Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiDünden bugüne görüntülü görüşmeyi gerçeğe dönüştüren öncü teknolojiler

    Dünden bugüne görüntülü görüşmeyi gerçeğe dönüştüren öncü teknolojiler

    Şu an akıllı telefonlarınızla, tabletinizle ya da bilgisayarınızla görüntülü görüşme yapabilmenizi sağlayan Skype’tan WhatsApp’a, Hangouts’a kadar birçok uygulama ve yazılım bulunuyor. Birçoğumuz uzaktaki yakınlarımızla görüşmek için ya da iş amaçlı olarak görüntülü görüşme uygulamalarını ve araçlarını kullanıyoruz. Görüntülü görüşme için sadece bu amaç için geliştirilmiş çeşitli cihazlar da bulunuyor. Ancak görüntülü görüşmenin bilgisayarlarla ya da akıllı telefonlarla başladığını düşünüyorsanız çok yanılıyorsunuz. Görüntülü görüşmenin tarihi 1900’lü yılların başına kadar dayanıyor. Hatta 1800’lü yılların sonuna doğru Telephonoscope adında bir cihazla ilgili konsept çizimler, çalışmalar dahi yapılmış. O zaman sizlerle birlikte görüntülü görüşme tarihine doğru kısa bir yolculuk yapalım.

    Telephonoscope

    1870’li yılların sonunda bir kurgu olarak ortaya çıkan Telephonoscope, çeşitli dergilerde yer almış. Gerçeğe dönüşemese de konsepte baktığınızda sonraki yıllarda kullanılmaya başlanacak sinema perdesine ne kadar benzediğini siz de fark edeceksiniz. Gerçeğe dönüşmese de birçok kişiye ilham verdiği kesin.

    Telephonoscope

    Metropolis

    Dünyanın ilk bilim kurgu filmlerinden, sessiz sinema döneminde çekilmiş Fritz Lang’ın Metropolis filmini şimdiye kadar izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Filmde yine kurgu olarak bir görüntülü görüşme cihazı yer alıyor. Filmlerin, teknoloji dünyasını nasıl yönlendirdiği bu filmde çok iyi anlaşılıyor.

    metropolis-videophone

    Ikonophone

    Yavaş yavaş gerçek hayata dönelim. Sırada AT&T’nin geliştirdiği Ikonophone adı verilen cihaz var. Ikonophone, 18 FPS hızında tek taraflı görüntü aktarabilen bir cihazdı. Yani sadece karşı taraf sizi görebiliyordu, siz karşı tarafı göremiyordunuz. 1927 yılında geliştirilen bu cihaz üzerinde yüzlerce mühendis çalışarak yaklaşık 30 yıl sonra çift taraflı görüntü aktarımını sağlayan PicturePhone’u geliştirdi. İnsanlar daha 1920’li yıllarda uzakları yakın etmek için kolları sıvamışlar.

    ikonophone

    Dünyanın ilk görüntülü görüşme hizmeti

    Dünyanın herkese açık görüntülü görüşme hizmetini Almanlar 2. Dünya Savaşından önce başlatmış. ReichPost tarafından 1936 yılında verilmeye başlanan ve Berlin, Leipzig, Hamburg, Nüremburg ve Münih arasında görüntülü görüşmeye izin veren hizmet savaşın başlamasıyla sona ermiş. Sistem, 20 cm karelik ekranlarda saniyede 25 kare aktarımına izin veren teknolojik altyapıya sahipmiş.

    PicturePhone

    Biraz önce bahsettiğimiz PicturePhone, 1960’lı yılların başında ticari bir ürün olarak pazarlanmaya başlanmış. Evlerin ve şirketlerin yanı sıra herkese açık telefon kulübeleri şeklinde de pazarlanmış. Çok popüler bir ürün haline gelmesi beklense de bir türlü beklenen rakamlar yakalanamamış ve nihayet 1973 yılında proje tamamen rafa kaldırılmış. Zamanının çok ötesinde bir proje olmasına rağmen tutmamasının en büyük nedeni çok pahalı bir hizmet olması olmuş. Bir diğer nedeni de elbette tam olarak yaygınlaşamaması ve belirli şehirlerle sınırlı olması.

    picturephone

    Ericsson VideoPhone

    Görüntülü görüşme yarışındaki bir diğer oyuncu İsveç firması Ericsson olmuş. 1960’lı yılların başında Kurumlara yönelik görüntülü görüşme yapılabilmesini sağlayan aynı zamanda evrakların karşı tarafta görülebilmesini sağlayan bir cihaz geliştirmiş. Sistem uzun yıllar test edilmiş ancak fiyatların yüksek olması ve kullanıcıların pek ilgisini çekmemesinden dolayı bu proje de 1970’li yılların sonunda rafa kaldırılmış.

    ericsson

    Visiophone

    Fransız Matra, CIT-Alcatel ve Thomson-Brandt ile Visiophone adında görüntülü görüşme yapabilmeyi sağlayan bir cihaz geliştirmiş. Başlangıç olarak şirket içinde kullanılıp sonrasında ticari bir ürün olarak satılması planlanan bu cihaz da tarihin tozlu raflarında yerini almış.

    Geçmişten günümüze bu cihazlara baktığımızda görüntülü görüşme günümüzde çok ama çok daha kolay bir hale gelse de hala yazılı ve sesli görüşmenin yerini alamamış. Önümüzdeki yıllarda sanal gerçeklik gibi teknolojilerin kullanımıyla çok daha yaratıcı çözümler illaki ortaya çıkacaktır, ama ne kadar başarılı olacaklarını bize sadece zaman gösterecek. Bekleyelim ve görelim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN