Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürEbeveynlerin ve öğrencilerin hayatlarını kolaylaştıran uygulamalar

    Ebeveynlerin ve öğrencilerin hayatlarını kolaylaştıran uygulamalar

    Pandemi döneminde tüm dünyada en fazla tartışılan konulardan biri okullarda ara verilen ve online’da devam eden eğitim süreçlerinin verimli olup olmadığıydı. Yaz tatilin ardından 21 Eylül’de yüz yüze olarak başlayacak yeni öğretim dönemi öncesi hala kafalarda çok fazla soru işareti var. Okullar bundan sonra yüz yüze de devam edebilir, online’da da ya da hibrit bir düzen de gelebilir. Bunların hepsi mümkün. Ancak şu anlaşıldı ki çocuklar için bireysel olarak online kanalları etkili bir şekilde kullanabilmek geleceğin bireyleri olmak için sahip olmaları gereken donanımı elde etmede son derece kritik. Bu noktada öğrenciler kadar ebeveynlere de çok yol düşüyor. Pandemi dönemini bu bağlamda fırsat olarak görüp çocuklarıyla bu dönemde daha yakından iletişim ve paylaşım fırsatı bulan anne babaların öncelikle bugünün eğitim anlayışında dijital kanalların gücünü anlamaları gerekiyor. Özellikle küçük yaşta, ebeveynlerinin rehberliğine daha fazla ihtiyaç duyan çocuklar için eğitim öğretimde dijital uygulamalardan faydalanabilmek bir ekip işi olmalı. Anne babalar bu ekipte yol gösterici olarak çocuklarının farkındalığının artmasında belirleyici olmalılar. Ben de bu önemli tespitten yola çıkarak bu haftaki yazımda çocuklar ve ebeveynler için en başarılı eğitim uygulamalarını bir araya getirdim.

    Okul durabilir, öğrenme durmaz
    Tüm dünya pandemiyle beraber zorunlu olarak online eğitime geçti. Bu dönemde uzaktan öğrenim imkanı olan öğrencilerin bir kısmı online’dan bir kısmı TV’den derslerini takip ettiler. Şimdi ebveynler ve öğrenciler dört gözle yeni eğitim öğretim döneminde neler olacağını bekliyor. Okula dönüş için geri sayım sürerken, Türk Telekom, dijital televizyon platformu Tivibu ile uzaktan eğitimde öğrencilerin yanında yer alıyor. Tivibu’nun müşterileri 31 Ağustos’ta başlayacak uzaktan eğitim sürecinde tüm platformlardan EBA TV kanallarına erişim sağlayabilecek.

    İlkokul, ortaokul, lise dersleri Tivibu’da
    Uzaktan eğitim döneminde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak güncel müfredatı takip eden ve ders anlatım videoları yayınlayan EBA TV’nin üç kanalı Tivibu’da yer alıyor. EBA TV’nin ilkokul, ortaokul ve lise kanalları Tivibu’nun hayatı kolaylaştıran özellikleriyle destekleniyor, eğitim hayatına pratik, öğretici ve pekiştirici katkılar sunuluyor. Yayınlanan derslerin kayıtları dönem boyunca arşivlerde Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, İngilizce gibi ders isimlerinin altında sıralanacak.

    Son dönemde eğitim sektöründe iki önemli oyuncu güzel bir ortaklığa imza attılar. Türk Eğitim Vakfı’nın (TEV) dijital gelişim platformu TEV Akademi ile dünyanın en büyük online öğrenme platformu Khan Akademi önemli bir iş birliği yaptı. İş birliği kapsamında TEV bursiyerleri, aritmetikten fiziğe, finanstan sanat tarihine kadar binlerce eğitim videosuna TEV Akademi platformu üzerinden ulaşabiliyor.

    MEB’den özel çocuklar için uygulama
    Pandemi döneminden okullarından uzak kalan özel çocukların ihtiyaçlarını karşılamak için MEB güzel bir işe imza attı. Geçtiğimiz nisan ayında bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden tüm öğrenciler ve velileri için geliştirilen eğitim içerik ve etkinleri, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulamada toplandı. Uygulamayla, özel eğitim okullarına ve kaynaştırma eğitimine devam eden, işitme ve görme yetersizliği, hafif, orta veya ağır derecede zihinsel yetersizliği veya otizm spektrum bozukluğu ile öğrenme güçlüğü olan öğrenciler ve aileleri, geliştirilen tüm özel eğitim içerik ve uygulamalarından ücretsiz yararlanabilecek. Hizmete giren mobil uygulama bilişsel, okuma yazma, matematik, hayat bilgisi, günlük yaşam, iletişim becerileri, sosyal beceriler gibi alanlara yönelik eğitim videoları, tüm özel eğitim ders ve yardımcı kaynak kitapları, etkinlik sayfaları ve takvimi, aile bilgilendirme videoları, bu alanlara yönelik interaktif uygulamaları içeriyor.
    “Özelim Eğitimdeyim” mobil uygulamasına Android ve IOS işletim sistemli cihazların Google Play Store ve App Store uygulamalarından erişilebiliyor.

    Öğrenmeye ara verme lüksümüz yok
    Yazının girişinde de belirttiğim gibi okulların açılmasına 3 hafta gibi kısa bir zaman var. Uzun zamandır fiziksel olarak okullarından uzak olan ve sonrasında yaz tatili arasına giden öğrenciler için kalan 3 haftayı verimli geçirmek bence önemli. Elbette öğrencilerin hala yaz tatilinde olduğumuz şu günlerde her gün kitaplarını açıp ders çalışmalarını beklemek gerçekçi değil; zira bu aylar her öğrenci için dinlenmek, ailesiyle ve arkadaşlarıyla vakit geçirmek, spor, müzik gibi alanlarda yeni hobi ve beceriler edinmek için önemli bir fırsat. Fakat günümüzün hızla değişen dünyasında öğrenmeye ara verme lüksümüz de yok. Bunun için, öğrenciler her gün 15-20 dakikalarını bile dijital ortamda bilgilerini tazelemek için ayırırsa, hem bilgilerinin arasında boşlukların oluşmasını engeller ve öğrenme alışkanlığımızı güçlendirebilir, hem de kendini geliştirmeye devam eder. Böylelikle öğrenciler yeni döneme çok daha hazır olarak başlayabilirler. Peki kalan kısa zamanı daha iyi değerlendirmek adına öğrencilerin cebinde olması gereken mobil uygulamalar neler olabilir? Şimdi hem öğrencilerin hem velilerinin işine yarayacak birkaç uygulamaya göz atalım.

    e-Okul
    Bu uygulama Türkiye’de örgün eğitime dahil olan tüm çocukların velilerinin telefonunda olması gereken bir uygulama. Öğrencilerin proje ve sınavları hakkında bilgiler, notlar, ders programları, devamsızlık durumları, okul duyuruları ve daha pek çok bilgi resmi kanallar tarafından, bu uygulama üzerinden paylaşılıyor. Nakil ve yerleştirme gibi çok kritik süreçler de e-Okul uygulaması üzerinden takip edilebiliyor.
    TRT Kolay Gelsin
    Okul çağına yaklaşan çocukları olan ebeveynlerin hayatını kolaylaştırmak için ücretsiz yayınlanan TRT Kolay Gelsin uygulaması, çocuk psikologları ve öğretmenlerin gözetiminde geliştirildi. Kolay Gelsin, evin kendisini kocaman bir oyun alanına, ev işlerini de eğlenceli birer oyuna dönüştürüyor. Uygulama her türlü ev işini çocuklara bir oyun gibi sunuyor. Böylelikle çocuklar, anne babalarıyla birlikte kaliteli ve eğitici zaman geçirirken eğlenceden de mahrum kalmıyor. Üstelik, bir yandan evi keşfederken, diğer yandan düzenli ve tasarruflu olmayı öğreniyorlar.
    Duolingo
    Duolingo, geleneksel eğitim yöntemlerinden farklı olarak, her gün sadece birkaç dakika ayırarak kısa sürede öğrencilerim yeni bir dille tanışmasını sağlıyor. Öğrenciler, içinde bulunan ve kolaydan zora doğru sıralanan yazılı, görsel ve sesli testlere günde yalnızca 15 dakika ayırarak, birkaç ay içinde İngilizce ya da Almanca gibi bir dili “derdinizi anlatacak kadar” öğrenebilirler.
    Khan Academy
    Khan Academy, istenen her hangi bir konuyu öğrenmek için kullanılan dünyaca ünlü ücretsiz bir eğitim uygulaması. Yukarıda TEV ile olan işbirliğinden bahsettim uygulamada geometri, yabancı dil ya da sosyal bilimler gibi farklı alanlarda öğrencilerin kendilerini geliştirmesi mümkün. Matematik sanata çok fazla alanda içeriklerin yer aldığı uygulama ile öğrencilerin birçok sınava hazırlanması da mümkün.
    Evernote
    İş dünyasının en popüler not alma uygulamalarından biri olan Evernote, ebeveynler için de hayatı kolaylaştıran özellikler sunuyor. Çocukların ödevleri için mobil cihazlarla tarama ve notları bir arada tutma işlevleri sunan uygulama; böylelikle ödev akşamlarını çile olmaktan çıkarıyor. Yazılı metinlerden çizimlere, fotoğraflardan ses kayıtlarına ve PDF belgelerine kadar her türlü dokümanı saklayabildiğiniz Evernote, bu içeriklerin tamamını akıllı telefon, tablet ve kullandığınız bilgisayarlar arasında otomatik olarak senkronize ediyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN