Mobil yaşamın ve portatif ürünlerin makbul olduğu günümüzde tabir yerindeyse kaba kuvvete hâlâ ihtiyaç duyabiliyoruz. Nano teknoloji gibi yenilikler sayesinde ürünler belirgin oranda küçülse de, özellikle askeri ve ticari amaçlı kullanımlarda büyüklüğün önemi hiç değişmiyor. Bu yazımızda teknolojinin en yoğun kullanımıyla geliştirilen araçlardan bazılarını mercek altına alarak “iri kıyım” ifadesinin anlamını unutulmaz hale getiriyoruz.
Dodge Power Wagon
İlk aracımız bu kocaman şey! Büyük araçlar genellikle belli bir kullanım alanına hizmet etse de listemizdeki ilk aracın amacı sadece gösteriş. 1950’lerde üretilen bir Dodge marka otomobilin “biraz” hormonlu şekilde geliştirilmesi sonucu karşımıza çıkan bu araç dünyanın en büyük otomobili olarak biliniyor. Arap Emirlikleri’nde bir dolar milyarderi olan Seikh Hamad’a ait aracın altına iki otomobil rahatlıkla sığabiliyor. Klimalı dört yatak odası, salon ve banyodan oluşan araç, tekerlekli bir eve benziyor. Öyle ki arka kısım istenildiği takdirde açılarak teras pozisyonu alabiliyor. Tabii böyle bir araç ne kadar benzin yakıyor gerçekten merak ediyoruz.
Russian Zubr-Class Hovercraft
Tam 500 asker ya da üç tam donanımlı tankı taşıyabilen dünyanın en büyük Hovercraft’ı hem karada hem suda rahatlıkla yol alabiliyor. Rus yapımı araç, tam 57 metre boyunda ve 555 ton ağırlığında. Bugüne kadar 7 adet üretilen Hovercraft’tan son olarak Çin, 315 milyon dolar karşılığında 4 adet sipariş verdi. Çin’in dört tane Hovercraft’ı nasıl bir operasyonda kullanacağını merakla izleyeceğiz.
Antonov an-225
Yine bir Rus yapımı olan an-225, bir futbol sahasından biraz daha büyük ölçülere sahip dünyanın en büyük uçağı olarak biliniyor. 1980’lerde stratejik kargo taşıma amaçlı üretilen an-225, 640 ton taşıma kapasitesine sahip gerçek bir kanatlı dev. İlk üretim amacı uzay aracı taşımak olsa da günümüzde nadiren kargo amaçlı tercih ediliyor. Tam 32 tekerlekten oluşan iniş takımları ile dev bir kamyonu andıran an-225’ten sadece bir adet üretildi.
NASA Crawler Transporter
Uzay… En büyük bilinmeyen… Uzayın keşfi için gelişmiş uzay araçları yapabilir, Mars’a bile araç gönderip havada cirit atabilirsiniz; fakat mekiklerinizi doğru yere taşıyacak bir aracınız yoksa bahçenizden ileri adım atamazsınız. Bu sene 51 yaşına giren Crawler Transporter aracı Ohio’da Marion Shovel Company tarafından üretildi. O kadar sağlam bir iş ortaya çıktı ki bugün bile birkaç modifiye ile aynı taşıyıcı kullanılıyor. Büyük ihtimalle işini sağlama alıp o günden beri başka bir ürün geliştirme ihtiyacı duymayan Marion Shovel Company firması ve NASA’nın açıklamasına göre Transporter en az 20 yıl daha hizmet verebilecek kadar sağlam. 6000 ton civarında Uzay mekiği taşırken saatte 3 km hızla ilerleyen Crawler Transporter, 70 metre genişliğe ve 80 metre boya sahip. Uzun lafın kısası böyle bir araç görecek kadar şanslıysanız güvenli bir yere geçip izlemeye koyulun.
Bagger 293
Dünyanın en ihtişamlı aracı seçilecek olsa hiç kuşkusuz Bagger 293 zirveyi zorlar; hatta bize göre birinciliği alır. Alman mühendisliğinin adeta uzaylılara karşı bir gövde gösterisi olarak da nitelendirilebilecek aracı Bagger 293 muazzam boyutlarda bir maden aracı. 1995 yılında üretilen bu araç aslında 1950’lere kadar dayanan geçmişe sahip. İlk defa 1958 yılında Bagger 281 adı ile üretilen araç zaman içinde bu seviyeye geldi. Tam 96 metre uzunluğa, 225 metre uzunluğa ve tam 14,200 ton ağırlığa sahip bu aracın tekerlek çapı 21.3 metre. Günde 240,000 metreküp kara parçasını işleyebilen Bagger 293 Guinness Rekorlar Kitabı’nda da yer almakta. Fazla derinde olmayan madenin çıkarılması anlamına gelen açık maden ocağı işletmeciliğinin göz bebeği olan bu araç, ilginçtir, cüssesine rağmen mobil kategoride yer alıyor. Sanırız böyle bir aracı çalışırken izlemek büyüleyici bir deneyim olacaktır.