Son yıllarda video kameralar ve video düzenleme yazılımlarında büyük gelişmeler yaşandı. Hollywood filmlerinde gördüğümüz çekim tekniklerini, efektleri ve diğerlerini yapabilmemizi sağlayan kısacası profesyonel videolar üretmemizi sağlayan birçok yenilik hayatımıza girdi. Bu yeniliklerden birisi de eskiden milyonlarca dolarlık aletlerle yapılabilen kamera stabilizasyonu. Bu konuda öncü şirketlerden biri olan DJI, Osmo modeliyle dikkatleri üzerine topladı. 4K video çekebilen, zoom yapabilen ve neredeyse mükemmel sayılabilecek stabilizasyonuyla hem profesyonellere hem de amatörlere hitap eden bir ürünle deyim yerindeyse taşları yerinden oynattı. Son olarak geçtiğimiz yılın sonunda piyasaya sunduğu küçük boyutlarıyla mükemmel sonuçlar sağlayan Osmo Pocket modeliyle özellikle YouTube gibi platformlar için video üreten kişilerin gönlünü kazanmayı başardı. Bu yazımızda Dji Osmo Pocket’in özelliklerini kısaca sizlere aktarmaya çalışacağız.
Kusursuz 4K video
DJI Osmo Pocket, DSLR kamera ve sarsıntıları önlemek için büyük bir gimbal taşımaya gerek kalmadan 4K video çekebilmenizi sağlayan cebinizde taşıyabileceğiniz kadar küçük bir cihaz. Yürürken ya da hızlı hareket ederken videonuzun sarsıntısız bir şekilde kaydedilmesine ve çeşitli çekim teknikleri eklenebilmesini sağlıyor. Ayrıca hareketli bir nesneyi kolayca takip edebilmenizi ve pan yapabilmenizi sağlıyor. Kısacası bir zamanlar Hollywood filmlerinde milyonlarca dolarlık aletlerle yapılan işi cebinize sığdırıyor demek mümkün.
Birçok kişi çeşitli açılardan Osmo Pocket’i GoPro’nun Hero 7 cihazıyla karşılaştırıyor ancak her ikisi de görüntü stabilizasyonu sağlasa da iki kameranın kullanım alanları bence çok farklı.
Osmo Pocket, büyük gimbal’ların yapabildiği her şeyi rahatça yapabiliyor. Hareket takibi, yüz takibi, panaromik fotoğraf çekimi, hareketli time lapse hepsi avucunuzun içinde. Elektronik imaj stabilizasyonu ile karşılaştırıldığında çok daha iyi sonuç veriyor. Biraz önce de belirttiğimiz gibi 121,9 x 36,9 x 28,6 mm ölçüleri ve 116 gr ağırlığıyla şu an kullanılan akıllı telefonların neredeyse yarısı kadar bir büyüklüğe sahip. Kısacası kılıfıyla birlikte taşıması inanılmaz kolay. Bizim gibi sürekli haberden habere koşan kişilerin işini büyük ölçüde kolaylaştırıyor bu hafifliğiyle. Bunun yanında tek elle rahatça kullanılabilme ve eliniz terlediğinde elinizden kaymasını önleyen bir tasarıma sahip. Bir inçlik ekranı üzerinden kontrollerin çoğunu rahatça yapabiliyorsunuz ancak ekran çok büyük olmadığından netlik gibi konularda çok fikir sahibi olamıyorsunuz. Telefonunuzu takarak kullandığınızda bu sorun ortadan kalkıyor ama küçüklük avantajı da ortadan kalkmış oluyor.
