İnternet ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımız da dijitalleşmeye başladı. İletişim başta olmak üzere; pek çok ihtiyacımızı artık internet üzerinden gerçekleştiriyoruz. Dijtal dünyamızda hem üretici hem de tüketici durumdayız. Her gün ekosisteme kendimiz hakkında yeni bir bilgi kırıntısı bırakıyor, üretilen bilgileri de tüketiyoruz.
Kendimizi ifade etmek ve tanıtmak için çoğumuz yoğun olarak interneti ve sosyal medyayı kullanıyoruz. Ancak kişisel markalaşma ve fikirlerini başkalarına ulaştırabilmek için paylaşılan içerikler hızla kopyalanıp, telif hakları açısından hak kaybına neden olabiliyor. Dijital dünyanın fikri mülkiyet açısından yarattığı dezavantajları gidermek üzere hayata geçirilen Tasdix uygulaması; sanatçıların, yazarların ve özgün projeler üretenlerin haklarını korumak için hizmet veriyor.
Tüm eserler güvence altında
Artık bilgisayar ortamındaki dokümanların, elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteren, herhangi bir uyuşmazlıkta delil niteliği sağlayan Tasdix ile tüm eserler e-ortamda güvence altında.
Tasdix ne işe yarıyor?
Basit bir ifadeyle Tasdix, yaratıcı çalışmaların çalınmasını, kopyalanmasını veya izinsiz kullanılmasını önlüyor. Tasdix ile resimden fotoğrafa, yazılı eserlerden moda tasarımlarına, edebiyattan müziğe, yazılımdan sanata kadar tüm fikri mülkiyet hakları ve her türlü yenilik korunuyor.
Mahkemede delil olarak kullanılabiliyor
Tasdix, bilgisayar ortamındaki verilerin elektronik olarak damgalandığı zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını gösteriyor. Herhangi bir uyuşmazlıkta da mahkemede delil olarak kullanılabilecek bir zaman damgası uygulaması. Tasdix kullananlar arasında sanatçılar, senaristler, bestekârlar ve yazılımcılar gibi birçok meslek grubu mevcut.
15 binden fazla kişi kullandı, 50 bine yakın eser koruma altına alındı
Dijital bir çağda yaşıyoruz. Dolayısıyla bu çağın nimetlerinden faydalanarak yaratıcı içerik üretenler kendilerini tanıtmaları açısından çok elverişli olanaklara sahip. Bu nimetler sadece üreten açısından geçerli değil maalesef. İnternet çağının kolaylıkları emek hırsızlarının eserleri asıl sahiplerinin izinleri dışında kullanılmasını kolaylaştırıyor. Tasdix de dijital çağa ayak uyduran ve eser üretenlerin 7/24 ulaşabilecekleri bir platform. Tasdix’in 15 bini aşkın kullanıcısı var ve 50 bine yakın eseri koruma altına almış durumda
Kimler veya hangi meslek sahipleri kullanmalı?
Aslında bu çözümü herkes kullanabilir. Aklınıza gelebilecek her tür çalışmayı koruyabiliyor. Çalışmaları fikri ve sınai mülkiyet kapsamında sayılabilecek kişiler ile ticari sırlarını korumak isteyen her kurum, her birey Tasdix’i kullanabilir. Edebi eser, makale, senaryo ya da şiir yazanlar, müzisyenler, şarkı sözü yazarları, reklam ve film müziği bestecileri, DJ’ler, mimarlar, blog ve Web site sahipleri, fotoğrafçılar, CD, video, oyun üreticileri, hukuk büroları, reklam ajansları, çeviri büroları, yazılım firmaları, yayınevleri, mali müşavirlik büroları, meslek birlikleri, avukatlar, bilim adamları, araştırmacılar, doktorlar, sağlık kuruluşları, öğrenciler, iş fikri veya icat sahipleri bu uygulamayı kullananlar arasında.
Nasıl kullanılıyor?
Tasdix’i kullanmak çok basit. Yapmanız gereken şey, Tasdix.com’a üye olup Tasdix masaüstü programını bilgisayara yüklemek. Sonrasında tüm Tasdix’leme işlemleri bilgisayardan kolayca yapılabiliyor. Tek tıkla, boyut ve dosya formatından bağımsız, düşük maliyetle fikirlerinizi koruma altına alabiliyorsunuz. Üstelik bilgileri kimseyle paylaşmadan, mesai saatleri ya da tatil günlerine bağımlı olmadan. Yerinizden bile kalkmanıza gerek kalmadan ilgili belgeleri, dokümanları bilgisayarda Tasdix’leyebilirsiniz.
Sizin fikriniz üzerinden başkası kazanç sağlamasın
Aslında konumuzun çoğu kişinin gözünden kaçan başka bir boyutu daha var. Online hayat bizi her an dünyaya bağlıyor, bilgiye erişimi kolaylaştırıyor ama bir yandan da korumaya ihtiyaç duyulan bilgilerimizi savunmasız bırakıyor. Bu durum, fikir hırsızlığı olaylarını artırırken istenmeyen sonuçlara da neden olabiliyor. Fikri mülkiyeti bize ait olan, emek verdiğimiz eserlerin veya çalışmaların üçüncü şahıslar tarafından çalınması ya da izinsiz kopyalanması durumunda neleri kaybettiğimizin farkında mıyız?
Farkında değiliz ama itibarımızı da sarsıyorlar
Her şeyden önce kurum ya da kişi olarak itibarımız olumsuz etkilenir. Bireysel veya kuruma ait web sitemizin olduğunu düşünelim ya da bloğun var diyelim, bunların trafiği azalır, ziyaretçi sayıları olumsuz etkilenir. Sosyal medya takipçileri azalır. Arama motorlarındaki sıralamalarda geride kalınır. Rekabetin yoğun olduğu bir ortamda gerilere düşülür. İnsan kaynağı, sermaye, zaman yatırımı yaptığımız projelerimiz çöpe gider.