Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürDepremde veri kayıplarını önlemenin yolları

    Depremde veri kayıplarını önlemenin yolları

    Veri, işletmeler için kritik öneme sahip konuların başında geliyor. Her şeyden önce şirketlerin daha doğru kararlar almalarını sağlar. Toplanıp işlenen verilerle yeni müşteriler elde edildiği gibi mevcut müşterileri de korumak mümkün hale geliyor. Veri müşteri hizmetlerini iyileştirmek, sosyal medya etkileşimlerini ölçümlemek ya da satış eğilimlerin tahmin etmek gibi birçok konuda kurumların hayatını kolaylaştırır. Tüm bu artılarından ötürü veri kayıpları her kurum için ciddi sorundur. Verilerinizi ne zaman kaybedersiniz? Ya yanlışlıkla silerek ya da bir şey onu bozduğunda. Veri kaybını önlemek iki ana nedenden dolayı çok önemlidir. İlk olarak, veri gizliliği düzenlemeleri uyarınca işletmelerin kişisel olarak tanımlanan verileri korumak için “uygun” güvenlik önlemlerini hayata geçirme zorunluluğudur. İkincisi ise bu verileri güvende tutmanın işletmenin devam eden operasyonları için önemli olduğudur. İşletmelerin büyük çoğunluğunun veri kaybını önleme stratejileri olmasına rağmen, çoğu güvenlik önlemi, fidye yazılımı saldırıları ya da kimlik avı gibi üçüncü taraf ihlal risklerini azaltmaya odaklanır.

    Veri kaybının en önemli nedenlerinden biri de depremdir
    Ancak veri kaybının en önemli nedenlerinden bir diğeri de doğal afetlerdir. Bu tehditler arasında en önemlilerden biri depremdir. Nitekim son günlerde yaşadığımız merkez üssü Kahramanmaraş olan ve çevre illeri etkileyen deprem felaketi bunu bize çok acı bir şekilde hatırlatmış oldu. Bununla birlikte yangın, sel ve diğer tüm doğal afetler yapıların zarar görmesine ve haliyle veri merkezlerinin de içindeki verilerle yok olmasına neden olabilir. Doğal afetlerle yitirilen veriler kurumlar için itibar, verim ve hatta müşteri kaybı gibi geri dönüşü olmayan pek çok büyük çaplı hasarlara neden olabiliyor. Bununla birlikte alınabilecek bazı önlemler ile deprem gibi doğal afetlerde kurumların veri kayıpları önlemesi mümkün olabiliyor.

    Bulut yedekleme: Verilerinizi doğal afetlerden korumanın ve hızlı veri geri yükleme seçenekleri oluşturmanın en iyi yolu bir bulut yedekleme çözümüdür. Bulut yedekleme çözümleri, verilerinizi güvenli tesislerde barındırılan ve buluta bağlı tesis dışı sunucularda depolar. Bu, verilerinizi tehditlere karşı korur ve verilerinizi istediğiniz zaman internet bağlantınız üzerinden yeni bir cihaza geri yüklemenizi sağlar. Verilerinizi doğal afetlerden, elektrik kesintilerinden ve daha fazlasından koruyacak güvenli bir veri merkezinde aranacak bazı özellikler şunlardır:

    •Tesisler, donanım ve prosedürler, endüstri düzenlemelerini karşılayacak şekilde tasarlanmış olmalı.
    •Dizel yedek güç jeneratörleri, kesintisiz güç kaynakları yedekli soğutma ve birden fazla yedekli gigabit internet bağlantısını içermelidir.
    •Ayrıca, yedekleme sağlayıcınızın doğal afet tehditlerinin yanı sıra insan tehditlerini de veri merkezi düzeyinde dikkate alması gereklidir.

    Felaket Kurtarma (Disaster Recovery):
    Bu çözüm kurulan bir sistem aracılığıyla veri merkezinde oluşabilecek doğal felaket sonucu veri kayıplarını önlemek için verilerin yedeklerinin oluşturulmasıdır. Asıl amaç veri yedeklerini coğrafik konum olarak başka bir lokasyonda saklayarak felaket durumlarına karşı önlem almaktadır. Büyük kurumsal şirketler için veri yedeklemeleri, verilerinizi bölgesel doğal afetlerden korumak için ülke genelinde ve hatta dünya çapında birkaç veri merkezine sahip olmayı gerektirir. Daha küçük şirketler için veriler bulutta yedeklenebilir ve her yerden kurtarılabilir.

    Sismik İzolasyon Tablaları: Sismik İzolasyon Tablaları, depremin yarattığı şok dalgalarının ve titreşimlerin hareket edebileceği yolu ortadan kaldırır veya önemli ölçüde azaltır. Sismik İzolasyon Tablaları, veri merkezlerinde sunucu kabinetlerinin, ana makinelerin, veri depolama sistemlerini ve diğer birçok kritik ekipmanın sismik etki azaltılması için tüm bilgisayar odalarında kullanılabilir. Örneğin şirketinizin kendi veri merkezini barındırdığını varsayalım. Sunucular deprem, sel veya büyük felaketlere neden olabilecek diğer doğal afetlere açık bir alanda bulunuyorsa, Sismik İzolasyon Tablalarına yatırım yapabilirsiniz. Bu, yalnızca verilerinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda donanım değişimi açısından da tasarruf elde etmenizi sağlar.

    Tüm bunların yanında bir işletmenin doğal afet nedeniyle veri kaybı riskini en aza indirmek için ekiplerin önleyici tedbirleri takip etmesini sağlamak adına, kullanılacak teknolojilerin, kurtarma hedeflerinin ve protokollerin, en kötü durumda dahi tüm kuruluşun erişebileceği bir stratejik planda ile belgelenmiş olması son derece önemlidir. Tüm bu kapsamlı güvenlik önlemleri uygulandığında, ofisinizi veya veri merkezinizi vuran herhangi bir doğal afete rağmen verileriniz her zaman kullanılabilir olacaktır. Dosyalarınız yedeklerinden neredeyse anında yeni cihazlara geri yüklenebilir, böylece her şeyi eski haline getirmeye çalışarak zaman kaybetmek yerine işinize geri dönebilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN