Diyet lafı sizi korkutmasın, dijitalden tamamen uzaklaşmaktan, ekranı karartmaktan değil, hayatı kolaylaştırmaktan bahsediyorum.
E-postalar, sosyal medya hesapları, fotoğraflar, müzik derken, hayatımızda dijitalin ağırlığı çok büyük. Bunları yönetilebilir bir boyuta indirerek, bu yükten biraz olsun kurtulabilir ve ferahlayabilirsiniz.
Dijital yükümüzü yıllarca kullanmadığız, kullanmaya kullanmaya da unuttuğumuz hesaplar, bir kenarda unuttuğumuz diskteki dosyalar kadar, sadece bakması bile yoran bir sürü internet hizmetinin ve sosyal medya hesabı da oluşturuyor. Bunları aşamalar halinde eleyerek, gereksizlerden kurtulmak, kalanların yönetimini de kolaylaştırmak mümkün.
E-posta hesaplarını birleştirin
Gününüz birden çok e-posta hesabını kontrol ederek geçiyorsa, ilk iş olarak hesapları birleştirin. Eski Hotmail, Yahoo hesaplarınızdaki verileri tek noktada toparlayabilir, hatta aynı e-posta sağlayıcısındaki birden çok hesabı da tek noktada buluşturabilirsiniz.
Bunu yapmadan önce herhangi birini kullanıp kullanmadığınızdan (örneğin bir hesabınız bağlı mı?) emin olmanızda fayda var. Bu hesapların bir kısmı, başka hesaplar bu e-postalarla açıldığı için duruyor. Bu hesaplarda kullandığınız e-posta adresini güncelleyerek, bu yükten kurtulabilirsiniz.
Her şeyi tek bir hesaba taşıyın
Bu iş için örneğin Gmail hem geniş kapasitesi hem de kolay ayarlanabilmesiyle uygun. Ayarlar / Hesaplar ve İçeri aktar özelliği ile e-posta ve adres defterini Gmail içine taşıyabilirsiniz.
Hesabınızdaki e-postaları almaya devam etmek istiyorsanız, bu da kolay. Bir POP3 hesabı ekleyerek, diğer e-posta hesabınızın kullanıcı adı, sunucu gibi bilgilerini girmeniz yeterli. Burada e-postaları sunucuda bırak seçeneğini işaretlemezseniz, Gmail e-postalarınızı çektikten sonra diğer sunucuda hiçbir veri kalmaz ve bir süre sonra kapasite problemi yaşanmaz.
Outlook gibi bilgisayarda çalışan bir yazılıma mecbursanız ya da Gmail’e alternatif arıyorsanız, Mailbird ve Mozilla Thunderbird’ü deneyebilirsiniz.
Gereksiz aboneliklerden kurtulun
Birçok hesabı birleştirmenin can sıkıcı yanlarından birisi de abone olunan haber listelerinin, e-posta gruplarının ve diğer düzenli gelen e-postaların da birleşmesidir.
Kurtulmak istediklerinizle tek tek uğraşmak yerine unroll.me adresindeki hizmetten faydalanabilirsiniz. E-posta hesabınızı tarayan unroll.me, abonelikleri listeler ve arayıp taramadan bunlardan kolayca kurtulabilmenizi sağlar. Bu yazılıma da alternatif isterseniz, mailstrom.co adresindeki hizmeti deneyebilirsiniz.
Sosyal medya hesaplarına merkezî yönetim
Her sosyal ağda bir hesap açanlar, birden fazla hesap açanlar ve hesapları eninde sonunda birbirine dolananlar; işbu araçlarla, sosyal medya hesaplarınızı kolayca birbirinden ayırabilir, gönderilerinizi daha düzenli yaparak takipçilerinizi dahi artırabilirsiniz.
Hootsuite (hootsuite.com), Buffer (buffer.com) gibi araçlar Twitter, Facebook, LinkedIn, Google+ ve hatta Instagram’e bile bir kalemde gönderi yapabiliyor. Ücretli üyelikle aynı ağda birden fazla hesap desteğini de kullanabileceğiniz bu sistemler, tarayıcı uzantılarıyla paylaşımı kolaylaştırırken, zamanlama, bağlantı kısaltma ve istatistik analizi gibi özellikleriyle de son derece kullanışlı.
Tek ekrandan her şeyi görün
Twitter için bir başka araç tavsiyemiz de, çok sayıda hesabı aynı anda görebilmeyi sağlıyor. Twitter’ın kendi hizmeti olan Tweetdeck (tweetdeck.twitter.com) de zaman akışı, özel mesaj, mention gibi listeleri panel halinde ekrana ekleyebiliyor.
Opera web tarayıcısı için Opera’nın hazırladığı Vivaldi (vivaldi.com) ise Web Panel özelliğiyle tarayıcı penceresinin ufak bir bölümünü istediğiniz siteye ayırabilmenizi sağlıyor. Ufak pencerede tıpkı bir telefon ya da tabletteki gibi görünümünü ayarlayabilen (responsive tasarımlı) siteler arasında sosyal ağlar da var. Dolayısıyla yönetim son derece kolaylaşıyor.
Verileri buluta taşıyın
Her kullanıcıya 15 GB ücretsiza alan veren Google Drive (drive.google.com), kapasitesini 5 GB’a düşüren Microsoft OneDrive (onedrive.live.com), yine 5 GB’lık Apple iCloud (icloud.com) ve çeşitli şekillerde 16 GB’a kadar çıkartılabilse de, bu zahmetli olan ve normalde 2 GB alan veren Dropbox (dropbox.com) gibi seçeneklerden daha avantajlı duruyor.
Sık kullandığınız ve her yerden erişmek istediğiniz dosyalarınızı Google Drive’a taşıyarak hayatınızı kolaylaştırmanız mümkün. Üstelik bu veriler, artık bir disk arızasında kaybedilme riski de taşımayacaklar.
Yüksek yükleme (upload) hızı olan bir internet bağlantınız varsa, bir diğer seçenek de kendi bulut sisteminizi kurmaktır. Daha önce bu konuda yazdığım ‘Kendi bulut sisteminizi kurun’ başlıklı yazıya buradan erişebilirsiniz.