeşit yayıncılık formatı olup Adobe firması tarafından Windows, Macintosh, UNIX ve DOS için geliştirilmiştir.

    RAW 

    Dijital fotoğraf makinesinin sensörü üzerine düşen en az düzeyde işlenmiş verileri içeren bir format olarak tanımlanabilir. Aslında bu format tam bir görüntü formatı değildir. Daha doğrusu işlenmemiş ham verilerin tutulduğu dosyaların genel adıdır


    RAW, dijital fotoğraf makinelerinde filmin karşılığı olan sensör üzerine düşen görüntü dijital işlemci tarafından sayısal verilere dönüştürülüp fotoğraf haline getirilir. Çekim sırasında belli işlemlerden geçen ham görüntü genelde JPEG bazen de TIFF dosya biçimine dönüştürülür.

    RAW formatı sensörden gelen ham bilgileri kapsadığından JPEGe göre  çok daha büyük bir dosya alanı kaplarlar. Bu formatın en önemli bir özelliiği de fotoğraf çekildikten sonra bile bazı değişikliklere izin vermesidir. .

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN