Herhangi bir dosya içeriğini PDF olarak yazdırmak; dosya içeriğinin çıktısını almak ya da farklı bir dosya türüne dönüştürmek yerine, PDF dosyası haline getirmek anlamına gelir. PDF olarak yazdırma işleminde, herhangi bir PDF çevirici kullanmadan, işletim sisteminin ya da kullanılan kelime işlemci uygulamalarının kendi bünyesinde bulunan özellikleri kullanarak, dosya PDF formatına dönüştürülür.
Bir PDF dönüştürücüsü ile PDF yazıcısını birbirinden ayıran en önemli ayrıntı; PDF yazıcısının bilgisayarda bir yazıcı gibi görünmesi ve yüklü yazıcılarla birlikte listelenmesidir. Bir dosyayı PDF yazıcıda yazdırmak demek; istenilen dosya içeriğinin bir kopyasının, PDF uzantılı dosya olarak kaydedilmesi anlamına gelir.
Bu haftaki yazımda; bilgisayara herhangi bir yazılım yüklemeden, ücretsiz ve hızlı bir şekilde, bir içeriğin nasıl PDF dosyasına dönüştürüleceğinden bahsedeceğim.
Bilgisayardaki Yerleşik Sanal Yazıcı
Kullanılan işletim sistemine göre değişiklik gösterse de, bilgisayara herhangi bir yazılım yüklemeden, bilgisayarda oluşturulacak sanal PDF yazıcı ile, içerikler PDF dosyasına dönüştürülebilir.
Windows 10’da PDF dosyası oluşturma
Windows 10 işletim sisteminde yerleşik olarak ” Microsoft Print to PDF” adıyla bir yazıcı bulunur. Bu yazıcıya kullanılan uygulamadan bağımsız olarak yazı gönderilerek, PDF formatında dosya alınabilir. Windows 10’da yerleşik PDF yazıcı kurulmamış ise, aşağıdaki adımlar takip edilerek kurulum gerçekleştirilebilir.
Windows ve R tuşlarına aynı anda basıldığında gelen “çalıştır” penceresine “control” yazılarak, “denetim masasına” geçiş yapılır.
Denetim masasında ” Aygıtlar ve Yazıcılar “ seçilerek, yeni yazıcıların eklenebileceği sayfaya ulaşılır.
Sayfanın üst kısmında ” Yazıcı Ekle” seçilerek, bilgisayara eklenebilecek yazıcıların listelendiği ekrana ulaşılır. Bu ekranda, “istediğim yazıcı listelenmiyor” seçilerek, ” Diğer seçeneklere göre yazıcı bul” ekranına ulaşılır.
Bu ekranda en altta, ” El ile yapılan ayarlarla yerel yazıcı veya ağ yazıcısı ekle” seçilerek devam edilir. Gelen ekranda, “Yazıcı bağlantı noktası seçin” seçilerek devam edildiğinde, yazıcı sürücülerinin yüklendiği pencereye ulaşılır.
Bu ekranda üretici kısmında ” Microsoft”, yazıcılar kısmında ” Microsoft Print to PDF” seçilip devam edildiğinde, yüklenecek PDF yazıcısına bir isim verilen ekran ile karşılaşılır. Bir isim vererek devam edildiğinde, artık Windows 10 işletim sisteminde istenilen içeriği PDF formatına dönüştürebilen bir PDF yazıcıya sahip olursunuz.
Linux’da PDF dosyası oluşturma
Linux işletim sisteminde bir doküman yazıcıya gönderildiğinde, doküman çıktısının hangi yazıcıdan alınacağı seçilirken, yazıcı kısmında PDF seçildiğinde, içerik PDF dosyası olarak kaydedilebilir.
macOS Safariden PDF dosyası oluşturma
macOS işletim sisteminde, Safari tarayıcısı üzerindeki herhangi bir web sayfasını PDF yazıcıdan almak için yapılacaklar oldukça basit. Sayfa üzerinde iken “Command + P” tuşlarına aynı anda basıldığında gelen yazdırma ekranında, Save as PDF seçilerek dosya PDF formatına dönüştürülebilir.
iOS (iPhone, iPad ve iPod touch) da PDF dosyası oluşturma
PDF olarak kaydedilmek istenilen web sayfasında paylaş butonu seçildiğinde, dosyanın hangi ortam ya da format ile paylaşılacağının seçilebileceği ekran ile karşılaşılır. Bu ekranda, ” PDF yarat” ya da ” Save to PDF Reader” seçildiğinde, bulunulan sayfanın tamamını kolayca PDF dosyası olarak kaydedilebilir.
Twitter takip için @salihertugrul