Bütün dünyanın pandemi ile mücadele ettiği şu günlerde doğa dostu teknolojiler de ön plana çıkıyor. Artık çevreyi korumak ve doğa dostu teknolojileri kullanmak hepimiz için bir zorunluluk. Peki ama teknolojiyle nasıl çevreyi koruyabiliriz, çevre dostu teknolojiler nelerdir? Bu hafta daha temiz bir gezegen için kullanabileceğimiz yeşil teknolojileri yazdım.
Çevre dostu teknoloji nedir?
Temiz teknoloji, yeşil teknoloji ve çevre teknolojisi olarak da bilinen çevre dostu teknoloji , enerji verimliliği ve zararlı atıkların azaltılması yoluyla çevrenin korunmasına yardımcı olabilir. Yeşil teknoloji yenilikçileri, insan faaliyetlerinin yeryüzündeki zararlı etkisini azaltmak için en son çevre bilimini ve yeşil kimyayı kullanıyor.
Yeşil teknolojideki son yenilikler
Teknoloji ve çevrenin yelpazenin zıt uçlarında olduğu düşünülse de, insanlar çevreyi teknolojiyle kurtarmanın yollarını arıyor. Dolayısıyla, ister yenilenebilir, yeşil enerji üretiyor, ister nesli tükenmekte olan türleri izlemek için sensörler kullanıyor, AI ve IoT gibi teknolojiler bizim için sürdürülebilir bir gelecek yaratmaya yardımcı oluyor .
Dünya ekosistemini koruyacak ve çölleşmeyi yavaşlatacak yeşil teknoloji hala gelişimin en erken aşamasında, ancak yenilenebilir enerji, su arıtma ve atık yönetimi gibi alanlarda ve ayrıca elektronik ve taşıtlar gibi günlük tüketici ürünlerinde çok sayıda heyecan verici yenilik hayata geçirilmiş durumda.
Çevre dostu teknolojiler günümüzde yaygın olarak aşağıdaki alanları kapsıyor:
– Geri dönüştürülmüş, geri dönüştürülebilir ve / veya biyolojik olarak parçalanabilir içerik
– Bitki bazlı malzemeler
– Kirletici maddelerin azaltılması
– Sera gazı emisyonlarının azaltılması
– Yenilenebilir enerji
– Enerji verimliliği
– Çok işlevli
– Düşük etkili üretim
– Nesli tükenmekte olan vahşi yaşamı korumak
Yeşil teknolojiyi destekleyen şirketler
Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri bir süredir çevre dostu teknolojilere yatırım yapıyor ve sunmuş oldukları dijital dönüşüm fırsatlarıyla artık daha az kağıt kullanır hale geldik. Diğer taraftan Dell ve Google gibi büyük şirketler, bitki bazlı ambalajlamadan geniş rüzgar çiftliklerine kadar uzanan projelerde çevre dostu teknolojiyle önemli adımlar atıyor. Örneğin Google , Oregon’daki Shepherd’s Flat rüzgar projesine 100 milyon dolarlık yatırım yapacağını duyurdu . Bu proje, 2012’de tam olarak faaliyete geçtiğinde ortalama 235.000 ev tedarik edecek. Teknoloji odaklı şirket özellikle projeyle ilgileniyor çünkü bu ilk olacak GE tarafından sağlanan doğrudan tahrikli türbinleri kullanmak.
Ancak rüzgar enerjisi Google’ın gözünde bulunan yenilenebilir tek enerji değil; şirket , Nisan 2011’in başlarında Kaliforniya çölündeki kamu hizmeti ölçeğinde bir elektrik santraline 168 milyon dolar yatırım yapacağını ve ayrıca Almanya’daki bir fotovoltaik çiftliğin yüzde 49 hissesini satın alacağını duyurdu . Bu tür yatırımlar, teknoloji devinin kendi enerjiye aç operasyonlarını daha sürdürülebilir şekilde güçlendirmesine yardımcı olabilir. Google’ın şu anda Mountain View, Kaliforniya’daki genel merkezinde 1,6 megavatlık bir güneş enerjisi tesisi bulunmaktadır.
Dell ise siparişlerini iletirken yeni ve sürdürülebilir bir paketleme stratejisi ortaya koydu. Üretilmek yerine yetiştirilen mantar bazlı ambalajlar, pamuk kabuğu gibi tarımsal atık ürünler kalıplara presleniyor ve daha sonra mantar yumurtası ile aşılanıp üretiliyor. Beş ila on gün içinde ortaya çıkan ambalaj kullanıma hazır hale geliyor ve çevreye zarar veren atıklar da azaltılmış oluyor. Mantar bazlı ambalajların en büyük avantajı biyolojik olarak parçalanabilir olması. Böylece strafor ve polietilen kullanımı da azaltılmış oluyor.
Akıllı teknolojilerle çevreye verilen zararı azaltabilirsiniz
Bütün dünya insanlarının ortak gündemi olan pandemi günlerinde artık insanlar doğaya uyumlu bir hayat tarzını benimsemek istiyorlar. Yeşil yaşamı ve daha az atığı savunan akıllı evler artık daha fazla popülerlik kazanıyor. Bu evler, günlük aktivitelerde enerji tasarrufu sağlamaya yardımcı olan gelişmiş sensörler üzerinde çalışıyor. Genellikle yenilenebilir bir enerji kaynağından güç alıyor, sürdürülebilir yaşama yardımcı olabilecek kararlar almak için evdeki insanların hareketlerini izliyorlar. Ayrıca, geri dönüşüm yöntemlerine sahip doğal atık yönetim sistemlerini kullanarak, daha az atık üretiyorlar.
Akıllı otomobiller ise geleneksel otomobil kirliliğinin azaltılmasına katkıda bulunan ve enerji tasarrufu sağlayan aynı hatlar üzerinde geliştirildi. Tesla Model 3 gibi elektrikli arabalar, enerjiyi otomobil parçalarına dağıtmada oldukça verimli olan şarj edilebilir pillerle çalışıyor. Yapılan araştırmalara göre, bu enerji tasarruflu arabaların motor gücünün yaklaşık % 62’sini araba tekerleklerine sağladığını, geleneksel arabaların ise toplam enerjinin yalnızca% 17-21’ini kullandığını ve böylece yakıtla çalışan normal arabalardan neredeyse üç kat daha verimli olduklarını söylüyor.