Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültüre-Devlet şifreniz yoksa neleri yapamazsınız?

    e-Devlet şifreniz yoksa neleri yapamazsınız?

    gorsel38

    Türkiye’de kamu kurumlarının verdiği hizmetlere www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Fakat buradaki hizmetlerden faydalanabilmeniz için mutlaka PTT şubelerinden alınabilen e-devlet şifrenizin olması gerekir. Şifre almanın hiçbir zorluğu yoktur ve sadece 15 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Şifrenizi aldıktan sonra kaybetmemeye özen göstermelisiniz çünkü devlet ile yapacağınız her işte size büyük kolaylıklar sağlayacaktır.

    Eğer hala e-Devlet şifreniz yoksa oturduğunuz yerden çevrimiçi olarak aşağıda önemine göre seçtiğim bu başlıkların hiç birini yapamazsınız.

    Adalet Bakanlığı – Mahkeme Dava Dosyası Sorgulama : Başlıklar arasındaki en önemlilerinden biri. Hakkınızda açılmış dava olup olmadığını öğrenebiliyorsunuz. Eğer dava varsa da kimin dava açtığını ve davanın durumunu görebiliyorsunuz.

    Engelli Çağrı Merkezi’nden Yararlanma: Eğer duyma engelliyseniz bu sayfayı kullanarak e-Devlet Kapısı Çağrı Merkezi’ndeki işaret dili bilen uzmanlarımıza canlı olarak bağlanabilir ve e-Devlet Kapısı ile ilgili tüm sorularınızı sorarak destek alabilirsiniz. Bu sistemi kullanabilmek için bilgisayarınızda bir kamera ve mikrofon bulunmalı ve Adobe Flash Player eklentisi yüklü olmalıdır.

    Bilginiz Dışında Açılmış Hat Sorgulama: Türkiye’de faaliyette olan operatörlerde bulunan, adınıza kayıtlı GSM hatlarını e-Devlet Kapısı üzerinde kolayca takip edebilir adınıza bilginiz dışında açılmış hat varsa görebilirsiniz.

    Barkodlu Belge Doğrulama Uygulaması Kullanımı: Ücretsiz e-Devlet Barkodlu Belge Doğrulama mobil uygulaması ile, belgenin üzerindeki karekod’u okutarak, belgeleri daha hızlı ve kolay bir şekilde doğrulayabilirsiniz. Şu anda Android,  Apple iOS ve Windows Phone için uygulama mevcut.

    Üniversiteye Kayıt: Bu hizmetten faydalanarak 2015 yılında T.C. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezince (ÖSYM) yapılan ÖSYS sonucunda yerleşmiş olduğunuz programa kaydınızı yapabilir, Üniversite Elektronik Kayıt Belgenizin barkodlu çıktısını alabilirsiniz. Elektronik kayıt işlemi tamamladıktan sonra yerleşilen üniversitenin internet (web) sayfasındaki duyurular takip edilmelidir. Elektronik kayıt işlemini tamamlayan adayların ayrıca üniversitelerine giderek kayıt yaptırmalarına gerek bulunmamaktadır.

    Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) Hesap Bilgileri Sorgulama: Bu hizmeti kullanarak adınıza kayıtlı Hızlı Geçiş Sistemi hesaplarının detaylı bilgilerini ve adınıza kayıtlı HGS hesapları için ihlal yapılmış geçiş bilgilerini sorgulayabilirsiniz.

    Mobil/Sabit/İnternet/Kablo Tv/Uydu İşletmecilerinden Borç ve Alacak Sorgulama: Bu alanda abonesi olduğunuz yani hizmet satın aldığınız Mobil / Sabit / İnternet / Kablo Tv ve Uydu firmalarındaki tüm aktif-pasif aboneliklerinizi ve varsa borçlarınızı görebilirsiniz.

    IMEI Sorgulama: Bu hizmet ile mobil cihazınızın yasal yollar ile ithal edilip-edilmediğini ve kayıp/çalıntı olup-olmadığını, cihazınıza ait IMEI numarasını sorgulatarak öğrenebilirsiniz.

    İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri: Bu hizmet ile 6356 sayılı sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu ile sendikalara üyelik ve istifa işlemlerinizi yapabilir, üye olduğunuz sendika hakkında bilgi alabilirsiniz.

    Sigorta Bilgileri Sorgulama: Bu bölümde Sağlık, hayat, ferdi kaza, trafik vs. gibi adınıza kayıtlı tüm poliçeleri sorgulayabilir ve detayını görebilirsiniz.

    Adli Sicil Kaydı Sorgulama: Adalet Bakanlığı Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü merkez veri tabanındaki adlî sicil ve arşiv kayıtlarınızı sorgulayabilirsiniz. Bir gün (24 saat) içerisinde en fazla 4 adet belge oluşturulabilir. Oluşturduğunuz belgenin istediğiniz kadar dökümünü alıp, aynı özellikleri haiz kurumlar için kullanabilirsiniz.

    Emniyet Genel Müdürlüğü – Araç Sorgulama : İstediğiniz araca ait plaka no girerek, araç hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü sistemlerinde kayıtlı olan genel bilgilere ulaşabilirsiniz

    MEB Sınav Sonuç Sorgulama: Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlemiş olduğu ve sizin katılmış olduğunuz sınavların sonuçlarını TC Kimlik numarası ile sorgulayabilirsiniz.

    Sosyal Güvenlik Kurumu – 4A Hizmet Dökümü Sorgulama : SGK’da çalışma sürenizi ay bazında ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz.

    Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü – Tapu Bilgileri Sorgulama : Adınıza tanımlanmış bir tapu olup olmadığını görebilirsiniz.

    Gelir İdaresi Başkanlığı – Vergi Borcu Sorgulama : Devlete varsa bir vergi borcunuz burada görebilir ve borcun ayrıntılarını öğrenebilirsiniz.

    Sosyal Güvenlik Kurumu – 4B Borç Durumu ve 4A Emekli Aylık Bilgisi Sorgulama:  SGK’daki borç durumunuzu ve 4A emekli aylığı bilgilerinizi listeleyebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN