Dell, sonunda ilk G-Sync destekli monitörünü piyasaya sürdü. Dinamik tazeleme oranı ile ilgi çeken ve Dell’in ilk oyuncu Monitörü olan Dell S2716DG inceleme altında.
Dell, oyun monitörleri piyasasına biraz geç girdi. Ama bu demek olmuyor ki treni kaçırdı. Bu piyasa yeni sayılır ve gün geçtikçe de büyüyor. Bunu bilen Dell, biran önce hızlı bir giriş yapabilmek için Nvidia’nın G-Sync teknolojisini tercih etti. Bu elbette bir avantaj. Ama pahalı olan IPS ekran teknolojisi yerine 144 Hz hızında çalışan WQHD bir panel kullanması da bir o kadar da düşündürücü.
Dell ürünlerinde bizi şaşırtan bir özellik, oyuncular için geliştirilen bu monitörde bile teknolojileri ön plana çıkarmaması. Benzer üreticilere baktığımızda, en ufak bir ayrıntıyı hemen öne çıkartıp ürünü fazlasıyla abarttıklarını görüyoruz. Dell’de böyle bir durum söz konusu değil. Dell sakinliğini koruyor ve kesinlikle çizgisini bozmuyor.
Ürüne yakından baktığımızda, neredeyse çerçevesiz bir panel tasarımına sahip olduğunu görüyoruz. Oldukça ince olan bu çerçeve, Multi monitör sistemler için tam aranan özellikte. Ayak tasarımı ve duvara monte mekanizması oldukça basit ve stabil. Fakat parmak izine karşı da fazlasıyla hassas.
Dell S2716DG, yerden 30 cm’e kadar yükselebiliyor. Sağ ve sola 45 derecelik açılarla ayarlanabilen bu ürü Pivot özelliği sayesinde dikey olarak da kullanılabiliyor. Çerçevenin sağ tarafında bulunan OSD tuşlar oldukça sert. Monitörü ayarlamak için bu tuşlara sıkıca basmak gerekiyor. Bu da ister istemez, Dell S2716DG’yi sallıyor. Buna karşın OSD menüsü kesinlikle karmaşık değil ve ayarlara anında ulaşabiliyorsunuz.
Performans
Dell S2716DG’yi ilk kullandığınızda %75 parlaklık ve %75 kontrast ayarı ile birlikte geliyor. Bu modda 49 Watt’lık bir güç harcayan bu ürün, %100 parlaklık ve %50 kontrast değerinde 51 Watt’a kadar çıkıyor. Bekleme modunda da 0.5 Watt harcayan Dell S2716DG, söylenen tüm değerleri kullanıcıya sunuyor.
Fabrika ayarındaki renk doğruluğuna ve renk sıcaklığına baktığımızda, biraz şaşırdığımızı söylemeliyiz. Çıplak gözle bile, görüntünün net olmadığı hemen belli oluyor. Bu yüzden bu ürünü kullanırken ya bir ölçüm cihazı ile ayarları yapın ya da doğru kaliteyi yakalamak için önce ürünün sürücüsünü kurup ardından da manuel ayarlamanızı yapın. Doğru renk, kontrast ve Gama değerine ulaşmak için sinirlerinize hakim ve sabırlı olmanız şart.
920:1 kontrast ve 320 cd/m² parlaklık değeri ile iyi değerler elde edebilen Dell S2716DG, bu sayede başarılı bir görüntü oluşturuyor. Üründe beğendiğimiz bir özellik, panelin her noktasında neredeyse aynı parlaklık değerine sahip olması. Daha çok profesyonel ürünlerde bildiğimiz bu özellik, Dell S2716DG’ye ciddi bir güç katıyor.
Ekran yenileme hızlarını GPU’ya senkronize ederek ekranda kopmaları ortadan kaldıran ve takılmaları ve görüntü gecikmelerini de en aza indirgeyen. G-Sync teknolojisi 30 ile 144 Hz arasında çalışıyor. Bunun dışında 120, 100, 85 ve 60 Hz çalışma modları da kullanılabiliyor. Dell S2716DG’de, hareket izini azaltan ve hareketli nesneleri normal ayarlara göre daha yumuşak göstererek Ghost efektini ortadan kaldıran Utra Low Motion Blur (ULMB) teknolojisi, G-Sync ile paralel olarak çalışmıyor. ULMB sadece 85, 100 ve 120 Hz modlarında çalışıyor.
Sonuç
Yaptığımız ölçümlerde 4 ms’lik bir değer ile Dell S2716DG’nin tazeleme oranının oldukça iyi olduğunu gördük. Bu tam olarak, oyunları kesintisiz oynamak için oyuncuların istediği bir değer olduğunu söylemeliyiz. Üründe beğendiğimiz diğer bir özellik Gri’den Gri’ye 144 Hz’de 3 ms’lik tazeleme oranını verebildiğini gördük.
Dell S2716DG, çok az da olsa oyunlarda Corona Effect’ine neden oluyor. Koyu arkayüzde hareketli beyaz bir objenin etrafında oluşan bu efekt, özellikle oyun ve videolarda ortaya çıkıyor. Benzer ürünlerle kıyasladığımızda, Dell S2716DG’nin Corona Effect’ine karşı çok iyi başa çıktığını söylemeliyiz.
Dell S2716DG, yüksek hızlı/düşük gecikmeli bir monitör arayan oyuncular için başarılı bir alternatif oluşturuyor. Yüksek bir görüntü kalitesi ve başarılı bir görüntü işleme performansı arayan kişiler farklı seçeneklere bakmalarını tavsiye ederiz.