Derin dondurucu almadan önce bilmeniz gerekenlere yer verdiğim yazımı okumanızda fayda var. İşlevi, çeşitleri ve iyi bir derin dondurucunun sahip olması gereken özellikleri yazımda bulabilirsiniz.
Derin dondurucular, gıdalarını daha uzun süre muhafaza etmek isteyen ve yemek pişirmek konusunda fazla vakti olmayan aileler için adeta birer kurtarıcı haline geldi.
Et, sebze, meyve, balık gibi gıdaları daha uzun süre saklayıp ilerleyen zamanlarda da tüketebilmek adına, birçoğumuz evlerimizde derin dondurucular bulunduruyoruz. Normal buzdolaplarının üzerinde yer alan ufak boydaki dondurucu bölümleri yetersiz kalınca, daha büyük alana sahip olan bir beyaz eşya ihtiyacı ortaya çıkıyor ve derin dondurucularla tanışıyoruz.
Derin Dondurucu Ne İşe Yarar?
Aynı evde yaşayan aile fertlerinin sayısı arttıkça gıda depolama ihtiyacı da artış gösteriyor. Tam da bu noktada artan stok ihtiyacımızı karşılamak için yardımımıza derin dondurucular koşuyor.
Yazlık bir meyveyi mevsiminin dışında da tüketmek istiyorsanız bu meyveleri derin dondurucu ortamında sağlıklı bir şekilde saklayıp aylar sonra, canınız ne zaman isterse yiyebilirsiniz. Ya da “balık sezonu geçti” diye pişman olmak istemiyorsanız sezon geçmeden bir miktar balık satın alıp derin dondurucularda saklayabilirsiniz.
Derin dondurucuların en yaygın kullanım alanlarından bir tanesi de Kurban Bayramı sonrasında eve giren kilolarca etin saklanmasıdır. Her bayramda 4 kişilik bir aile için neredeyse yarım senelik etin evlere girdiğini düşünürsek derin dondurucuların geleneksel Türk ailesi için olmazsa olmaz ürünlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Sık sık alışverişe çıkmamıza da gerek kalmaz.
Bu harika cihazlar sayesinde sık sık alışverişe çıkmamıza da gerek kalmıyor. Kısa sürede bozulabilen et, balık gibi gıdaları saklayacak bu ürünler olmasaydı, her seferinde tek öğünlük et ya da balık almak için alışverişe çıkmamız gerekebilirdi.
Pazarda bir gıdayı normal fiyatının altında, oldukça ucuza gördüyseniz bu fırsatı kaçırmamak adına dilediğiniz kadar satın alıp “bozulur mu acaba” sorusunu aklınıza bile getirmeden hepsini derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bugün bir yemek yaptınız ve yemeğin büyük bir kısmı arttı. Ertesi gün aynı yemeği yemek istemiyorsanız yaptığınız yemeği çöpe dökmenize gerek kalmayacak. Yemeği güzel bir şekilde derin dondurucuya yerleştirirseniz canınız ne zaman çekerse çıkarıp yiyebilirsiniz.
İyi Bir Derin Dondurucu Nasıl Seçilir?
Derin dondurucu alırken dikkat etmeniz gerekenler genel olarak cihazın depolama kapasitesi, harcadığı elektrik miktarı, ihtiyacınıza uygun olup olmadığı gibi hususlardan oluşuyor. Kişisel tercihler biraz da derin dondurucu seçimini etkileyebiliyor. Eğer ki ürünlerinizin çok düzenli bir şekilde kategorik olarak dizilmesini istiyorsanız, sandık tipi yerine çekmeceli bir dondurucu alabilirsiniz. Ay sonu gelecek faturayı düşünüyorsanız da kapasitesi daha küçük bir derin dondurucu seçmek daha doğru olacaktır.
Sık elektrik kesintisi yaşanan bir bölgede oturuyorsanız derin dondurucu seçerken muhtemel bir elektrik kesintisi durumunda hangi cihazın ürünlerinizi daha uzun süre koruyacağına da dikkat etmenizi öneriyorum.
Diğer bir nokta ise 24 saat çalışması gereken bu ürünlerin çıkardığı seslerle ilgili. Gece yarısı derin dondurucu sesiyle rahatsız olmak istemiyorsanız 43 desibelin altında ses çıkaran cihazları tercih edebilirsiniz.
.
Derin Dondurucu Çeşitleri
Bu cihazlar genelde sandık tipi ve çekmeceli olmak üzere iki farklı türde karşımıza çıkıyor. Sandık tipi derin dondurucular genelde marketlerde kullanılırken çekmeceli derin dondurucular ise daha çok evlerde kullanılıyor.
1.Sandık Tipi Derin Dondurucular
100 litreden 700 litreye kadar hacim özelliklerine sahip olan sandık tipi derin dondurucular, kapaklarının sürekli kapalı kalabilmesi ve daha iyi yalıtım özelliklerine sahip olması açısından avantajı elinde bulundursa da, çekmeceli derin donduruculara kıyasla gıdaları sınıflandırma ve düzenli yerleştirme konusunda daha az imkan sunduğu için yarışa geriden başladıklarını söyleyebiliriz. Çekirdek aileler için 170 litre ve üzeri derin dondurucuların ideal olduğunu düşündüğümüzde piyasadaki birçok sandık tipi derin dondurucu ev ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede.
Sandık tipi derin dondurucuların çekmeceli derin donduruculardan farkı ise fiyat açısından daha uygun olmaları ve elektrik kesintilerinden daha geç etkilenmeleri. Diğer taraftan çok fazla bölmesi ve girintisi olmadığı için çekmeceli donduruculara kıyasla daha kolay temizlenebilme özelliğine de sahipler.
2.Çekmeceli Derin Dondurucular
Dolap tipi derin dondurucu olarak da bilinen çekmeceli derin dondurucular ev tipi ürünlerdir, marketlerde pek karşımıza çıkmaz. Normal dolaplarda olduğu gibi raf ve çekmecelerinin olması en büyük tercih nedenleri arasındadır. Otomatik defrost özelliği de olan bu ürünlerin bozulan parçaları daha kolay tamir edilebilir ama hacimleri sandık tipi donduruculara kıyasla daha dar, fiyatları ise daha yüksektir.
Sizin için derlediğim Derin Dondurucu Önerileri aşağıda.
BOSCH Sandık Tipi Derin Dondurucu ve Özellikleri
Bosch tarafından üretilen A+ enerji sınıfı bu ürün, 191 litreye kadar depolama hacmine sahip ve 2 yıl garantili. 47 kilo ağırlığındaki ürünün kapağı, daha kolay açılabilmesi adına ağırlığı azaltılmış bir şekilde üretilmiş.
Elektrik kesildiğinde 45 saate kadar ürünlerinizi sorunsuz bir şekilde saklayabilen bu derin dondurucu, 24 saat içerisinde 15 kiloluk ürünü dondurma hızına sahip.
UĞUR Sandık Tipi Derin Dondurucu ve Özellikleri
Daha ekonomik bir sandık tipi olan Uğur markalı bu ürün ise 7 yıl garantili ve elektrik kesintisi ile karşılaşıldığında gıdalarınızı 48 saate kadar muhafaza edebiliyor. Tek düğme ile şoklama teknolojisiyle de çalışabilen derin dondurucu, A++ enerji sınıfında ve 186 litreye kadar ürün depolayabiliyor.
Siemens Çekmeceli Derin Dondurucu ve Özellikleri
Siemens tarafından üretilen büro tipi derin dondurucu, 24 saatte 20 kiloluk gıdayı net dondurma kapasitesine ve elektrik kesilmesi durumunda ürünlerinizi 24 saate kadar sorunsuz koruma özelliğine sahiptir. 220 litrelik depolama hacmine sahip bu çekmeceli derin dondurucu 176 cm yükseklik, 60 cm genişlik ve 65 cm derinlikte bir yapıda karşımıza çıkıyor.
A++ enerji sınıfı Siemens çekmeceli derin dondurucunun ön ayakları yüksekliği ayarlanabilir bir şekilde üretilmiş, arka ayakları ise kolay hareket etmesi için tekerlekli olarak tasarlanmış.
Profilo Çekmeceli Derin Dondurucu ve Özellikleri
Profilo’nun A++ enerji sınıfı çekmeceli ürünü ise 192 litre depolama hacmine sahip. Sıcaklık yükselince optik ve akustik alarm veren bu ürün, fiyat olarak bütçeyi çok zorlamıyor. Akıllı sensörleri ile sürekli sabit sıcaklıkta ürün koruması yapabilen cihaz, 24 saat içerisinde net 22 kilo dondurma kapasitesinde.
Benim de evimde olan, hem akıllı sensör teknolojisi hem de fiyat avantajı açısından sizlere tavsiye ettiğim bu derin dondurucu gerçekten hayatınızı kolaylaştıracak türden.
Fayda görmeniz dileğiyle.