Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojie-İmza nedir? Nerelerde kullanılır?

    e-İmza nedir? Nerelerde kullanılır?

    2016_temmuz_03

    e-İmza Nasıl Tanımlanır?

    Kağıda elle attığınız ıslak imzanız nasıl ki sizin o imzanın sahibi olduğunuzu gösteriyorsa e-imza da hukuki olarak size aynı hakları sağlar. Elektronik imzayı en kısa ve anlaşılır olarak; elektronik veriye eklenen kimlik doğrulama amacıyla kullanılan bir çeşit elektronik izdir diyerek  tanımlayabiliriz. Elektronik olarak imzaladığınız bir elektronik dökümana eklenen e-imza verisi o dökümanın size ait olduğunu hukuksal olarak  ispatlar ve bu dökümanın içeriğinin başka birileri tarafından değiştirilip değiştirilmediğini belgeler. Elbette bütün bu işin gerçekleştirebilmesi için kişinin bir Nitelikli Elektronik Sertifika’ya (NES) sahip olması gerekir.

    Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) Nedir?

    5070 Sayılı Elektronik İmza Kanununa göre gerçek kişilerin elektronik imza oluşturabilmesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetkilendirilmiş bir Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcısından (ESHS) Nitelikli Elektronik Sertifika (NES) almasına bağlıdır.

    Elektronik sertifikalar ise nüfus cüzdanı, ehliyet veya diğer resmi kimlik belgelerinde olduğu gibi bireyin gerçekten belirtilen kişi olup olmadığının  ispatı için elektronik olarak kullanılan bir çeşit veri dosyalarıdır. Bu sertifikalar belirlenmiş standartlara uygun bir şekilde üretilerek aynı standartlarla uyum gösteren web tarayıcıları, akıllı kart ya da token’lara yüklenebilmektedirler. Nitelikli Elektronik Sertifikası almak istediğinizde sertifika size akıllı bir kart içinde teslim edilir. Bu kartın içindeki sertifikanın okunarak kullanılabilmesi için de bir akıllı kart okuyucu bir yazılım  kullanılır.

    e-İmzada asla unutulmaması gereken, elle atılan imza ile aynı hukuki geçerliliğe sahip bir yöntem olduğudur. Bu yolla yapılan tüm elektronik işlemlerde oluşturulan bilginin hiçbir şekilde değişmediği ve gönderen kişiye ait olduğu hukuksal olarak itiraz edilemeyecek biçimde kabul edilmiş sayılır.

    Nitelikli Elektronik Sertifika Sadece Gerçek Kişilere Verilir

    E-İmzayı kullanabilmek için gereken nitelikli elektronik sertifika sadece gerçek kişilere verilmektedir. Kurumlara tahsis edilmemektedir. Sadece kurumun imza yetkisine sahip kişiler kendi adlarına sağlamış oldukları e-İmzalarını kurumu temsilen yapacakları tüm işlemlerde rahatça kullanabilirler.

    e-İmzada Süreç Nasıl İşliyor?

    Bir e-imza atıldığı zaman bu e-imzayı atan kişinin imzasının doğruluğunun onaylanması amacıyla açık anahtarı bilgisine gerek duyulmaktadır. İşte bu yüzden e-imzayı atan kişinin açık anahtarlarını ve kimlik bilgisini onaylamak için Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcılarına ihtiyaç duyulur. Bu hizmet saylayıcılar e-imza için sertifikanın üretimini yapan,  dağıtımını sağlayan ve sürecin yönetimini sahiplenen seçilmiş ve güvenilir kurumlardan oluşur.

    Elektronik İmza Sertifikası Nerelerden Alınabilir?

    Elektronik İmza Sertifikası ancak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yetki verilmiş olan Elektronik Sertifika Hizmet sağlayıcılarından alınabilir. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu hizmet sağlayıcıların en güncel listesine ulaşabilirsiniz.

    (https://www.btk.gov.tr/tr-TR/Sayfalar/e-imza-Elektronik-Sertifika-Hizmet-Saglayicilari)

    E-İmza Hangi Uygulama Alanlarında Kullanılır?

    Kamu ve özel sektör farkı gözetmeksizin yüksek bilgi güvenliğinin gerekli olduğu tüm sektörlerde e-imza kullanılmaktadır. Finans kuruluşları, bayilikle çalışan sigorta firmaları, kamu kuruluşları ve üniversiteler e-imzanın herkesçe bilinen kullanıcıları gibi görünseler de günümüzde her alan ve her sektörde kendine kullanım alanı bulmuş ve yaygınlaşmıştır.

    Aşağıda e-imza uygulamalarının nerelerde kullanıldığı ile ilgili bazı örnekler bulabilirsiniz.

    – Turkiye.gov.tr üzerindeki e-devlet uygulamalarında

    – Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) Sistemine uyumlu olarak

    – MERSİS Projesi bünyesinde ticari sicil işlemlerinde,

    – Bazı kamu projelerinde (MERSİS, UYAP, KEP, E-REÇETE, E-DEVLET, EKAP, TİTUBB vs. ) e-imza kullanmak zorunludur.

    – Çalışanların hizmet sözleşmeler ve diğer tüm sözleşmelerde

    – Bankalara talimat gönderirken

    – Bayi kanalları arasında sipariş verilirken

    – İşyerlerinde onay gerektiren formlarda

    – Şirket yönetim toplantılarında yönetim kurulu ve diğer kurul kararlarının onaylanması için

    Özetlersek, e-imzayı günlük hayatımızda ıslak imzayı kullandığımız her uygulamada rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hukuken ıslak imzadan hiçbir farkı yoktur. Yakın zamanda hemen herkesin ıslak imzadan daha çok e-imza kullanacağı günlere çok yakınız…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN