Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    SağlıkDijital sağlıkta yeni teknolojiler

    Dijital sağlıkta yeni teknolojiler

    Eğitiminiz, kariyeriniz, işiniz, arkadaşlarınız, sosyal çevreniz, hepsi önemli ancak hepsinin başında da en önemli olarak sağlık geliyor. Her sektöre değen teknoloji bu alanda da önemli buluşlara imza attı. İşte giyilebilir sağlık çiplerinden biyoyazıcıdan çıkan organlara ve akıllı yara bandına kadar dijital sağlıkta yeni teknolojiler…

    Günümüzde insanların çoğu sağlıkla ilgili merak ettikleri konuları bir doktora danışmanın yerine internette araştırıyor. Forum sitelerinde, sosyal medya hesaplarında ve bloglarda kişilerin yaşadıkları sağlık sorunları, aynı sağlık sorunları olanların mesajları, öneriler, yapılması gerekenler, gidilen hastaneler ve tavsiye edilen doktorlar konuşuluyor. Yapılan araştırmalara göre insanların yüzde 42’si internette içinde sağlık kelimesinin geçtiği paylaşımlara bakıyor. Yaklaşık 3’te 1’i sağlıkla ilgili tartışmalara katılıyor ve yüzde 25 oranında kişi ise sağlık ile ilgili video izliyor. Yüzde 30’u sağlıkla ilgili olayları ve etkinlikleri desteklerken yüzde 23’ü arkadaşlarının ve yakınlarının sağlıkla ilgili deneyimlerini takip ediyor. Yüzde 20’si ise online bir sağlık formuna katılıyor.

    Giyilebilir sağlık çipleri
    Akıllı gözlük ve saat gibi cihazlarla hayatımıza giren giyilebilir teknolojiler, sağlık ve tıp alanında da karşımıza çıkıyor. Bu alanda geliştirilen uygulamalardan biri de Xerox PARC ile Smart Design şirketlerinin ortaklaşa yürüttükleri basılı elektronik devreler içeren giyilebilir sağlık çipleri… Bu bantlar insan vücuduna bir yara bandı gibi yapıştırılarak kullanılıyor. Giyilebilir sağlık çipleri tedavi sürecinde kişinin yaşamsal verilerini mekandan bağımsız her ortamda kontrol edecek. Çipler, hasta kişilerin sağlık verilerini anlık olarak doktoruna iletecek, acil durumları önceden sezerek kişiyi uyaracak, istenirse düzenli kullandığı ilaçları vücuduna enjekte edecek. Geliştirilen bu teknolojinin yakın gelecekte nasıl hayata geçirileceğini örneklerle anlatan Xerox PARC bilim insanları, doktorların içeriğini belirlediği ve programladığı basılı elektronik devre reçetelerini, eczanelerin 3D yazıcılarıyla basarak hastanın vücutlarına yerleştireceğini söylüyor. Eczanelere de yeni bir işlev kazandıracak olan bu teknoloji, ilaç kullanımlarındaki insan hatasını da minimuma indirecek. Özellikle antibiyotikler gibi doğru zamanlama ile alınması gereken ilaçların kullanımında ortaya çıkan sorunlar da çözülecek. Akıllı sağlık çipleri, örneğin kalp ritim bozukluğu olan bir hastanın kalp atış hızını ve EKG’sini doktorların anlık olarak uzaktan takip etmesini sağlayacak. Kişi hastaneye yatmadan evinden takip edilirken, anlık meydana gelen bir sağlık bozukluğunun ilk belirtileri de basılı elektronik çip tarafından anında hastanın doktoruna uyarı olarak gönderilecek.

    Enfeksiyonlar erken teşhis edilecek
    University of Bath’in geliştirdiği akıllı bandaj, dışarıdan sıradan bir yara bandı gibi gözüküyor ancak içerisinde enfeksiyonları erken teşhis edebilecek özel bir teknolojiyi barındırıyor. Bantı vücudunuza jel yardımıyla yapıştırdığınız zaman, tüm enfeksiyonlara karşı kendinizi koruma altına alıyorsunuz. Eğer vücudunuza bakteri odaklı zararlı oluşumlar temas ettiyse, bantın üzerinde bulunan floresan eklentisi yeşil renge dönüşüyor. Siz de bu durumda erkenden önlem alabiliyorsunuz.

    Yazıcıdan organ çıkacak
    Son zamanların en heyecan verici teknolojileri arasında yer alan üç boyutlu yazıcılardan biyoyazıcıların da sağlık sektöründe önemli bir yeri var. Canlı vücuduna ait organ ve dokuların inşası için geliştirilen biyoyazıcılarda, biyomürekkep olarak hücre, doku veya ortam sıvısı kullanılıyor. Canlı dokuları ve organları yeniden inşa etmekte kullanılan biyoyazıcılarda, şu an kalp kapakçıkları, damarlar ve sinir dokularının yeniden inşası konularında çalışmalar yapılıyor. Biyoyazıcı üreten şirketler de bu alanda oldukça başarılılar. Şimdiye kadar hayata geçirilen örneklerin başında bir tavuktan alınan hücreleri kullanarak damar ve kalp dokusu üretilmesi var. Aynı şekilde bir insan damarının biyoyazıcıdan üretilmesi de başarılı örnekler arasında yer alıyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN