Teknolojideki ilerleme ve gelişen üretim teknikleri, tüketici elektroniğinde ciddi bir ucuzlamaya neden oldu. Bu nedenle bir zamanlar sadece belirli bir kesime hitap eden pahalı ürünler, artık hayatımızın bir parçası haline geldi. Drone ise bunun en net örneklerinden biri. Eskiden sadece yüksek prodüksiyonlu filmlerin çekimleri gibi işlerde kullanılan bu teknolojiler, artık neredeyse herkes ulaşılabilir. Bu nedenle pek çok kişi şu sıralar merak duydukları bu teknolojileri denemek istiyor. Peki siz drone almak isterseniz ne yapmalısınız? İşte dikkat etmeniz gereken şeyler…
Hedeflerinizi belirleyin
Drone almadan önce yapmanız gereken ilk şey, ne için kullanacağınıza karar vermek olmalıdır. Eğlence, profesyonel çekimler ve spor amaçlı üretilen pek çok farklı model bulunuyor. Bu ürünlerin fiyatı kullanım alanına ve söz konusu alanda sunduğu özelliklere göre değişkenlik gösterirken, kullanıcılar sık sık ihtiyaç duymadıkları özellikler için gereksiz ödemeler yapıyor. Bu nedenle hedefleri belirlemek alışverişin birinci adımını oluşturuyor.
Bütçenizi doğru ayarlayın
Drone fiyatlarının gelişen teknoloji ile ucuzladığını belirtmiştik. Yine de fiyat aralığı oldukça geniş piyasada 200 liradan 10 bin liraya kadar ürünler yer alıyor. Özelliklerini kıyaslayarak size en uygun drone modelini bulmanız gerekiyor. Ancak iş bununla da bitmiyor. Drone satın alan insanların zaman içerisinde yedek batarya ve pervane gibi masrafları oluşuyor. Tam da bu yüzden bütçe ayarlaması yapmak hayati önem taşıyor.
Özellikleri ve uçuş süresi
Piyasada pek çok farklı markaya ait yüzlerce drone bulunuyor. Her birinin özellikleri ve uçuş süresi bir diğerine göre farklılık gösteriyor. Aldığınız ürüne göre ortalama 10 dakika ile 50 dakika arasında bir uçuş süresine sahip oluyorsunuz. Bu nedenle kullanıcıların amaca uygun drone modelleri arasında uçuş sürelerini mutlaka karşılaştırması ve kendine en uygununu seçmesi gerekiyor.
Drone’un kayıt altına alınması
Ne yazık ki bir drone satın almak sürecin tamamını oluşturmuyor. Federal Havacılık İdaresi (FAA) drone’ları insansız hava aracı olarak kabul ettiğinden, bu ürünlerin kayıt ettirilmesi gerekiyor. Türkiye’de ise yapmanız gerekenler oldukça basit. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı bir satıcıdan drone alırsanız, SHGM’nin online sistemi üzerinden kayıt yaptırmalısınız. Yurtdışından aldıysanız cihazın bilgilerini (üreticisi, marka ve modeli, seri numarası, üretim yeri ve tarihi, maksimum kalkış ağırlığı, İHA sahibinin T. (hotcanadianpharmacy.com) C. kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgileri ve adli sicil kaydı)üç gün içerisinde sisteme kaydettirmek zorundasınız. Aksi takdirde kullanıcılar ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabiliyor.