Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerİnovasyonDLSS 3.5 nedir? Neler sağlıyor?

    DLSS 3.5 nedir? Neler sağlıyor?

    DLSS 3.5 versiyonu sonunda hayata geçti. Işın izleme, GPU’lar her ne kadar gelişmiş olsa da en zorlu grafik işleme tekniklerinden biri olmaya devam ediyor. Yansımalara, kırılmalara ve çeşitli materyallerin fiziksel özelliklerine dayalı olarak nihai piksel renklerini hesaplamak çok fazla hesaplama gücü gerektiriyor.

    DLSS 3.5, ekrandaki her pikselde ışın izleme hesaplamaları yapmak yerine (piksel başına birden fazla ışınla) boşlukları doldurmak için yapay zekayı kullanıyor. Teknolojinin ardındaki isim olan NVIDIA ise buna “Ray Reconstruction (Yeniden Işın Yapılandırma)” diyor. Işın izleme efektlerine sahip çoğu oyun genel kaliteyi artırmak için zaten denoiser tekniklerinden faydalanmakta. Ancak görüntü yükseltme derin öğrenmeden yararlandığı gibi denoising de benzer şekilde fayda sağlayabilir. NVIDIA, Ray Reconstruction’ın farklı ışın izleme efektlerini tanımak için eğitildiğini ve en iyi sonucu elde etmek için hem zamansal hem de uzamsal piksellerden yararlandığını söylüyor.

    Işın izlemeli görüntü kalitesini iyileştiren Ray Reconstruction, elle ayarlanan denoiser’ları örneklenen ışınlar arasında daha yüksek kaliteli pikseller üreten NVIDIA süper bilgisayar eğitimli bir yapay zeka ağıyla değiştiriyor. Yani işin içinde yine yapay zeka var. Yeni teknoloji yapay zeka destekli nöral işleyicinin bir parçası olacak. DLSS 3’ten 5 kat daha fazla veri ile eğitilen DLSS 3.5, zamansal ve uzamsal verilerin kullanımı hakkında daha akıllı kararlar vermek ve üstün kaliteli yükseltme amacıyla yüksek frekans bilgilerini korumak için farklı ışın izleme etkilerini tanımlayabiliyor.

    Gerçek zamanlı bir oyun sırasında sunulabilecek olandan çok daha fazla hesaplama gücü gerektiren çevrimdışı işlenmiş görüntüler kullanılarak eğitilen Ray Reconstruction, küresel aydınlatma veya ortam tıkanıklığı gibi eğitim verilerinden aydınlatma modellerini tanıyor ve siz oynarken bunları oyun içinde yeniden oluşturuyor. Nihayetinde ise elle ayarlanmış denoiser’lara göre daha gelişmiş sonuçlar elde ediliyor.

    Siyah noktalar, orijinal görüntünün bir parçası olmayan, rastgele parlaklık ve renk değişimleriyle meydana gelir. Görüntü işleme alanında yaygın olarak karşımıza çıkan bu karıncalanmanın giderilmesi “denoising (istenmeyen nesnelerden arındırma, temizleme)” olarak bilinir.

    Denoising sürecinde grafiklerden ve render’lardan istenmeyen noktaları gidermek için gelişmiş algoritmalar kullanılmakta. Bu algoritmalarla birlikte görüntülerin kalitesi büyük değişime uğrayabilir. Eğer denoising teknolojisi olmasaydı fotogerçekçi görseller yaratmak, bunları kullanmak pek mümkün olmayacaktı.

    Bilgisayar grafiklerinde kullanılan görüntülerde hem saf görseller hem de karıncalanmalar bulunabilir. Bahsettiğimiz gibi, bu noktalar görüntülerin netliğini azaltır, keskinlik ortadan kalkar. Arındırma işlemi gerçekleştikten sonra finalde istediğimiz net görüntü kalır, istenmeyen noktalar kaybolur. Bir görüntüyü denoize ederken kenarlar, köşeler, dokular ve diğer keskin yapılar gibi görsel ayrıntıları ve bileşenleri korumak da önemlidir.

    Ray Reconstruction ve DLSS 3.5’in RTX 2000, RTX 3000 ve RTX 4000 serisi tüm RTX ekran kartlarıyla kullanılabileceğini tekrar hatırlatalım. Eğer RTX markalı bir GPU’nuz varsa ve DLSS 3.5’i destekleyen bir oyun oynuyorsanız bu özellikten faydalanabilirsiniz.

    Aynı zamanda, bunun yalnızca ışın izleme efektleri kullanan oyunlara fayda sağladığını ve oyunların DLSS 3.5’i benimsemesini gerektirdiğini de açıkça belirtelim. DLSS 3.5 tüm RTX GPU’larda çalışabilirken, AMD ve Intel GPU sahipleri her zaman olduğu gibi DLSS’nin avantajlarından faydalanamayacak. DLSS 3 ile gelen Frame Generation teknolojisi yalnızca RTX 4000 serisi kartlada çalışıyordu. DLSS 3 ise hem 4000 serisi hem de daha eski serilerle uyumlu.

    DLSS 3.5 bu sonbaharda çıkacak ve destekli ilk oyunların listesi şöyle: Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, Portal with RTX ve Alan Wake 2. Evet oyunların listesi şu anda çok kısıtlı, ancak önümüzdeki aylarda sayının artmasını bekliyoruz. Ek olarak, NVIDIA’nın Omniverse platformu, Chaos Vantage ve D5 Render için de destek sağlanacak.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN