En az bellek kullanan web tarayıcılar, çok fazla sekme ile çalışanları rahatlatıyor. Zira daha hızlı sayfa yüklenmesi sağlarken, sekmeler arası geçişi de hızlandırıyor. Hatta öyle durumlar olabiliyor ki, bilgisayar web tarayıcı yüzünden donabiliyor. Ne de olsa artık neredeyse her şeyi web üzerinden gerçekleştirebiliyoruz. Bu durumda da RAM kullanımı önem taşıyor.
En az bellek (RAM) kullanan web tarayıcılar
Mozilla Firefox
Windows XP ve Internet Explorer’ın zihinlerimizde yer ettiği zanmanlarda hızı ve eklenti desteğiyle internet kullanım şeklimizi değiştiren Firefox, hâlâ çok kullanışlı bir tarayıcı. Özellikle güvenliğine düşkün kullanıcılara hitap eden tarayıcı, eklediğiniz e-posta adresiniz herhangi bir veri sızdırma olayına kurban gitmişse sizi bilgilendiriyor ve internette ayakizlerinizi takip eden çerezleri engelliyor.
Eklenti bakımından Chrome ile yarışan tarayıcı her ne kadar son yıllarda hız bakımından iyileşmiş olsa da hâlâ Chrome’un gerisinde. Fakat yine de mütevazı bir donanımda bile düzgün ve takılmadan çalışıyor.
Bellek kullanımı az sayfa açmışken Chrome’dan biraz fazla olsa da dizüstündeyseniz, daha az pil kullanması hoşunuza gidecektir. Çok fazla sayfa açınca ise bellek kullanımı Chrome ile aynı desek yeridir. Yeni gelecek çoklu oturum modu, bir sitede birden fazla hesabınız varsa, gir çık yapmanıza kalmadan kullanım yapmanıza izin verecek.
Google Chrome
İnternette Chrome’un bellek kullanımıyla ilgili caps’leri görüp gülmüşsünüzdür, keşke o görsellerin şaka olduğunu söyleyebilseydik. Chrome İsviçre çakısı gibi olduğundan sistem kaynaklarına saldırması da hâliyle normal…
İnternet kullanım deneyimini geliştiren binlece eklenti, güvenli DNS, artırılmış ve sanal gerçeklik için WebXR altyapısı, AV1 video desteği gibi özellikler bedavaya gelmiyor. 15 tane video sayfası açınca bellek kullanımının 5 GB’a vurduğunu görüyorsunuz. Firefox’a tur bindirdiği yer ise Google hizmetlerinin doğal olarak çalışması, fakat Firefox kadar güvenlik seçeneği sunmasa da bu özellikler eklenti mağazasından indirilebilir.
Microsoft Edge
Biraz yaşı geçkin okurlarımız Microsoft’un tarayıcı konusunda nasıl geride kaldığını hatırlayacaklardır. Fakat Microsoft, Windows 10 ile sunduğu Edge ile büyük yol kat etmiş durumda. Geçtiğimiz yılda Edge motorundan Chrome’un motoru olan Chromium’a geçiş yapan tarayıcı hâlâ denediğimiz en hızlı, en az ve bellek kullanan tarayıcı.
Video oynatma performansı Chrome’dan bile iyi olan tarayıcı web sayfalarını uygulama olarak indirebiliyor. Özellikle Google Dokümanlar ya da Twitter beğenileri için bu özelliği kullanacağınızı düşünüyoruz.
Tek sayfada Google Chrome 350 MB üzerinde bellek kullanırken, Edge sadece 170 MB kullanmasıyla gönülleri fetih ediyor. Beş sayfa açıkken bu kullanım eşitleniyor ama, çok açgözlü biri değilseniz ve belleğinizin başka uygulamalara kalmasını istiyorsanız şiddetle tavsiye ederiz.
Opera
Opera, yerleşik VPN ve reklam engelleyici desteği sayesinde vazgeçilmeziniz olabilir. Kripto para cüzdanı da içeren tarayıcı, gömülü akıllı telefon mesajlaşma uygulamalarıyla mobil cihazlarınız arasında iletişim kurmanızı sağlıyor.
Oyunlarla haşır neşirseniz Opera GX’i de deneyebilirsiniz. Bütünleşik Twitch ve Razer Chroma desteğini beğeneceğinizi düşünüyoruz.
Chromium tabanlı bu tarayıcı ekstra bir eklentiyle tüm Chrome eklentilerine uyum sağlayabiliyor. Mobil platformlar için Opera turbo adlı veri sıkıştırma teknolojisi, mobil veri kotanızın hızlı bitmesini engellerken, kişiselleştirilmiş haber akışı da sizi okumaya ve dünyadan haberdar olmaya teşvik edecektir. Tabii on parmağında on marifet olunca biraz da hızı kesiliyor. Sayfaları ilk yükleme hızında diğer tarayıcıların yanına yaklaşamıyor. Bellek kullanımı ise tümleşik reklam engelleme özelliği yüzünden rakiplerinden fazla.