Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımDijital eğlencenin yeni adı: Kodi

    Dijital eğlencenin yeni adı: Kodi

    Akıllı televizyonlar, kablosuz hoparlörler, Apple TV ve Android TV kutuları derken, her evde çok sayıda internetten ya da ağ üzerinden yayın destekleyen cihazlar mevcut hâle geldi. Tek eksiğimiz film, dizi, fotoğraf, müzik gibi verileri tek bir noktada toplayabilen bir çözüm. Kodi, TV dahil her şeyi derleyip toparlayabilecek altyapıyı sunuyor, fakat ülkemizde hâlen çok yaygın değil. Kendi evimde ve bilgisayarımda kullandığım bu yazılımın kısa bir incelemesini yaparak sizlere tanıtmak istedim.

    Tüm multimedya içerikleri tek noktada toplayarak pratik bir çözüm elde etmek hepimizin isteği, fakat bunu yapabilecek cihazlar genellikle kendi standartlarını dayattığı ya da altyazı desteği olmadığı için işimize yaramıyor. Bu tip konuları uzun süredir takip ettiğim için, çeşitli multimedya kontrol kutularından Windows Media Center’a, DVD oynatıcılardan Android çubuklarına, Apple TV’den Chromecast’e olan yolculuk devam ederken, birçok açıdan en pratik çözümü sunan Xbox Media Center da Kodi’ye dönüştü.

    KODİ NEDİR?

    Kodi, temel olarak TV, video, müzik, fotoğraf gibi içerikleri tek bir noktada toplayabilen açık kaynaklı bir yazılım. Android, iOS (jailbrek ile) gibi mobil platformlarda, Windows, Linux ve Mac’te çalışabiliyor.

    Hangi cihazda olursa olsun, var olan depolama alanının yanı sıra, cihaza bağlanan bir diskteki ya da ağdaki ve internetteki içeriklere erişebiliyor. En güzel yanı ise kütüphane sistemi olması. Yani diskte dizilerin olduğu klasörü cihaza tanıttıktan sonra, gerekli eklentiler bir kez kurulduysa bu klasörleri otomatik tarayarak değişimleri haber verebiliyor. İzlenen bölümleri takip ederek yeni bölümler çıktığında size haber verebiliyor. Diziyi sezonlara ve bölümlere göre ayırabildiği gibi istenen dilde altyazıları da otomatik olarak indirebiliyor.

    TV kartı olan bir sistemde TV’yi de tanıtabileceğiniz sistem, böylece yazılımdan çıkmadan her tür medyaya erişim olanağı sunuyor. EPG (Elektronik Program Rehberi) desteği de TV’deki yayınların saatini önceden görebilmeyi, ayarlayarak kayıt etmeyi ve yayın detaylarına ulaşmayı sağlıyor.

    Dizilere benzer şekilde, filmler için de kullanabileceğiniz yazılım, yönetmene, oyuncuya, türe, seneye göre detaylı aramalar yapabilmesiyle fark yaratıyor. Dizi ve filmlerin afişlerini de gösterebilen Kodi, müzik ve fotoğraf kütüphaneninizi de düzenleyebiliyor.

    EN İYİ KODİ EKLENTİLERİ NEDİR?

    Açık kaynaklı bir yazılım olduğundan ve Xbox Media Center döneminden kök aldığından, binlerce eklenti bulmak mümkün. Bunlarla web tarayıcı açabilir, hava durumu görebilir, haberleri okuyabilir, film ve dizileri indirebilir, hatta otomatik indirebilir, eski oyunları bile oynayabilirsiniz. Kısaca, imkânlar geniş.

    Peki bunu nasıl bir cihazda kullanmak mantıklı? Açıkçası bu sistemi nereye bağlayacağınızla alakalı bir durum. Ancak hangi cihazda olursa olsun, bir NAS (ağ destekli depolama cihazı) ile kullanmanız iyi olabilir. Böylece hem her cihazdan verilere ulaşabilir hem de dosyaları Kodi üzerinden otomatik olarak buraya indirtebilirsiniz.

    Exodus, Covenant, Genesis, Elysium gibi video uygulamaları, aslında internette izlenebilen içeriklerin çoğuna erişim sağlıyor. Böylece bulabileceğiniz herhangi bir paralı hizmetten daha geniş bir arşiv elinizin altında oluyor.

    Arama yaparak bu içeriklere ulaşabileceğiniz gibi, kendi koleksiyonunuzu oluşturmanız mümkün. Yeni bir şeyler keşfetmek isteyenler için de bu uygulamalarda çeşitli seçenekler bulunuyor. Örneğin o an insanların izlediklerini, en yüksek puan alanları ve en son eklenenleri görebilirsiniz.

    Görüntü kalitesini, altyazılı olup olmadığını da seçebileceğiniz filtrelere ek olarak, Real Debrid gibi ücretli hizmetler satın alarak daha kaliteli görüntüye sahip yayınları da izleyebilirsiniz.

    İnternette arama yaptığınızda en çok video için kullanıldığını görebileceğiniz Kodi için birçok uluslararası yayının ve hizmetin de uygulaması var. Örneğin BBC iPlayer, YouTube, PS Vue, ITV gibi eklentiler en popülerler arasında yer alıyor. Dizi ve filmlerin yanı sıra, çizgi film ve diziler, animeler ve spor içerikleri konusunda bolca eklenti bulabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN