Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımDevir siber savaş devri

    Devir siber savaş devri

    Siber güvenlik bireysel kullanıcılar, şirketler, kamu kurumları ve devletler açısından çok önem taşıyan bir nokta haline geliyor, aslında geliyor değil geldi. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte hizmetler internet üzerinden alınır hale geldi, bu da saldırılara karşı açık bir hale gelmek anlamına geldi. Yani internet üzerinden veriye erişimi sağlarken bir yandan da kötü niyetli kişilere bu verilere bir şekilde kilitli de olsa bir kapı açılmış oldu. Hatta bu hizmetlerin ilk dönemlerinde kapıda kilit dahi yoktu. Bir şekilde kişisel verilere erişmek çocuk oyuncağı gibi bir şeydi. Şu an ise telefonları otomobilleri bırakın internete bağlanabilen kahve makinelerinden, bulaşık makinelerinden bahsediyoruz. Dolayısıyla internet üzerindeki tehditler artıyor. Bunu bireysel, kurumsal ve devletler açısından incelemek mümkün.

    Bireysel kullanıcılara yönelik tehditler artıyor

    Aslında şunu kabul etmek lazım, siber güvenliğin en üst düzeyde tutulması gereken, siber savaşların devam ettiği, her an başımıza güvenlikle ilgili bir şey gelecekmiş gibi hazırda beklememiz gerektiği bir çağda olduğumuz. Her gün kullandığımız bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler tehdit altında. Tabi sadece bu cihazlar tehlikede değil. Artık internete bağlanabilen otomobillerimiz, sağlık cihazlarımız da saldırganların tehdidi altında. Geçtiğimiz günlerde beyaz şapkalı korsan grubu internete bağlı bir otomobili hack’ledikleri görüntüleri paylaşmışlardı. Yine benim katıldığım bir güvenlik konferansında ise sağlık cihazlarının nasıl saldırıya açık oldukları demolarla gösterilmişti. Geçtiğimiz hafta ABD’nin sağlık alanındaki en önemli otoritesi FDA, sağlık alanında internete bağlanabilen cihazları üreten şirketleri güvenlik açıkları konusunda sert bir şekilde uyardı ve güvenlikle ilgili testlerin yapılarak güvenliklerinin sağlanmasını istedi. Aslında durum bu kadar ciddi.

    Gelelim bireysel açıdan ne yapılabileceğine. En önemlisi siber saldırılara her zaman hazır olmak. Bilgisayarlarınızda, tabletinizde ve telefonunuzda antivirüs gibi güvenlik yazılımları bulundurun. Televizyonlar ya da diğer internete bağlanabilen antvirüs yazılımı kullanılamayan cihazların güvenliği için evdeki modeminizin ve kablosuz ağınızın güvenlik ayarlarını çok iyi yapın. Güçlü şifreler kullanın, sadece kendi cihazlarınızın MAC adreslerine izin verin. Kredi kartlarınızı özellikle “mail order” ve internet kullanımına kapayarak sadece sanal kredi kartınızla internetten alışveriş yapın. Unutmayın artık siber savaş çağındayız.

    Şirketler güvenlik için daha fazla para harcamalı

    Biraz önce de söylediğimiz gibi artık siber savaşların yaşandığı bir çağdayız, şirketlerin de bu çağa ayak uydurması gerekiyor. Her gün şirketlere yönelik yeni bir saldırı haberi geliyor, işin kötü tarafı bizim duyduklarımız ne yazık ki buzdağının küçük bir bölümü. Bizim duymadığımız birçok olay meydana geliyor. Şirketlerin yapması gereken en önemli şey güvenlik harcamalarını artırmak. Yapılan araştırmalar özellikle küçük ve orta ölçekli şirketlerin güvenlik için bütçe ayırmadıklarını ya da çok az bir bütçe ayırdıklarını gösteriyor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan fidye yazılımlarından etkilenen şirketlerin sayısı bu şirketlerin böyle bir çağa henüz hazır olmadıklarının en iyi göstergesi olarak karşımıza çıkıyor. Güvenlik yatırımlarının yanında şirket çalışanlarının güvenlikle ilgili eğitilmesi de çok önemli. Yoksa istediğiniz en yüksek güvenlikli yazılımı kullanın eğer kullanan kişi dikkat etmezse ya da konuyla ilgili bilgisi yoksa saldırılara karşı koymak mümkün olmaz.

    security_lock_unlocked_circuit_board_vulnerability_threat_hacker_crime_thinkstock-100470828-primary.idge

    Siber savaşlar için siber ordu lazım

    Son dönemde birçok devletin kendi siber ordusunu kurduğu haberlerini alıyoruz. Hatta birçok saldırının arkasında devletlerin olduğunu duyuyoruz. Havaalanlarına, elektrik şebekelerine, telekomünikasyon sistemlerine saldırılar oluyor, binlerce hatta yüz binlerce insan zor durumda kalıyor. Elbette saldırılar bunlarla sınırlı kalmıyor. İstihbarat alanında da siber savaşlar yaşanıyor. Gizli bilgilere ulaşmak için devletler siber ordularını kullanıyor. Dedik ya artık siber savaş çağındayız, bundan ne yazık ki kaçış yok.

    Devletlerin kendilerini savunabilmek için siber ordular, siber savunma sistemleri kurmaları gerekiyor. Yoksa bir anda tüm ülkenin kendisini karanlıkta bulması ya da tüm ulaşım sisteminin sekteye uğraması çok da şaşırılacak bir durum olmaz. Ülkemizde de bu konuda çalışmalar yapılıyor, bunların çoğu gizli kapılar ardında yapıldığından çoğunlukla haberimiz olmuyor.

    Bireysel kullanıcılar olarak bizim güvenliğimize dikkat etmemiz, saldırganlara açık kapı ya da kilitsiz kapı bırakmamamız gerekiyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN