Depolama için SSD mi yoksa sabit disk mi daha mantıklı bir seçim olur. Makalemizde bu sorunun yanıtını arıyoruz.
Depolama konusu akla geldiğinde SSD ya da sabit disk çözümleri aklımıza gelir. Günümüzde en yaygın depolama çözümleri bu iki teknolojiyi kullanıyor. Her iki teknolojinin de kendine göre artı ve eksileri bulunuyor.
Öncelikle SSD kategorisine baktığımızda üzerinde hareketli parçaların bulunmadığı bu depolama çözümü aynen USB belleklerde olduğu gibi devrelerden oluşuyor. Hareketli parça bulundurmadığından daha hafif ve veri erişim hızı daha hızlı olan SSD depolama çözümleri aynı zamanda darbe ve sarsıntı gibi dış etkenlere karşı daha dayanıklılar.
Depolama için SSD mi yoksa sabit disk mi? Hangisi daha mantıklı?
Sabit disk tarafına baktığımızda ise verilerimizi sakladığımız bu depolama ürünlerinin kafa adı verilen bir mekanizmaya sahip olduklarını ve verilerin disklere yazıldığını görüyoruz. Bu da sabit diskleri dış etkenlere karşı daha savunmasız hale getiriyor.
Günümüzde her iki kategorideki çözümlerin harici ya da dahili sürümleri bulunuyor. Yani bu depolama çözümlerini hem bilgisayarın içinde hem de dışında kullanabiliyoruz. Elbette dışında kullanılanlar mobil hayat için daha uygunken, içinde olanların erişim hızları biraz daha iyi oluyor.
SSD mi sabit disk mi?
Bu sorunun kesin bir yanıtı olmamakla beraber SSD çözümlerinin GB başına maliyetlerinin biraz daha yüksek olduğunu, sabit disklerde ise rakamların daha makul olduğunu söyleyebilirim. Bu hesap özellikle yüksek kapasiteli disklerde karşımıza çıkıyor.
Örnek vermek gerekirse 1 TB bir sabit diskin günümüzdeki fiyatı (bilgisayarın içine takılabilen 3.5 inç boyutundaki bir modeli baz alıyorum) 299 TL. SSD türündeki benzer bir modele baktığımızda ise en düşük rakamın 813 TL olduğunu görüyoruz. Yani kaba bir hesapla yaklaşık 3 kat bir fiyat farkı söz konusu.
Öte yandan SSD çözümlerinde günümüzde kullanabileceğiniz ve satışta olan en büyük kapasite 4 TB. Sabit disklerde ise bu rakam 14 TB civarında. Fiyatların ise kıyas kabul etmeyecek kadar farklı olduğunu söylemek isterim. Örneğin 4 TB bir SSD’nin fiyatı 3500 TL civarında iken, 14 TB sabit diskin 4500 TL civarından başladığını belirteyim.
Tabi fiyat bazlı bir yaklaşım çok doğru olmayabilir. Zira SSD türündeki veri depolama çözümleri çok yüksek data aktarım hızlarına sahip. Örneğin ortalama bir SSD saniyede 300-400 MB dosya aktarımına imkan tanırken, benzer bir sabit disk modelinde bu rakam onda bir oranına kadar düşüyor. Yani SSD çözümleri kıyas kabul etmeyecek kadar hızlı.
Uzun lafın kısası çok fazla döküman yedekleyecekseniz ve yeteri kadar vaktiniz de var (aceleniz de yoksa) sabit disk çözümleri daha mantıklı olacaktır. En azından ekonomik olarak durum böyle. Ama vaktiniz değerli ve veri kopyalama hızı sizin için önemliyse SSD çözümlerine yönelmek daha uygun görünüyor.
Sektör bazında örnek vermem gerekirse; eğer video işleri yapıyor ve günlük olarak 40-50 GB veri üretiyorsanız SSD kullanmanız mantıklı olacaktır. Ama bu verileri yedekleyip gerektiğinde kullanmak üzere saklamak isterseniz sabit disk kullanmanız daha mantıklı görünüyor.