Apple, iPhone 15 Pro ile oyuncuların aklını çelmeye çalışıyor. Üst seviye AAA oyunları mobil ortamlara getirmek elbette önemli bir hamle. Ancak beni heyecanlandıran asıl mesele emülatör kullanmanın artık zahmetsiz olması. Peki, bu ne demek oluyor? Emülator, telefon veya tablet üzerinde farklı bir sistemi çalıştırmanızı sağlıyor. Bugüne kadar Apple konuyu “yasadışı” olarak görüyordu. Ancak AB yeni düzenlemelerle emülatör kurulumunun önünü açtı. Bu gelişmenin üzerine kısa bir sürede çok başarılı emülatör dosyaları resmi olarak App Store’a geldi. Şimdi gelin telefon ve tabletinizi retro konsola çevirelim.
Emülatör ile 90’lara Dönüyoruz: ScummVM
80’lerde ve 90’larda macera oyunu dediğinizde aklınıza Adventure türü geliyordu. Bugün gözden düşmüş olsa da bu tür aslında bugün anladığımızdan daha farklı. Çevreyle etkileşime girerek bulmacalar çözdüğümüz bu oyun türünde gerçekten kült yapımlar var. Simon the Sorcerer, Beneath a Steel Sky, Monkey Island serisi akla gelen ilk örneklerden. Hatta Indiana Jones, Loom ve The Dig gibi LucasArts oyunları da önemli bir yere sahip. 90’larda Star Wars’tan tanıdığımız George Lucas’ın yönetimindeki oyun stüdyosundan bahsediyoruz. Uzatmayalım, bu oyunları ve daha fazlasını ScummVM kurarak açabilirsiniz. Bu tarz oyunlara ilgi duyuyorsanız ve İngilizce sorununuz yoksa hemen uygulamayı indirin. Daha sonra oyunların ISO dosyalarını edinmeniz gerekecek.
Delta ile Nintendo Oyunları Elinizin Altında
Apple’ın konuya yumuşamasının ardından tabir yerindeyse ilk kurşunu da Delta sıktı. Delta’nın odağı Nintendo konsolları. Çünkü Delta NES, SNES, N64 Game Boy (Color) Game Boy Advance ve NDS oyunlarını destekliyor. Peki, oyunları nasıl buluyoruz? İşte bu da emülatör konusunun gri alanı. Çünkü internet üzerinde rom diye arattığınızda oyunları edinme şansına sahipsiniz. Fakat bu konu yasal mı, değil mi diye uzun süredir tartışma var. Varılan sonuç emülatörün korsana teşvik etmediği. Oyunları edinmeniz ise sizin tasarrufunuzda. Delta’ya dönecek olursak dokunmatik üzerinden oynamak dışında klavye ve kumanda da kullanabilirsiniz.
RetroArch ile Retro Rüyası Gerçek Oluyor
Önereceğim son emülatör ise modüler bir yapıda olan RetroArch. RetroArch neredeyse her platformda yer alan çok başarılı bir program. Bu program ile Commodore 64, Amiga, Arcade (MAME) ve PSP dahil olmak üzere onlarca platformu çalıştırabilirsiniz. Yani Captain Commando, Street Fighter gibi unutulmaz oyunları kolayca açabilirsiniz. RetroArch tabii ki Xbox ve Playstation gamepadleri başta olmak üzere sayısız kumandayı destekliyor. RetroArch TATE denilen oyun modunu da destekliyor. Bu da ekranı dikey olarak kullanmak demek. 1943 gibi kült uçak oyunlarında (shoot’em up) bu özellik işinize yarar.
Genel olarak emülatör kullanımı iPhone ve iPad’de oldukça başarılı. Özellikle eski sistemler çok yeni bir telefon da istemiyor. Sonuç olarak eski telefonlar sahipleri de mutlaka bu emülatörleri denesin. Son olarak iPhone 15 ile TYPE-C üzerinden telefonu monitör veya TV’ye bağlamayı unutmayın. Böylece sınırsız eğlenceyi cebinize taşıyın.