Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiDrone kullanımında dikkat edilmesi gereken konular!

    Drone kullanımında dikkat edilmesi gereken konular!

    Son yıllarda öne çıkan cihazlarından biri de drone yani insansız hava araçları. İHA yani İnsansız Hava Aracı olarak da bilinen bu cihazların farklı özellik ve donanımlara sahip sürümlerini bireysel olarak da alıp kullanabiliyorsunuz.

    Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi drone kullanımının yaygınlaşmasıyla beraber kullanım ile ilgili bazı kısıtlama ve düzenlemeler getirildi. Uçuşa yasak bölgeler olduğu gibi belli ağırlığın üstündeki drone modellerinde ehliyet alma, ilgili ülkenin sistemlerine kayıt olma gibi zorunluluklar bulunuyor.

    Türkiye’de drone kullanırken dikkat edilmesi gereken konular!

    Peki Türkiye’deki durum ne? Bir insansız hava aracı aldınız ve bunu nasıl, nerede ve ne zaman kullanacağınız konusunda kafanız karışık. İşte bu yazı size yardımcı olacak.

    Öncelikle Türkiye’de drone yani İHA cihazları ile ilgili mevzuatların takibi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yani SHGM tarafından gerçekleştiriliyor. Satın aldığınız bir drone cihazını “İnsansız Hava Aracı Sistemleri Talimatı” (SHT-İHA) kapsamında SHGM’ye kayıt ettirmeniz gerekiyor.

    Drone

    500 gram altına kayıt şartı yok!

    Yazının yayınlandığı tarih itibariyle 500 gram altında bir modeliniz varsa bu kayıt işlemi zorunlu değil. Bu ağırlığın altındaki cihazlar bireysel kullanım amaçlı kabul ediliyor ve kayıt ettirmek gerekmiyor. Bu kural yurtdışından aldığınız ve ağırlığı 500 gramı geçmeyen dronelar için de geçerli. Onları da getirip kullanabiliyorsunuz.

    Eğer satın aldığınız drone modeli 500 gramın üzerinde ise o zaman SGHM’nin sistemine kayıt olmanız gerekiyor. Ayrıca bu tarz bir drone modelini kullanmak için drone pilot ehliyetine sahip olmanız da şart. Son paylaşılan rakamlara göre ülkemizde İHA pilot lisansına sahip kişi sayısı 567 bin 65, kayıtlı drone (İHA) sayısı ise 55 bin 725.

    Öte yandan 500 gramın altında bir insansız hava aracı modeline sahip olsanız da bu istediğiniz her yerde uçuş yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. Yine SGHM’nin sistemine girip uçuş yapacağınız bölge için izin almanız gerekiyor. Burada da dikkat edilmesi gereken konu ise uçuşa yasak bölgelerin varlığı. Buralarda uçuş yapmak kesinlikle yasak olduğu için eğer bu tarz bir çekim yapacaksanız 10 gün önceden izin için başvuruda bulunma şartı var. Yeşil bölgelerde uçuş izni ise sistem üzerinden otomatik olarak veriliyor.

    İzinsiz uçuş yaparsanız ne olur?

    Eğer izinsiz bir şekilde uçuşa yasak ya da uçuşa açık bir bölgede çekim yaparsanız kolluk kuvvetleri (jandarma ya da polis) tarafından cezalandırılma riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. O yüzden uçuş öncesi çok zor olmayan bir işlem olan uçuş iznini almayı ihmal etmeyin.

    Konuyla ilgili aklınıza takılan soruların yanıtları SGHM’nin internet sayfasında yer alıyor.

    MediaMarkt internet sitesindeki drone modellerini de burada yer alan sayfada görebilirsiniz

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN