Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDijital dünyada 2017’nin dikkat çeken isimleri

    Dijital dünyada 2017’nin dikkat çeken isimleri

    Yılın sonuna doğru gelirken ben de buradaki köşemde 2017’nin enlerini değerlendirmeye devam ediyorum. Bu hafta dijital dünyada yılın en çok konuşulan isimlerini bir araya getirdim. Tabii yılın gelişmeleri gibi bu isimleri de belirlerken çıkış noktam gerek iş dünyasının gerekse tüketici olarak bizlerin yıl boyunca üzerinde en fazla durduğu konu başlıkları oldu. Bir kez daha kısaca hatırlatmam gerekirse; bu yıl dijital dünya üzerine içerik üretenlerin üzerinde en fazla durduğu konu başlıkları; yapay zeka, robotik teknolojiler, blockchain, kripto paralar, espor, fintech, influencer’lar, data temelli eğlence platformları idi. Bu yeni nesil başlıklar bu tarz “yılın enleri” listelerinde yavaş yavaş dinazor diye tabir edebileceğimiz isimleri eliyor, bence en güzel haber bu. Şimdi bu başlıkları referans alarak oluşturduğum dijitalde yıla damgasını vuran isimler seçkimin detaylarına bakabiliriz.

    Lee “Faker” Sang-hyeok
    Bu yıl espor patladı gitti dersek abartmış olmayız. Markalar dünyasının da bir numaralı gündemi olan ve ciddi yatırımlar alan espor konusunda yıl boyunca olan gelişmeleri MediaTrend üzerinde de paylaştık. Yeni neslin ilgi odağı olan bu dünyanın da elbette kendine özgü yıldızları var. Geçtiğimiz yıl globalde espor ekosisteminin en başarılı ismi kim diye baktığımızda ise karşımıza Lee Faker Sang çıkıyor. 3 kez dünya şampiyonu olan tüm zamanların en popüler League of Legends oyuncusu bu yıl “yılın espor oyuncusu” ödülünü de kazandı. 2013, 2015 ve 2016’daki şampiyonluklar ve şimdiye kadar kazandığı sayısız ödül ile Faker 2017’ye damgasını vuran isimlerden oldu.
    Elon Musk
    Elektrikli arabalar, uzay roketleri, güneş enerjili sistemler.. Kulağa çılgınca gelen tüm bu işlerin mimarı son günlerde dünyanın tartışmasız 1 numaralı ismi olan Elon Musk. 45 yaşındaki Musk, kendi tasarladığı Black Mirror konseptli bu dünyanın parlayan yıldızı. Belki de bir anket yapılsa dünyayı değiştireceğine inanılan yegane kişi olabilir Musk. Bu yıl özellikle yapay zeka konusunda Zuckerberg ile girdiği tartışmalarla gündemden düşmeyen Musk’ın Tesla’sının yıl içinde piyasa değerinin Ford’u geride bırakması ünlü girişimcinin başarısını perçinlemiş durumda. Musk’ın Türkiye ziyaretinin de medyamızda günlerce gündemden düşmediğini de hatırlatalım.
    Evan Spiegel
    Evan Spiegel için Snap şirketinin ardındaki kararlı ve gizli güç diyebiliriz. Durum böyle olunca tüm gözler 26 yaşındaki CEO’ya çevriliyor. Yaptığı her inovasyonun rakiplerince taklit edildiği bir platformu yöneten Spiegel, benzer diğer tüm servisler kullanıcıları mümkün olduğunca fazla paylaşım yapmaya teşvik ederken Snapchat’te gizlilik ve güvenlikten asla vazgeçmiyor. Spiegel, bu kararlılık ile yeni neslin ruhunda olan mahremiyeti zamanı gelince on ikinden vuracağından emin. Bu yıl 22 milyar dolar hedeflemeyle halka arz edilen Snapchat’ten gelen en önemli yenilik artırılmış gerçeklik odaklı bir uygulama olan Lens Studio olmuştu. Spiegel’den önümüzdeki yıl da rakiplerini kıskandıracak yenilikler bekliyoruz.
    Vitalik Buterin
    Bu yılın tartışmasız en önemli gündemi kripto paralar oldu. Tabii bu hikayenin esas kahramanı bitcoin ve hala kim ya da kimlerin olduğunu bilmediğimiz kurucusu Satoshi Nakamoto. Bitcoin yaratıcısı gizemini uzun süre daha koruyacak gibi görünse de bu dünyanın parlayan diğer yıldızı Ethereum ve genç yaratıcısı Vitalik Buterin’in başarısı da yadsınamaz. Bitcoin’in ardından dünyanın en değerli kripto parası olan Ethereum’un bir yıl önceki değeri 1 milyar dolar iken bu yılın sonuna doğru hızla yükselerek 30 milyar dolara ulaştı. Bu başarı Rus yazılımcıyı yılın en önemli isimlerinden biri yapıyor.
    Brian Armstrong
    Bitcoin ile birlikte 2017’nin diğer önemli gündemi kripto paraların üzerinde çalıştığı teknoloji olan Blockchain idi. Ve bu alanda hayata geçen işler sektöre yön vermesi ve ilham kaynağı olması açısından çok önemli idi. Bunların başında şüphesiz blockchain endüstrisinin ilk unicorn’u olan Coinbase ve şirketin kurucusu Brain Armstrong geliyor. Ağustos ayında 100 milyon dolara ulaşan şirketin şu anki değeri 1.6 milyar dolar. Dijital para ticaretinde dünyanın en büyük borsası sayılan Coinbase’in müşterileri bu yıl içinde 2 katına çıktı. Ve yalnızca 2017’deki eticaret hacmi geçtiğimiz yılın 8 katı.
    Satya Nadella
    Satya Nadella’nın CEO’luğa gelişi ile aslında Microsoft için yepyeni bir dönem başladı diyebiliriz. Nadella ile eski gücüne kavuşan ve yükselişe geçen şirket, geçtiğimiz yıl bulut bilişim firmaları içinde 2. sıraya kadar yükselerek Amazon Web Service ile kafa kafaya geldi. Nadella önderliğinde 2016 yılında LinkedIn’i satın alan şirket, bu yıl Slack benzeri Teams isimli bir uygulamayı yayına aldı. Skype, Talko, LinkedIn ve Teams derken Nadella sektöre “kurumsal dünya bizden sorulacak” mesajını veriyor ve bu listede kendisine yer buluyor.
    Dan Middleton
    YouTuber’lar son hız dijitalleşen hayatımızın yeni nesil ünlüleri. Bu dünyanın her yerinde böyle. En etkili influencer’lar olan YouTuber’lar dünyasının bu yıl en çok kazanan ismi ise geçtiğimiz günlerde yine YouTube tarafından Dan Middleton olarak açıklandı. 4 yıldır YouTube’da olan, 300 civarında video içerik üreten Middleton’ın kanalının ismi DanTDM ve oyun odaklı olan bu kanalın 16 milyon takipçisi var. Dan Middleton’un 2017 yılı kazancı yaklaşık 17 milyon dolar.
    Susan Wojcicki
    YouTube olmasa daha doğrusu bu kadar vizyoner ve teşvik edici olmasa markaların bugün 1 numaralı gündemi olan “influencer marketing” pazarlama iletişiminde bu kadar efektif kullanılmazdı. Herkesin kazançlı ve memnun olduğu YouTube’daki bu etik ve adil dünyanın yöneticisi Susan Wojcicki bu listede olmazsa olmazdı. YouTube’da platforma dokunan bu kadın eli neticesinde Wojcicki’nin göreve geldiği 2014’ten itibaren şirketteki kadın çalışan oranı yüzde 30’a kadar yükseldi. Wokcicki’ye göre şirketin her seviyesinde daha fazla kadın çalışan bulundurmak motivasyonu arttırıyor. Wojcicke ayrıca YouTuber’ları şiddet ve ırkçılığa karşı durmaları konusunda da teşvik ediyor.
    Daniel Ek
    Son birkaç yıldır medya ve eğlence sektöründe dijital platformların ciddi bir yükselişine şahit oluyoruz. Özellikle video streaming ve dijital müzik alanında tüketicinin müthiş bir ilgisinin olduğunu belirtmeliyim. Bu iki alanı domine eden iki büyük oyuncu var. Biri tahmin edeceğiniz üzere Spotify. 50 milyon aşkın abonesi olan Spotify’un bu başarısında en büyük pay kurucularından Daniel Ek’e ait. Bugün ABD’deki 4 milyar dolarlık müzik tüketiminin büyük çoğunluğu internet üzerinden yürüyor ve Daniel’in buna katkısı çok büyük. 2017 yılında platformu daha kişisel bir hale getiren ve yaptığı sektörel işbirlikleri ile hayatımızın içine işleyen Spotify çok büyük bir başarı hikayesi.
    Reed Hashting
    2017 Netflix’in yılı oldu desek yalan olmaz. Yukarıda bahsettiğim dijital eğlence pazarını domine eden iki oyuncudan bir diğeri olan Netflix’in bu başarısının ardındaki en önemli isim şirketin vizyoner kurucu CEO’su Reed Hashtings. 2010 yılında şirketi ilk kez ABD dışına açan Hashtings 2016’da aralarında Türkiye de dahil olmak üzere aynı anda 190 ülkeye açılmıştı. 2017’de kullanıcı deneyimi odaklı birçok yeniliği hayata geçiren, Black Mirror, Narcos gibi milyonlarca insanın izlediği yüzlerce iyi içeriği yayınlayan Netflix yıl içinde onlarca orijinal içeriğe de imza attı. Hatta şirket yılın son döneminde orijinal içerik sayısını artırmak için 1.6 milyar dolar yatırım toplama kararı aldı. Bu güzel hareketler Hashting ve yenilikçi platformunu listeme almama yetiyor, artıyor bile.

    Görsel kaynak: cnbc.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN