Sosyal medya fotoğraf ve video içeriklerine yoğunlaştı ve kabul edelim, drone ile çekilen videoları seyretmeye doyum olmuyor. Ancak drone ile başarılı bir video çekebilmek için birkaç ufak detaya dikkat etmek gerekiyor. Peki, drone ile video çekim tüyoları neler?
Drone ile video çekimi nasıl yapılmalı?
Bir drone’u alır almaz, Hollywood kalitesinde videolar çekmeye başlayacağınızı düşünüyorsanız, biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Ama bu hedefinize ulaşmak için gereken ipuçlarını size vereceğiz.
İyi bir drone pilotu olun
Yeni bir drone aldınız ve hemen video çekmeye başlamak istiyorsunuz, değil mi? Önce bir durun. İlk önce iyi bir drone pilotu olmalısınız. Drone’u nasıl kontrol edeceğinizi, nasıl uçuracağınızı çok iyi öğrenin, saatlerce alıştırma yapın. Bu sırada drone ile kaza yapmaya, drone’u düşürmeye de hazır olun. Hatta bu yüzden, drone sürmeyi öğrenmeye 25-50 gr’lık mini drone’ler ile başlamanızı tavsiye ederiz. Bu küçük drone’lar, alıştığımızdan çok farklı fiziksel etkileri hesaplamak zorunda olduğunuz drone uçuş dinamiklerini anlamamızı kolaylaştırır.
Ardından, üzerinde pahalı kameralar olan, daha ağır ve pahalı drone’ları daha güvenle uçurabilirsiniz. Gelişmiş drone’ların “otomatik” uçuş destek sistemleri de var, evet, ama bu otomatik sistemlere kendinizi teslim etmeden önce drone’ların uçuş mekaniklerini manuel olarak öğrenmeniz çok önemli. Otomatik sistemler de gün gelir bozulabilir ve siz manuel kontrole geçmek zorunda kalabilirsiniz, o gün değerli drone’nunuzu kaybetmek bir yana, ağır bir drone’un insanların üzerine düşmesi, insanları yaralaması, araçlara kaza yaptırması riskleri oluşabilir. Bunlar şaka değil.
Yarım kiloluk, 1 kiloluk, 3 kiloluk, 5 kiloluk bir drone, 15 metre yüksekten kalabalığın içine düşecek olursa, bir insanı öldürebilir. O nedenle, elinize drone alacağınız zaman, onu kendi başınıza nasıl güvenle uçuracağınızı bilmek zorundasınız.
Kamera filtreleri alın
Drone ile çekilen videoların kalitesi büyük oranda drone’un üzerindeki kameranın teknik özelliklerine bağlıdır. Ancak bu kameralar, ağırlık ve maliyet gibi sebeplerle, çok fazla kısıtlamalarla üretilir. Güneşli bir havada çekim yaparken yoğun ışık kameranın aldığı görüntüyü bozacaktır. Bu bozulmanın bir kısmını, video düzenleme yazılımında düzeltebilirsiniz ama çok başarılı bir sonuç alamayabilirsiniz. O nedenle, en baştan önleminizi alın ve drone kameranız için, yoğun güneş ışığının zararlarını elimine eden ND filtreleri gibi filtreleri edinin.
Yavaş hareketlerle çekim yapın
Drone’lar çok çevik araçlar olabilir ama yüksekten çekim yaparken ve çektiğiniz detaylar uzaktan küçük detaylara dönüşmüşken, görüntünü çok hızlı akması, çok hızlı dönüşler, hızlı çekimler seyircinin gözünü yorar ve detayları anlamasını zorlaştırır. Bu nedenle drone çekimlerinizi mümkün olduğunca düşük hızlarda ve çok yumuşak hareketlerle, çok yumuşak dönüşlerle yapmaya çalışın.
Renkleri düzenleyin
Drone kameranız, sinema yönetmenlerinin kullandığı kalibrede, profesyonel seviyede bir kamera değilse, kameradan alacağınız ham görüntüler, fazlasıyla soluk renklerde olacaktır. Görüntüleri bu şekilde sosyal medyada yayınlarsanız, büyük bir etkisi olmayacağını bilmelisiniz. Görüntüleri kameradan aldıktan sonra, video düzenleme yazılımlarında renklerini düzeltmeli, kontrast ve ışık ayarlarını yapmalısınız. Böylece daha canlı, daha parlak renkler elde edebilirsiniz. Sosyal medyada gördüğünüz o ışıl ışıl renklere sahip etkileyici drone videolarının sırrı bu.
Günün doğru saatini bekleyin
Drone çekimlerinizi, günün her saatinde yapmak yerine, güneş ışınlarının eğik açıyla geldiği sabah veya akşam güneş batışına yakın saatlerde yapmanızı tavsiye ederiz. Böylece, ışığın yerdeki objeler üzerinde parlayarak kamerayı zorladığı görüntüler yerine, daha sakil bir ışıkta çekim yapmış olursunuz. Üstelik nesnelerin gölge boyları da büyüyeceği için, yukardan bakıldığında boyutları daha iyi seçilebilir hale gelecektir ve bu da hava çekimini daha etkileyici bir görüntüye kavuşturacaktır.