Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımEn başarılı yapay zeka örnekleri 

    En başarılı yapay zeka örnekleri 

    yapay zekaBugün sokakta rastgele çevirdiğiniz bir insana yapay zeka ya da botlardan söz ettiğinizde bunun hala bilim kurgu filmlerinde olabilecek bir teknoloji olduğunu düşünebilir. Bu açıkçası garipsenecek bir durum da değil. Her ne kadar bu konseptler geçtiğimiz yarım yüzyılın başarıları da olsa, etkileri henüz genel talebi karşılayacak kadar seviyenin çok altında. Bununla birlikte son birkaç yıldır yapay zeka alanındaki teknolojik gelişmelerde gaza basıldığının ve özellikle Google, Facebook gibi teknoloji devlerinin bu alanda hayatımızı kolaylaştıracak yeni algoritmalar konusunda çalışmalarına son hızda devam ettiklerinin altını çizmekte fayda var. Bu haftaki yazımda teknoloji devlerinin sunduğu yapay zeka algoritmalarının en başarılı olanları bir araya getirdim.

    Temel olarak  yapay zeka, bilişsel bir işlev gösterebilen veya kendisi için etkili bir şekilde düşünebilen bir program veya makinenin yaratılması. Botlar ise, sınırsız uygulama yöntemleri kullanarak yapılacak belirli görevleri programlamak için kullanılabilen yazılımlardır. Geçmişte bot ve yapay zekanın ilk prototiplerinde hafıza kapasitesi, data kaynağı gibi problemler söz konusuydu. Veri bulunsa bile uygulama hafızası veriyi işleyebilecek yeterli hafızaya sahip değildi. Bugün ise bu problemlerin üstesinden gelinmesi sayesinde daha gerçekçi uygulamalara sahip olabiliyoruz. Will Smith’in I robot filminde izlediğimiz yapay zeka ve bot teknolojisine çok yakın olmasak da bu teknolojilere ait bazı örnekleri şu anda da kullanıyoruz. Windows yazılım destekçisi Cortana ve IOS Siri yapay zekanın bugünkü örnekleri. Google arama motorunda kullanılan öğrenme teknolojisi ise bir diğer yapay zeka örneği.

    Algortima devrimi ve ötesi
    Bugün kullanılan botlar internet veya network üzerinde özel görevleri çalıştırabilen yazılım uygulamaları. Bununla birlikte mesajlaşma uygulamalarında dili deşifre etmeye yarayan ve insanlarla sohbet edebilen botların sayısı da giderek artıyor. Son dönemde özellikle müşteri ilişkileri servislerinde kullanmak üzere markaların chatbot’lara yoğun ilgisi var. Bu alanda globalde zikredilen başarı hikayelerinden olan Taco Bell’de kullanılan sistem, sipariş vermeye, verilen siparişi izlemeye ve ödemeye yapmaya otomatik bir konuşma servisi üzerinden imkan sağlıyor. Yakın gelecekte botlar geçmiş ilgi ve tercihlerimiz doğrultusunda kaynakları bulacak, sıralayacak ve etiketleyecek. Sosyal medya odaklı olarak insanların ilgi alanlarını daha iyi anlayarak istediğimiz konularda kaynak sunacak.

    Bunlar çok uzak bir geleceğin hayalleri değil. Ünlü tarihçi Yuval Harrari’ye göre algoritma devrimi diye nitelendirebileceğimiz bu dönem çoktan başladı ve insanoğlunun geleceğini şekillendirecek en kritik konu yapay zeka. Peki yapay zekanın hükmettiği bir hayat için geriye sayarken bu teknolojinin bugün ve sadece bir adım sonrasında görebileceğimiz en başarılı formları neler? 

    Google RankBrain algoritması
    Google’ın hayal ettiği dünyada kendi kişiselleştirilmiş Google’ınız ile sürekli devam eden konuşmalar yapabilmeniz mümkün olacak. Google’ın şu anda kullandığı teknik RankBrain adında bir derin öğrenme tekniği. RankBrain tekniği kullanıcıların fiziksel lokasyon, hava durumu ve alışkanlıklarını dikkate alarak onlara ihtiyaç duydukları cevabı sunmaya çalışıyor.

    Facebook DeepText
    Facebook’ta her dakika 400 bin yeni hikaye ve 125 bin yorum paylaşılıyor. Bu kadar çok talep gören bir platform olması Facebook’u öğrenme sistemleri ve yapay zeka uygulamaları için çok uygun hale getiriyor. Facebook’un kullandığı deep text sistemi postalarınızı, fotoğraflarını, mesajlarınızı analiz ederek sizin hakkınızda bir fikir sahibi oluyor. Facebook’un amacı bir paylaşım sırasındaki düşüncelerinizi anlayabilmek ve buradan yola çıkarak yapmak istediği tıpkı Google gibi size paylaşımlarınızla ilgili reklamları yönlendirmek.

    Wordsmith
    Verimliliği arttıran bir diğer yapay zeka Associated Insights’ın rapor yazıcı yapay zekası Wordsmith. Mr Smith’i excel ya da Google çalışmalarınıza bağlayabilir ve yüzlerce sayfalık rapordan saniyeler içinde özet çıkarmasını izleyebilirsiniz.

    Georgia Tech yapay zeka sınıfında geliştirilen yapay zeka Jill 
    Geçtiğimiz aylarda Georgia Tech’te 300 kadar öğrenci gerçek bir insanla konuştuklarını anlamadan yapay zeka deneyimini yaşadı. Bir profesör ve birkaç öğrencisi tarafından IBM Watson kullanılarak bir TA programına forum sorularına cevap verme yeteneği kazandırıldı. 400 bin forum posta ve sorusuna cevap verme yeteneğine sahip olan Jill ismindeki yapay zeka sınıftaki durumdan habersiz öğrencilerin sorularına cevap vermeye başladı. Profesörü şaşırtan insanla değil bir yapay zeka ile konuştuklarını duyduklarında öğrencilerin verdiği tepki oldu. Öğrenciler oldukça pozitifti, hiç biri kandırılmış hissettiğini söylemedi ve hepsi de aldıkları hizmetten memnundu.

    Randevu planlama asistanı Andrew
    X.ai şirketi tarafından geliştirilen Andrew bir kişsel asistan. Önemli maillleri hatırlatan, sizin için cevaplar yazabilen Andrew’in kullandığı dil o kadar gerçek ki onu gerçek bir asistandan ayırt etmek pek de mümkün değil.

    Görsel kaynak: electronicbeats.net

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN