Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde her 10 haneden 8’inde internet erişimi bulunuyor. Dünyanın yarısından fazlası artık bir akıllı telefon kullanıyor. Aynı zamanda dünya genelinde internet trafiğinin yarısından fazlası akıllı telefonlar üzerinden gerçekleştiriliyor. Yine ülkemizde mobil kullanıcı sayısı 71 milyonu aşmış durumda. Ülkemizden sosyal medya hesabına akıllı telefonlarından giren kullanıcı sayısı ise 42 milyonu bulmuş durumda. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere; tam bir internet ve mobil çılgınlığı yaşanıyor. Bu gidişin sonunun nerelere varacağı konusunda farklı fikirler bulunuyor. İnternet’in geleceğinde neler olabileceği konusundaki fikirleri farklı bir yazıya bırakarak, gelin internet’in tarihinde kısa bir yolculuğa çıkalım.
İlk e-posta
1971’de Ray Tamlinson tarafından ilk e-posta gönderildi. Günümüzde saniyede 2,5 Milyondan fazla e-posta gönderiliyor.
İlk Spam
İlk spam e-postası 3 Mart 1978’de Gary Thuerk tarafından ARPANET’teki 400 kişiye gönderildi. Bu spam e-postasında kendi şirketinin geliştirdiği bir ürünün tanıtım bilgileri bulunuyordu.
İlk Alan Adı
ilk alan adı www.symbolics.com olarak 1985 yılında kaydettirildi. Günümüzde 271 milyon dan fazla kayıtlı alan adı bulunuyor.
İlk İnternet Sitesi
Tarihteki ilk internet sitesi Tim Derners Lee tarafından tasarlandı ve 20 Ararlık 1990 tarihinde kullanıma açıldı. Günümüzde 1.8 Milyar’dan fazla site bulunmakta.
İlk Arama Motoru
İlk arama motoru olan ARCHIE 1990’da oluşturuldu. Bugün Google’da dakikada 3.5 Milyon arama sorgusu yapılıyor.
Türkiye’de ilk internet ağı
Ülkemizde ilk internet ağı projesi ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından 1991’de başlatıldı.
İnternet’te İlk Fotoğraf
1992’de ilk kez bir fotoğraf internet’e yüklendi. Bugün sadece bir dakikada Snapchat’de 1.8 Milyon iletişim yapılıyor.
Türkiye’de ilk internet bağlantısı
12 Nisan 1993’de 64 Kbps kapasiteli kiralık hat ile ODTÜ Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı sistem odasındaki yönlendiriciler kullanılarak, ADB’de NFSNet (National Science Foundation Network)’e TCP/IP protokolü üzerinden, Türkiye’nin ilk internet bağlantısı gerçekleştirildi. Günümüzde sadece mobil internet abone sayısı 71 milyonu aşmış durumda.
İlk çevrimiçi alışveriş sitesi
Dünyada ilk çevirimiçi alışveriş, Netmarket sitesinde 11 Ağustos 1994 yılında gerçekleştirildi. İlk çevrimiçi alışverişte Sting’in CD’si olan Ten Summoner’s Tale’ın 12.48$’a satılması ile gerçekleştirildi. Tüm dünya dışında, sadece ülkemizde 2016’ta çevrimiçi alışveriş gelirlerinin toplamının 68 Milyar TL olduğu tahmin ediliyor.
İnternet’ten ilk kitap siparişi
İnternet üzerinden ilk kitap siparişi 3 Nisan 1995’te Amazon üzerinden yapıldı.
İlk Facebook kullanıcısı
Facebook’a kurucuları dışında ilk abonelik 2004’te gerçekleştirildi. İlk abone olan kişi ise Facebook’un kurucusu olan Mark Zuckerberg’in oda arkadaşı olan Arie Hasit idi. Günümüzde Facebook’un aylık aktif kullanıcı sayısı 1.8 Milyarı geçmiş durumda.
İlk YouTube videosu
Tarihte ilk YouTube videosu Jawed Karim tarafından 23 Nisan 2005 tarihinde yayınlandı. Günümüzde sadece 1 dakikada 4.1 Milyon video görüntülenmesi yapılıyor.
Türkiye’de ilk Türkçe karakterli isim tescili
Tükçe karakter içeren alan adı tahsisi 2006 yılına kadar yapılamıyordu. 4 Aralık 2006 tarihinden sonra Türkçe karakter içerek alan adı tahsisi yapılmaya başlandı.
Bir saniyede ne kadar internet trafiği oluşturuluyor?
Günümüzde sadece bir saniyede 40 bin 906 GB internet trafiği oluşturuluyor. Bu değer neredeyse saniyede 41 Terabayt internet trafiğine karşılık geliyor.
İlk Tweet ne zaman atıldı?
İlk tweet 21 Mart 2006 tarihinde atıldı. İlk tweet, kuruculardan olan Jack Dorsey tarafından gönderildi. Günümüzde saniyede 7 bin 466 adet tweet atılıyor.
İlk Instagram gönderisi
İlk Instagram paylaşımı 16 Haziran 2010 tarihinde gerçekleşti. Instagram’ın kurucu ortaklarından olan Kevin Systrom, Instagram aleminin ilk fotoğrafını paylaşmıştı. Systron kız arkadaşının ayaklarının önüne yatan bir Golden Retriever’ı gösteren fotoğrafı Kaliforniya eyaletinin Baja kentinde çekmiş ve paylaşmıştı.
Bu makaledeki bilgilerin büyük bir kısmı BTK’nın Twitter hesabından derlenmiştir.