DJI Osmo Pocket gayet şık bir koruma kılıfıyla birlikte geliyor ve cihazın ne ağırlığını ne de boyutunu aşırı derecede büyütüyor. Kolayca cebinize sığabiliyor. Ayrıca akıllı telefonu bağladığınız aparat için de boşluğu bulunuyor. Bu sayede aparatı sürekli çıkarıp takmak zorunda kalmıyorsunuz. Biraz önce bahsettiğimiz aparatla telefonu fiziksel olarak Osmo Pocket’e bağlayabiliyorsunuz. Cihazın firmware güncellemeleri de telefonunuza yüklediğiniz uygulama ve bu fiziksel bağlantı sayesinde yapılabiliyor. Bağlantı fiziksel olduğundan dolayı video tamamen gerçek zamanlı olarak telefonunuzun ekranına yansıyor. Telefondan verdiğiniz komutlar da hiçbir gecikme olmadan cihaza aktarılıyor. Bu açıkçası büyük bir avantaj. Android ve iPhone için cihazın içinden iki ayrı aparat çıkıyor.
WiFi bağlantısı, harici mikrofon bağlantısı ve tripod bağlantısı için ayrı eklentiler satın almanız gerekiyor. Açıkçası bu bizi pek mutlu etmese de cihazın mümkün olduğunca kompakt tutulması için bu şekilde bir yaklaşım izlendiğini düşünüyoruz. Ayrıca bu eklentilerin fiyatı biraz daha makul olsaydı daha iyi olabilirdi.
DJI Osmo Pocket’in dahili mikrofonu özellikle iç mekanlarda çok iyi iş çıkarıyor. Gelen güncellemelerle çok daha da iyi hale geldi. Çoğunlukla harici bir mikrofon takmayı gerektirmediğini söylemek mümkün. Ancak rüzgarlı ve çok gürültünün olduğu yerlerde harici mikrofona ihtiyaç duyabilirsiniz.
Kameranın üzerinde bulunan açma kapama düğmesine iki defa bastığınızda kameranın kafası kendini yeniden merkeze alıyor. Düğmeye üç defa bastığınızda ise cihaz selfie moduna geçiyor. Selfie modunda yüz takibi yapabiliyor.
Kamera özellikleri
DJI Osmo Pocket’in 1.2/3 sensörü bulunuyor ve 100 Mbps maksimum bitrate’e sahip. Diyafram açıklığı ise f/2.0. Kısacası şu an piyasada bulunan akıllı telefonlarla karşılaştırıldığında kağıt üzerinde çok daha iyi özelliklere sahip. Optik Görüntü Stabilizasyonu (OIS) ve Elektronik Görüntü Stabilizasyonu (EIS) gibi özelliklere ihtiyaç duymadığından bunu mekanik olarak yapabildiğinden çok daha sarsıntısız ve düzgün görüntü sağlıyor. Görüntü açısı 80 derece, geniş açı özelliği yok bu yüzden kenarlarda herhangi bir sorun oluşmuyor ayrıca renkler de çok daha doğru. Cihazla 60 fps 4K video çekebiliyorsunuz. 1080p’de ise 120 fps ile video kaydı mümkün. Elbette DSLR kamera ve gimbal ikilisiyle görüntü açısından çok daha iyi sonuçlar almak mümkün ancak taşıma kolaylığından dolayı birçok kişinin birçok işte Osmo Pocket’i tercih edeceği açıkça ortada. Özellikle arka plan görüntüleri alırken ya da hızlıca bir fuarı çekerken kullanım kolaylığı ve görüntü kalitesi oranı sayesinde ilk seçim olacaktır diye düşünüyoruz.
Ses kalitesi
Biraz önce bahsettiğimiz gibi DJI Osmo Pocket’in mikrofonu birçok durum için oldukça yeterli. Gürültünün çok olmadığı iç mekanlarda hem sizin sesinizi hem de ortam sesini gayet makul bir şekilde alabiliyor. Ancak gürültünün çok olduğu ya da rüzgarlı ortamlarda iş biraz değişebiliyor. Yine de harici mikrofonla kullanmak mümkün elbette. Harici mikrofon takılabilmesini sağlayan aparatı aslında çok pahalı değil. Hali hazırda harici mikrofonunuz ya da yaka mikrofonunuz varsa bu eklentiyi satın alarak daha kaliteli ses kaydı alabilmeniz mümkün. Cihazı ilk aldığımda ses kalitesinde bazı sıkıntılar vardı ancak firmware güncellemeleriyle bu durum büyük ölçüde düzeldi. Son firmware ile harici mikrofon simgesi de eklendi. Elbette DSLR makinelerdeki gibi harici mikrofonun sesini kontrol edebilme mümkün değil şu an için. Belki ileride firmware güncellemesiyle bu da gelebilir.
Fotoğraf çekimi
DJI Osmo Pocket ile 12 MP jpeg ve raw fotoğraf çekmek mümkün. Oldukça iyi sonuçlar verebiliyor. Özellikle panaromik fotoğraf söz konusu olduğunda mükemmel denebilecek sonuçlar alabiliyorsunuz. Elbette DSLR kalitesinde fotoğraflar beklemeyin. Ancak şu an piyasadaki birçok akıllı telefondan çok daha iyi fotoğraf çektiğini söylemek mümkün.
Time Lapse ve Hareketli Time Lapse
Osmo Pocket’in en güzel özelliklerinden biri herhangi bir ekstra donanıma gerek kalmadan Time Lapse ve Hareketli Time Lapse video çekebilmenize izin vermesi. Osmo Pocket’in ekranı üzerinden iki noktadan, uygulama üzerinden ise dört farklı noktadan hareketli Time Lapse videosu çekebiliyorsunuz. Cihazda önceden ayarlanmış Time Lapse yolları bulunuyor ve gayet iyi işe yarıyor. 3 saniye ila 60 saniye arasında 5 dakika, 10 dakika, 20 dakika, 1 saat, 5 saat ve sonsuz ayarları var. Sonsuz ayarında hareketli Time Lapse çekilemiyor. Time Lapse esnasında çekilen fotoğrafları bilgisayarınıza aktarabiliyor ve düzenleyebiliyorsunuz.
Yavaş video çekimine gelince çok başarılı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Açıkçası birçok telefon bu konuda Osmo Pocket’den daha iyi iş çıkarabiliyor. 1080p’de 120 fps çekim yapabiliyor. Hiç yoktan iyidir demekten başka bir şey kalmıyor bize. Yüz takip etme konusuna gelince DJI gerçekten bu konuda iyi iş çıkarmış. Selfie moduna geçtiğinizde kamera sizi hareket sınırlarının dışına çıkmadığınız ve kandırmak için abuk subuk hareketler yapmadığınız sürece gayet kusursuz bir şekilde takip ediyor ve güzel bir etki yaratıyor. Yüz takibinin 4K 60 FPS’de çalışmadığını belirtmekte fayda var.
Hikaye Modu
Hikaye çılgınlığına artık DJI da katıldı. Instagram, Facebook, Whatsapp neredeyse her yerde artık hikayeler var. DJI da hikaye moduyla kullanıcıların kendi hikayelerini yayınlayabilmelerine olanak tanıyor. Önceden belirlenmiş ayarlarıyla kullanıcılar ilginç hikayeler oluşturup bunları Instagram ve diğer yerlerde yayınlayabiliyorlar.
DJI Mimo uygulaması
DJI, Osmo Pocket için Mimo adını verdiği özel bir uygulama geliştirmiş. Kullanımı oldukça kolay olan uygulamayla cihazın kendi ekranında bulunmayan çeşitli ayarlar ve işlevlere erişebiliyorsunuz. Ayrıca firmware güncellemesi de uygulama üzerinden yapılıyor. Uygulamanın gayet başarılı olduğunu söylemekte fayda var.
Pil Ömrü
DJI Osmo Pocket’te 875 mAh kapasiteli bir pil bulunuyor. Bizim yaptığımız çekimlerde 1080p 30 fps ile bir buçuk saatin üzerinde kullanım ömrünü gördük. Kafa hareketleri ne kadar çok olursa ve çözünürlük ne kadar yüksek olursa pil tüketimi de o kadar hızlı oluyor. Gün boyu dışarıda olacaksanız yanınıza bir taşınabilir bir harici batarya almanızda fayda var.
Sonuç olarak açıkçası boyutları ve kullanım kolaylığıyla DJI Osmo Pocket beni oldukça etkiledi. Gittiğim gezilerde, basın toplantılarında ve diğer yerlerde yanımdan ayırmadığım en önemli araçlardan biri haline geldi.